Epäonnea lomalla: sadetta, salamoita ja sairaalaan

Aurinkoloma Kreikassa: varvas paketissa, kissan purema kädessä, yöllisestä oksennus-ripuliepisodista toipumassa, villatakki päällä, aurinkovarjon alla sadetta pitämässä. Kuulostaapa ihan unelmalomalta! 

Tälle matkalle osui epäonnea enemmän kuin kenellekään soisi. Kymmenen päivän lomasta viisi sujui loistavissa lomatunnelmissa auringonpaisteesta, lämmöstä ja ihanista maisemista nauttien. Hydra ja Poros antoivat parastaan ja kiipesin kummassakin paikassa maisemajahdissa kauneinta näköalaa etsien. Niitä löytyi, henkeäsalpaavia näkymiä kukkuloiden laelta alas kaupunkiin. Sitten onni kääntyi.

Pala minusta jäi Kreikkaan

Koko matkan ensimmäisellä uintikerralla, nopealla pulahduksella mereen, onnistuin rantaan kahlatessa potkaisemaan pottuvarpaan kiveen. Aalto horjutti juuri sen verran tasapainoa, että varvas osui kipeästi kiveen. Auts. Olin valinnut rantapaikakseni kivisen tason, ehkä vanhan laiturin perustan, jolle könysin takaisin. Heti kuivalla maalla totuus paljastui: verta valui solkenaan ja tajusin, että nyt ei tullut pelkkä pintaraapaisu. Varpaastani puuttui kaistale!

Kuulun niihin, joita veren näkeminen kauhistuttaa, mutta kun on yksin matkalla, ei jää muita vaihtoehtoja kuin toimia. Repäisin kylmänrauhallisesti vanhasta lakanasta suikaleen, (käytän sellaista aina pyyhkeen alla, ja kas, taas nähtiin miten hyödyllinen se on!) sillä sen verran järki sanoi, että haava täytyy sitoa. Tässä vaiheessa koko jalkapohja oli täysin veren peitossa ja alla olevalle kiviselle tasolle, jolla olin roikuttanut jalkaani, oli muodostunut punainen lammikko. Nam. Huuhdoin jalan meressä ja kieputin kangassuikaleen varpaan ympärille tiukalle niin monta kertaa, että lopulta veri ei tullut enää kankaan läpi. Sitten iski kuvotus.

Olin noin puolentoista kilometrin päässä hotelliltani ja varvas oli tietenkin kipeä. Tunnin verran keräsin rohkeutta lähteä kävelemään takaisin päin. Yritin liftata kaupunkiin, mutta kukaan ei ottanut kyytiin, eivätkä taksitkaan pysähtyneet. Ohiajava mopoilija vain nauroi. Minua ei varsinaisesti naurattanut siinä linkatessani. Lopulta ystävällinen perhe huoli minut mukaansa ja vei keskustaan, mistä olin heille todella kiitollinen.

Paikallinen arvauskeskus

Hotellissa sain apua vanhalta omistajapariskunnalta, jotka puhuivat joitakin sanoja englantia. Poroksella ei ollut sunnuntaina mitään lääkäriasemaa auki, joten minun pitäisi lähteä mantereelle, Galetakseen. Yritin selittää, että minulla on kyllä vakuutus ja voin maksaa yksityisestä lääkäristä, mutta mamma elehti että siinä menee rahat taivaan tuuliin, etkä saa kunnon apua kuitenkaan. ”Hospital Galetas. Better”. Hän piirsi minulle alkeellisen kartan ja selitti, miten löydän sairaalaan.

Taivas oli tummien pilvien peitossa ja kaukaa kuului jyrinää, kun astuin lossia muistuttavaan lauttaan. Ylitys mantereelle kesti vain 10 minuuttia, sillä Poros on hyvin lähellä mannerta. Perillä alkoi sataa ja vetäisin huipputyylikkään vaaleanpunaisen kertakäyttötakin päälleeni. Varmistin vielä parilta paikalliselta sairaalan sijainnin. Matka ei luojan kiitos ollut tolkuttoman pitkä, mutta usko meinasi loppua, kun kaupunkialue loppui kuin seinään ja kävelin viljelysten läpi kapeaa tietä ukkosen jyristessä ja salamoiden lyödessä ympärilläni. Täällä pusikon keskelläkö muka sairaala? Sieltä se lopulta löytyi. Pieni valkoinen rakennus, josta ei tullut siinä hädän hetkellä otettua kuvaa.

