Galaxidi – kuin saari Kreikan mantereella

Galaxidi, merenneidolta nimensä saanut pikkukaupunki, jota Lonely Planetkin tituleeraa Korintinlahden kauneimmaksi lomakohteeksi, vie leppoisiin saaritunnelmiin, vaikka sijaitseekin Kreikan mantereella. Pinjametsien tuoksussa, Parnasso-vuoren valvovan silmän alla vietimme rentoja lomapäiviä merestä ja hyvästä ruuasta nauttien.

Tällä kiertomatkalla minulle, saarihyppelyyn hurahtaneelle, kävi selväksi, että Kreikan mantereella on upeita maisemia: mutkaisia vuoristoteitä, oliivilehtoja ja punakattoisia pikkukyliä vuorten kainalossa. Bussimatka Meteorasta etelään sujui alun puuvillapeltojen jälkeen upeissa vuoristomaisemissa, joita katselin kerrassaan lumoutuneena äänikirjaa kuunnellen.

Oli ihanan rentouttavaa vain istua ja sulatella kaikkea jo siihen mennessä kokemaamme. Ensin Albanian miniloma, sitten Korfun vanhakaupunki ja rantapoukamat, laivamatka mantereelle ja kertakaikkisen upea Meteora ja nyt matkalla kohti uutta seikkailua, Galaxidia. Kiertomatkalla myös itse matkanteko on nautinnollista, ei vain pakollista paikasta toiseen siirtymistä. Ja onhan pitkän  matkan jälkeen ihana päästä vihdoin perille! Ja millaiseen paikkaan!

Merikapteenien taloja ja hiljaisia kujia

Galaxidi sijaitsee noin 200 km päässä Ateenasta, Korintinlahden rannalla, Delfoin kunnassa. Pikkukaupunki on rakentunut niemen ympärille, mikä antaa sille saarimaisen vaikutelman. Aiemmin sinne pääsikin vain vesiteitse, tie rakennettiin vasta 1963. Asukkaita on noin 2000, mutta keskikesällä turistit saapuvat kylän lukuisiin Airbnb-asuntoihin, joita on suurissa, entisaikojen merikapteenien taloissa. Galaxidi oli vaurautensa päivinä tärkeä laivanrakennuksen keskus, jolloin nämä komeat kivitalot rakennettiin.

Vielä joitakin vuosia aiemmin kesää tulivat viettämään Ateenaan muuttaneiden perheet, mutta nykyään kun turisteja on valtaosa, on paikan tunnelmakin muuttunut, kertoi meille rouva, jonka tapasimme uimapoukamassa. Hänen lapsuusaikansa Galaxidi oli lintukoto, jossa oli hyvä varttua. Meidän vierailumme osui syyskuun loppuun, jolloin pikkukaupunki eli kesäsesongin viimeisiä päiviään ja rauhallinen, lähes unelias tunnelma siivitti lomapäiviämme.

Rantakadulla tavataan ja herkutellaan

Galaxidissa on kaksi lahdenpoukamaa, joista toiseen keskittyy huvielämä. Kahviloita, baareja ja tavernoita puna-, sini- ja vihreäruudullisine pöytäliinoineen oli vieri vieressä ja niiden edustalla huviveneiden rivi. Varsinkin iltaisin, kun tavernoista loistavat valot heijastuivat veteen, paikka oli viehättävä ja kutsui iltaa viettämään. Syyskuussa se olikin lähinnä ainoa paikka, josta löytyi elämää. Galaxidin rantakadulta saatiin matkan parhaat välipalat, hiilillä grillatut souvlakit ja herkulliset gyrokset. Myös tavernoiden pikkukalat ja simpukat maistuivat.

Rantakadun lisäksi ravintoloita ja pikkumarketteja oli myös päätien varrella, mutta suosittua ravintolaa lukuun ottamatta, päätie oli kovin hiljainen. Suuremman lahden luona näimme paikallisia arjen touhuissaan ja tietenkin kissojen kanssa tuli vaihdettua kuulumisia. Keskusaukiolla oli leipomo ja kahvila, joka toimi myös bussiaseman lipunmyyntipisteenä. Siellä kohtasimme ihanan vanhanajan papan, joka tuhersi käsin bussilippuja kovin huteralla käsialallaan. Nykyajan digimaailmassa käsinkirjoitettu bussilippu oli viehättävä jäänne menneiltä ajoilta ja pappa itse oli juuri niin liikkis kuin he Kreikassa osaavat olla.

Sympaattisten boutique-hotellien kaupunki

Yksi syy siihen, että ihastuin Galaxidiin niin kovin, oli kauniit pikkuhotellit, joita kaupunki oli täynnä. Missään ei näkynyt rumia hotellikomplekseja, jotka pilaavat maiseman kuin maiseman. Meillä kävi huono tuuri ensimmäisen majapaikan suhteen, saimme kauniista talosta pimeän kellarihuoneen, jossa heräsimme yöllä järkyttävään kissanpissan hajuun. Kissojen mielestä maan tasalla olevien ikkunoidemme edusta oli täydellinen paikka reviirimerkkailuun. Vaikka rakastan kissoja, niin kusen käryssä en todellakaan nuku!

Heti seuraavana aamuna lähdimme etsimään uutta hotellia ja löysimmekin aivan ihastuttavan Galaxa Mansion boutiquehotellin, jonka hintataso syyskuussa, tinkaamisen jälkeen, taipui myös meidän hintaluokkaamme (50e/huone/yö) ja oli kaiken lisäksi kusenhajuista kellaria kympin halvempi. Kun varaa hotellin näin suoraan paikan päällä, kannattaa Kreikassa aina neuvotella hinnasta, melkein aina on lähtenyt vitonen tai kymppi päivähinnasta pois ja pitkällä matkalla se on iso säästö.

Galaxa Mansion oli täydellinen vanhojen talojen ystävälle, sen paksujen kiviseinien suojassa sieluni lepäsi ja sinisestä ovesta eteen avautuva maisema oli kerrassaan hurmaava. Rakastan vanhoja taloja, niiden seinien kuiskimia tarinoita, koristeellisia ovia, valkoisia brodyyriverhoja, pieniä yksityiskohtia, jotka tekevät hotellihuoneesta ei vain paikan missä nukkua, vaan elämyksen, jota muistella vielä monesti jälkeenpäin.

Sukelletaan syvyyksiin ja meritunnelmaan!

Galaxidissa oli lukuisia uimapoukamoita, joista löysimme oman suosikkimme. Vesi oli todella kirkasta, selvästi lämpimämpää kuin Korfulla, jossa olimme olleet muutama päivä aiemmin, eikä maisemiakaan voinut moittia, kun saimme uidessa ihailla Parnassos-vuoren sinertävää siluettia. Kuinka kauniita vuorten utuiset, päällekkäiset ääriviivat olivatkaan sinitaivasta vasten. Saarten rantaelämään verrattuna maisema oli aivan erilainen, siellähän vastassa on usein aava meri, tai ehkä kaukaisuudessa häämöttävä naapurisaari.

Galaxidi oli pikkuinen paikka, jossa meri oli koko ajan lähellä. Kävelimme merenrantareittejä kumpaankin suuntaan ja varsinkin metsäinen puoli, josta oli näkymä kohti kaupunkia, oli aivan ihastuttava! Kävely tosin oli kovin hidasta, en voinut olla pysähtymättä vähän väliä kuvia ottamaan. Uikkarit eivät tulleet kävelylle mukaan, muuten olisi ollut ihana pulahtaa veteen jonkun pikkupoukaman luota.

Olimme Galaxidissa kolme päivää, joista ensimmäinen meni rantapoukaman huumassa, toinen kaupunkiin tutustuessa ja kävelyretkillä ja kolmas antiikin Delfoissa, joka oli niin lähellä, että se oli melkein pakko käydä katsomassa, kun nyt tällä suunnalla  oltiin. Ja onneksi käytiin, Delfoi oli aivan mielettömän upea, josta kerron pian lisää. Mutta hirvittävän haikeat tunnelmat oli, kun aikaa ei jäänyt enempää Galaxidiin ja jouduimme jättämään tämän pikku aarteen ja suuntaamaan kohti Ateenaa. Sydämeen sattui.

18 kommenttia

 • Sari / matkalla lähelle tai kauas

  Tästä jutusta iski kaipuu päästä matkalle. Pitääkin tutustua tarkemmin kiertomatkaa ne. Itse haaveilen Kreikan saarihyppelystä ja nyt bongailun sopivia saaria. Jokunen aivan vieras olisi kiva mahduttaa joukkoon. Sellainen kuin tämä.

  • Anna K.

   Saarihyppely on kivaa puuhaa, mutta tämä paikka on siis mantereella eli siihen suunnitelmaan ei oikein taivu. Ellei sitten halua yhdistää saaria mantereeseen, kuten tarkemmin ajatellen, tein itsekin: Korfulta Kastellorizoon eli Kreikan laidalta toiselle. Siihen vaan tarvii sit kuukauden! 😄

 • Johanna V.

  Ihania Kreikan maisemia ja itselleni oli kyllä tuntematon kohde tämä Galaxidi. Näyttää myös mukavan seesteiseltä eli ehkä täällä voisi nauttia välimerestä ilman suuria turistimassoja? Vitsit kaipaan kyllä Kreikkaan.

  • Anna K.

   En ollu itsekään kuullu paikasta ennen kuin se osui instasta silmään. Saman tien kuvakaappaus ja pari vuotta myöhemmin paikalle. Sympaattinen paikka! Kesästä en osaa sanoa, mut syyskuun lopussa oli hiljaista, ei massoista puhettakaan.

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  Kuulostaa ja näyttää ihan todella kivalta paikalta, jotenkin todella rauhalliselta ja idylliseltä. Minkä verran tuolla oli muita turisteja? Nuo kuvaat, joissa on noita pieniä veneitä, on erittäin kauniita. Erityisesti tuo iltakuva on upea.

  • Anna K.

   Kyllä, idyllinen ja rauhallinen todellakin, ainakin syyskuussa. Turisteja oli sen verran, että iltaisin heitä näki tavernoissa, melko tyhjää niissäkin jo oli, kausi oli aivan lopuillaan. Kesällä varmasti paljon vilkkaampaa!
   Kiitos, itsekin tykkään siitä iltakuvasta, jossa on vene. 😊

  • Anna K.

   Pieni ja söpö, sitä Galaxidi on!
   Kyllä ihmetyttää että eka hotelli ei tehnyt asialle mitään, oishan ikkunoiden edessä voinu olla jotkut verkot tai muut esteet. Kusinen kellarihuone kuuskymppiä, ei kiitos! 😂

 • Paratiisireportteri

  Jo on paikalla hieno nimi: Galaxidi! Kuulostaa ihan joltain Marvel Universumin planeetalta. Viihtyisän näköinen paikka ja sijainniltaan ilmeisesti erinomainen Delfoin oraakkeliin tutustumisen kannalta.

  • Anna K.

   Mun sisko kommentoi silloin syksyllä samaa, että oonko jossain avaruudessa! 😀
   Kyllä, Delfoi on reilun 30 kilsan päässä ja sinne pääsi bussillakin Galaxidista.

 • Anne/ Matkahetket

  Oi miten viehättäviä kujia tuolla on. Kreikka on kyllä mahtava matkailumaa, sen pikkukaupunkien ja kylien tunnelmassa on sitä jotain. Näistä kuvista tulee matkakaipuu. 🙂

  • Anna K.

   Kiitos, kiva kuulla. Vaikka en tiedä onko matkakaipuu nyt välttämättä hyvä juttu, kun ei pääse kuitenkaan minnekään. Itse kyllä edelleen matkoista haaveilen. 🙂

 • Tiina Johanna / Kookospalmun Alla

  Oi kun on kauniin näköistä! 🙂 Nuo talot näyttävät todella ihastuttavilta ja houkuttelevilta, joistakin tulee hieman ranskalainen tunnelma mieleen jopa. Piti ihan tallentaa tämä postaus tulevaisuutta varten, etten vain unohda seuraavaa tulevaisuuden Kreikan matkaa suunnitellessani tätä! Ihana myös päästä näin kauniiden maisemien lumoissa haaveilemaan matkustelusta, vielä kun kaikki on toistaiseksi niin epäselvää. Tuo majapaikka vaikuttaa myös kokeilun arvoiselta, hienot puitteet ainakin! 🙂

  • Anna K.

   Totta muuten, Provencessa on kivitaloja, joissa on laventelinsiniset ikkunaluukut ja sellainen näissä mun kuvissa tosiaan on. En osannut aiemmin yhdistää.
   Galaxidi kannattaa painaa mieleen, samoin hotelli, musta se oli tosi hurmaava!

 • Sanna I Seven Seas

  Näyttää kyllä ihanalle helmelle! Ja kuinka paljon vastaavia helmiä Kreikka kätkeekään..? Luulen, että viihtyisin itsekin tuolla. Näytti ihanan rennolle paikalle… Pääsispä nyt Kreikkaan ja syömään sitä ihanaa kreikkalaista salaattia, ah!

  • Anna K.

   Kreikkalainen salaatti suloisessa tavernassa Kreikan auringon alla maistuisi kyllä! Ei se missään yhtä hyvälle maistukaan kuin siellä.

 • Anna | TÄMÄ MATKA

  Voi että. Kreikka <3

  Seurailen mielenkiinnolla Kreikan päätöksiä ja toimia Koronan suhteen. Voi olla, että siinä on yksi maa, joka ensimmäisenä saa turismiteollisuuden jälleen pyörimään. Toivotaan ainakin niin.

  • Anna K.

   Aivan totta! Kreikka on ollut kerrankin edelläkävijä, tehnyt hyviä päätöksiä ja ennen kaikkea ajoissa. Hirvittää ajatellakin, mihin pulaan siellä joudutaan, jos turismia ei saada pyörimään vielä tänä kesänä. Toivottavasti se onnistuu!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *