Krooninen kaipuu maailmalle sai minut muistelemaan Euroopan pikkukaupunkeja, joihin olen matkoillani eksynyt. Pienet paikat jäävät helposti suurien ja kuuluisien varjoon ja aivan suotta! Kokosin tähän blogijuttuun viisi suosikkipaikkaani vuosien varrelta. Niitä yhdistää kauneus, rento tunnelma ja sijainti veden äärellä.
Italian Positano – rantaelämää ja värikkäitä taloja
Positanosta tulee ensimmäisenä mieleen bussimatka mutkaista, jyrkänteen reunalla kulkevaa tietä pitkin. Meri loisti alhaalla sinisenä, ystävän kasvot vihreinä pahoinvoinnista. Olimme hypänneet kyytiin Sorrentosta ja bussi oli täyteen ammuttu ja kuuma. Perillä odotti viehättävä kaupunki pikkupuoteineen, jäätelökojuineen, mopoineen, leipomoineen.

Positanossa viehättivät kukkulan rinnettä kiipeävät värikkäät talot, metsän peittämät kukkulat niiden yläpuolella ja ranta, jonne aallot löivät verkkaisesti. Ranta oli pikkukiveä ja oi miten makoisaa siihen oli oikaista kävelyn jälkeen. Koko päivä oli kierrelty ja kaarreltu Positanon katuja, otettu kuvia ja taas lisää kuvia kunnes virta loppui, jos ei kameroista, niin naisista itsestään. Siinä oli hyvä vain olla ja ihmetellä paikallisten elämää, mammoja eväineen, lapsia hiekkakakkuineen ja nuoria rakastavaisia, jotka eivät voineet pitää näppejä erossa toisistaan. (Rantakuvat: Suvi Astikainen)


Ranskan Annecy on vuoristojärven rannalla
Annecy on yksi kauneimpia paikkoja missä olen ollut ja kuitenkin harva on koskaan kuullutkaan koko paikasta. Löysinkin sen aikoinaan sattumalta etsiessäni kartasta kaupunkeja kohtuullisen matkan päässä Geneven lentokentästä. Sieltä oli tarkoitus palata kotiin Sveitsin, Italian ja Ranskan kiertomatkalta.

Turkoosin järven rannalla sijaitseva Annecy uinuu vuorten kainalossa mitä kauneimmissa maisemissa. Vanhaa kaupunkia halkoo joki, jonka ylle kaartuu siltoja kukkakoreineen. Jokea reunustavat pienet, kodikkaat talot luovat paikkaan viehättävän ja sadunomaisen tunnelman. Ylhäältä linnan pihalta avautuu näkymä punaisten kattojen ylle.
Annecy oli täydellinen päätös kiertomatkalle. Kaupungissa oli loistavia ravintoloita ja ranskalainen palvelutyyli, joka on samaan aikaan rentoa ja tyylikästä. Jäätelö oli jopa parempaa kuin Italian puolella. Annecy on täydellinen kohde herkkusuille, esteetikoille ja romantikoille.


Kroatian Korčula – Welcome to the Condom village!
Saavuimme ystävän kanssa Korčulaan laivalla Dubrovnikista. Laivan kannella kaikui ikimuistoinen kuulutus ”welcome to Kortsula”, josta väänsimme paikalle heti lempinimen Condom village. Mutta miten kaunis kaupunki olikaan! Jo mereltä nähtynä se hurmasi meidät keskiaikaisine muureineen, kivitaloineen ja punaisine tiilikattoineen.

Vanha kaupunki on rakennettu pyöreälle niemelle, kukkulan päälle. Kapeilla kujilla katulaatat ovat askelten kiiltäviksi kuluttamia, siellä täällä oven vieressä on kukkaruukku. Ravintoloiden vieressä kujille on ahdettu pieniä pöytiä, niin että ohikulkeminen on vaikeaa. Parempi ehkä suosiolla istua pöytään?
Rantakadulla kirkkaan vihreät pinjapuut kaartuvat kadun ja meren ylle. Jos jatkaa niemen ympäri ja sivukatua eteenpäin, löytää pikkuriikkiset poukamat ja laiturit, joilta pääsee uimaan. Myös vastapäisen Orebičin niemimaan pikkurannoilla kannattaa käydä, sinne pääsee helposti veneellä. (Korčulan vaakakuvat: Suvi Astikainen)


Kreikan Kerkyra on kuin Nizza pienoiskoossa
Korfua moni pitää rantalomakohteena ja sitä se toki onkin, mutta saaren pääkaupunki Kerkyra on mitä hurmaavin pikku kaupunki. Se kuuluu niihin paikkoihin joihin ihastuin ensi silmäyksellä kun sinne saavuin. Korfun kaupunki on kuin sekoitus Italiaa, Kreikkaa ja Ranskaa. Mielestäni vanha keskusta oli kuin pienoismalli Nizzasta, joka kuuluu suosikkeihini suurista kaupungeista. Kapeat kujat ja komeat aukiot vuorottelivat kaupunkikuvassa.

Terrakotan väristen rakennusten holvikaarten alla oli korukauppoja, baareja, leipomoita, maustepuoteja, ravintoloita ja kunnon supermarketteja. Kadut täyttyivät puheensorinasta ihmisten vaeltaessa keskustan kaduilla. Eloisa Korfu kaappasi minut heti halaukseensa, enkä todellakaan pannut hanttiin.
Kaupungista pääsee bussilla saaren lukuisille rannoille. Hotellien valtaamilla rannoilla on kiva viettää muutama tunti ja palata sitten oikean elämän keskelle, Korfun kaupunkiin. Illalla voi suunnata esim. taverna Chrisomallikseen, joka tarjoaa perinteistä korfulaista ruokaa.


Espanjan Nerja on Andalusian sympaattisin rantakohde
Jos etsit Andalusiasta pientä ja sievää rantakohdetta, suuntaa Nerjaan. Itse päädyin sinne ystävän kanssa Andalusian kiertomatkalla, kun tulimme Granadasta rannikolle. Olimme kiertäneet upeita kaupunkeja ja päätimme relata päivän, pari rannalla. Siihen Nerja olikin oiva vaihtoehto, rantakadulta jäätelö käteen ja Balcon de Europa -näköalatasanteelta maisemia ihailemaan. Siitä jatkettiin matkaa alas rannalle, jolla oli dramaattisia kivimuodostelmia, kuin taideteoksia, joita vasten aallot vyöryivät. Aallot olivat niin suuria, etten uskaltanut edes uimaan, kun aikuisetkin niissä kaatuilivat.

Sisämaan aitojen kaupunkien jälkeen turismi näkyi Nerjassa selvästi, mutta Costa del Solin kaltainen massaturismikohde se ei ole, korkeita hotelleja ei ole ollenkaan. Nerja on säilyttänyt pikkukaupungin tunnelmansa turismista huolimatta. Merenelävien ystävä löytää tämän entisen kalastajakylän valkoisten kujien varrelta varmasti hyviä ravintoloita. (Nerjan kuvat: Suvi Astikainen)


Tykkään pienistä, rennoista paikoista, jotka on helppo ottaa haltuun päivässä. Aika ei kulu uuden paikan opetteluun, kun kaikki tarvittava on lähellä ja helposti saatavilla.
Tiedätkö sinä jonkun helmen, joka vastaa minun suosikkejani tunnelmaltaan? Kerro se ihmeessä kommentteihin, niin pääsen haaveilemaan uusista pikkukaupungeista. 🙂
Vastaa