Pääsin saman tien lääkärille, melko saman oloiseen operaatiohuoneeseen kuin meillä, mutta vaatimattomampaan. Lakanakäärö avattiin ja haava puhdistettiin. Niin kuin pahoin pelkäsin, varvasta ei voinut tikata, sillä siitä puuttui noin kahden sentin siivu. Lääkärin tuomio oli ankarin, mitä lomalla soi saada. No shower, NO SWIMMING. Ei ollut itku kaukana. Oliko se pieni pulahdus siis koko matkan ainoa uintikerta? Eiiii! Lääkäri kääri järjettömän kokoisen tupon varpaan ympärille ja hetken hoitajan kanssa riideltyään (missä helvetissä se teippi taas on!) se saatiin kiinnitettyä paikoilleen. Homma kuitattiin eurooppalaisella sairaanhoitokortillani, enkä maksanut hoidosta mitään. Ainoat kulut sairaalareissusta olivat noin neljän euron taksimatka sairaalasta satamaan (siinä vaiheessa satoi kaatamalla) ja euron lossimaksut.

Mobiilihoitaja auttaa

Tottakai menin hotellissa ensimmäisenä suihkuun. C’moon! Aurinkorasvaa, hikeä ja merivettä iholla, siinä kunnossako puhtaisiin lakanoihin, ei kiitos. Vaikka suojasin jalan muovipussilla, se pahuksen tuppo kastui ja paketti oli avattava. Loppujen lopuksi luulen, että se oli vain hyvä, sillä sideharso oli ympäröity muoviteipillä kokonaan, eikä taatusti olisi hengittänyt.

Päätin kysyä neuvoa ihmiseltä, joka tietää pikku haavereista enemmän kuin lääkärit: äitiystävältäni, jonka pojat telovat itseään säännöllisesti. Ja neuvoja tuli! Luulen, että niiden ansiosta varvas parani nopeammin. Seuraavana aamuna kävin vielä apteekissa näyttämässä haavan kuvaa ja ostin sidetarpeita ja antibakteerista voidetta, jota apteekin tyttö suositteli, mutta josta lääkäri ei ollut sanonut mitään. Johan alkoi tokenemaan!

Sataa sataa ropisee, tili tili tom

Koko pieni Anna Puh, on niin vittuuntunut huh. Ei tämän nyt ihan näin pitänyt mennä. Sunnuntaina oli sadetta ja ukkosta, maanantaina pilvistä ja viileää, tiistaina satoi kaatamalla, keskiviikkona vettä tuli kuin Esterin perseestä. Oijoijoi mikä aurinkoloma! Kaiken huipuksi heräsin sadepäivien välisenä yönä järjettömään kuvotukseen ja saman tien täystyhjennys kummastakin päästä. En ole koskaan ennen saanut mitään vatsapöpöä Kreikassa ja tähän väliin se tuntui jo melko huonolta vitsiltä.

Ettei ajatukset olisi kääntyneet turhan positiivisiksi, aloin aamuviideltä googlaamaan jäykkäkouristuksen oireita. Ahaa, siihen voi kuolla. Hups. Olikohan se rokotus voimassa vai ei? Huolen syy oli edellisen päivän kohtaaminen ravintolan kissan kanssa, jonka kanssa ensin oltiin ihan hyvää pataa, mutta joka yks kaks yllättäen puraisi käteeni ja lujaa. Google kertoi, että kissankin purema voi aiheuttaa jäykkäkouristuksen. Asia vaivasi niin paljon, että lopulta soitin seuraavana päivänä terveysasemalleni Helsinkiin ja sain huojentavan tiedon, että rokotteeni olisi vielä vuoden voimassa. Hei mahtavaa, tässä siis ehkä jäädään henkiin!

Laulu minulle ja sateenkaari

Ei niin  huonoa, ettei jotain hyvääkin. Toisena sadepäivänä poutaisena alkanut lounas sai yllättävän käänteen. Olimme jutelleet jo lähipöytien kanssa niitä näitä, kun kunnon sadekuuro ajoi meidät karkuun terassilta. Ravintolassa oli vain kaksi pöytää, joiden yllä oli katos, joten kipaisimme sinne sateen suojaan, saman pöydän ääreen. Siinä me hetki sitten tuntemattomat jaoimme yhteisen iltapäivän surrealistisissa tunnelmissa, kaikki aurinkolomalle tulleina, kaatosateessa Kreikassa.

Kesken kaiken israelilainen mies alkoi laulaa minulle kotimaansa 80-luvun iskelmää, joka kertoi Anna-nimisestä naisesta. Sen voi kuunnella tästä. Sanat menivät suunnilleen näin: ”Anna on lahjakas, hänessä on paljon potentiaalia. Jonakin päivänä, jos kohtalo suo, hän tulee menestymään.” Aivan selvästi laulu minusta! 😀

Yhteisen hetkemme päätteeksi aurinko pilkisti puiden lomasta ja harmaana vellovan meren ylle kaartui sateenkaari. Se tuntui symboloivan toivoa ja sitä, että synkkyyden keskellekin voi yht äkkiä ilmestyä jotain kaunista. Harmaina hetkinäkin on jaksettava uskoa tulevaisuuden tuovan hyvää tullessaan.

Ja miten lopulta kävi? Tälläkin tarinalla on onnellinen loppu. Pääsin kuin pääsinkin vielä mereen uimaan – kerran. Vielä loman viimeisenä päivänä rantahiekassa kahlaaminen sattui suojalapusta huolimatta sen verran paljon, että yksi kerta riitti. Kymmenen päivän lomalla kävin uimassa siis kaksi kertaa, kumpikin parin minuutin pikapulahduksia. Aina loma ei suju aivan suunnitelmien mukaan, mutta silti päällimmäiseksi jäi tunne, että ihanaa oli, kaikesta huolimatta. Sillä Kreikka on Kreikka varvas kipeänäkin.


Posted

in

by

Comments

16 vastausta artikkeliin “Epäonnea lomalla: sadetta, salamoita ja sairaalaan”

 1. Piyya avatar
  Piyya

  No olipa sinulla epäonnea kerrakseen jos ei toiseenkin kertaan tuolla reissulla.
  Kotona jo osaa nauraa mutta ei varmaan naurattanut paikan päällä.
  Oman lomani aikana kyseltiin myös kovasti onko satanut, koska ilmeiseti monessa Kreikan kohteessa oli sadekuurot yllättäneen. Minua kohtasi ainoastaan kahdenkymmenen minuutin taivaat aukeni tyyppinen sadekuurot kahdeksalta aamulla. Eipä paljon haitannut, raikasti vain.

  1. Anna K. avatar

   Juu, luin FB:n Kreikka-ryhmästä, että monessa paikassa oli satanut kunnolla ja ollut ihan myrskyä. Kesäkuussa se on todella harvinaista. Nopea kuuro ei olisikaan haitannut, mutta kyllä tuo sademäärä alkoi jo tympimään. Eipä tehnyt mieli lähteä edes ulos.

 2. Terhi/Fammo matkalla avatar

  Eihän pieni sade haittaa jos vastapainona on sitten taas lämmintä, sairaudet ovat toista. Aika ikävä juttu tuo varvas, minäkin olen ollut viikon rantalomalla ilman että sain uida, keksin sitten vaan muuta tekemistä, mitäs sitä kohtalolle voi.

  1. Anna K. avatar

   Eniten harmitti se, että varpaan ja sateen vuoksi uinti ei onnistunut saarella, jossa oli ne upeimmat rannat, eikä oikeastaan mitään muuta. Jollain suuremmalla saarella olisi voinut mennä vaikka museoon tai kauppoja kiertelemään.

 3. Anne / Metallia Matkassa avatar

  Voi ei mitä epäonnea! Ja vielä ruokamyrkytys kaiken kukkuraksi. Mä olisin varmaan pyörtynyt, jos olisin ollut yksin verta pulppuavan varpaan kanssa!

  1. Anna K. avatar

   Mä todella ihmettelen, miten pystyin hoitamaan sen tilanteen ilman paniikkia. Kai siinä joku ihmisen selviytymisvietti vie voiton erilaisista kammoista ja sitten vaan ihan tyynenä huljuttelee verisen jalan meressä. Onneksi ei ollut haita! 😀

 4. Elsa avatar

  Äh ei ole totta! Nyt oli kyllä epäonnea matkalla kerrakseen? Onneksi kuitenkin matkasta jäi positiivinen olo kaikesta huolimatta. Kreikka on kyllä ihana?

  1. Anna K. avatar

   Vähempikin olisi riittänyt!
   Kyllä, kaikesta huolimatta Kreikka oli ihana, niin kuin aina.

 5. Paula - Viinilaakson viemää avatar

  Ou nou! Reissussa sattuu kaikenlaista. Ei varmaan naurattanut reissun päällä mutta jonakin päivänä nämäkin ovat piirtyneet muistojen kultaisiin kirjoihin ja silloin hymyilyttää jo. Minä olin kerran yksin reissussa Kreikassa ja sain auringonpistoksen. Silloin kyllä toivoin, että olisi ollut joku kaveri mukana mutta siitäkin selvittiin, ja matkasta jäi silti mieleen pääosin positiiviset asiat.

  1. Anna K. avatar

   Juu, nämä on just näitä juttuja, joita jälkeenpäin muistelee, että olipa sekin matka, kun varvasta parantelin sateessa. Auringonpistoskaan ei kuulosta kivalta.

 6. Emma avatar

  Olipa sulla epäonnisia sattumuksia, mutta onneksi kuitenkin sellaisia mistä selvisit lopulta vain harmituksella. Ja onneksi tosiaan ei ollut haita siinä kiertelemässä verta pulppuavaa varvasta 😀 😀

  1. Anna K. avatar

   Voi olla että sitten ei olis enää koko jalkaa jäljellä! 😀

 7. Krisse avatar
  Krisse

  Hyvin sä kyllä puet sanoiksi tarinan. Aina pakko lukea loppuun. Ihania kuvia! Ja hyvä ettö selvisit tuosta verilammikosta. Olen itse samanlainen. Vuotaisin ehkä kuiviin, kun tekisin asialle jotain. Mulle kävi Mallorcalle saapumispäivällä kans huono tuuri. Eka uinti ja meduusan poltto reiteen. Lääkäriin ja iso side päälle ja jotain ainetta. No showet no swimming. +40. Suihkuun menin niin et toinen jalka jäi ammen ulkopuolelle. Tossa vaiheesss kiitos et oli amme. Suihkussa ei olis onnistunut. En muuten ajatellut koskaan että Kreikan kissat puree. Nyt pysyn kaukana kyllä. En haluu puremia.
  Kreikkalainen ”kartta” sairaalaan oli kyllä niin alkeellinen. En olis muuten löytänyt senkään avulla perille. Maailman huonoin kartanlukija ?
  Mut hei hyvää kesää sinulle!! ???

  1. Anna K. avatar

   Oi kiitos Krisse, ihana kuulla! 🙂
   Meduusaan en oo itse vielä tutustunut, toivottavasti ei koskaan tarviikaan. Mä oon kuullut, että siihen pitää pissata päälle! Lääkäri oli kato valmiiks jo hoitanu sen homman ja laittoi sulle ”jotain ainetta” sit jalalle 😀
   Amme olis ollu mullekin tosi hyvä, mut eipä ollu tarjolla.
   Mä oon varmasti silittänyt satoja kissoja Kreikassa ja tää oli eka kerta että puri. Ihan vittuillakseen sen kyllä teki. Katso kuvasta kissan ilme, niin tiedät miksi. 😀
   Samoin ihanaa kesää teille kaikille sinne kauas!

 8. Sini avatar

  Kylläpä sulla ollut paljon epäonnea yhdellä reissulla, mutta tuo on elämää. 🙂 Tästä tuli mieleen, kun yks tuttu meni alkukesästä kauan odotetulle lomalle Barcelonaan. Siellä oli 12 astetta lämmintä ja Helsingissä helle. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Matkalla oli epäonnea, mutta onneksi nyt on ollut onnea olan takaa näinä kuumina kesäpäivinä.
   Voi apua tuo tuttavan kohtalo! Harmittaisi kyllä todella!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *