Ihmeellinen Meteora – Kreikan upein nähtävyys!

Meteora on epäilemättä yksi uskomattomimpia paikkoja, missä olen ollut. Meteora on paitsi luostarialue, myös luonnonihme, jonka valtavat kalliomuodostelmat jättävät sanattomiksi. Se, että näille korkeille, pylväsmäisille kallioille on rakennettu luostareita, tekee alueesta ainutlaatuisen ja saa miettimään, miten ihmeessä nämä luostarit on alun perin rakennettu ja miksi.

Arvellaan, että jo 1000-luvulla Meteoran alueen kallioluolissa asui erakkomunkkeja. Alueen rakentaminen alkoi 1300-luvulla, jolloin ottomaanit hyökkäsivät nykyisen Kreikan alueelle ja valloittivat myös Meteoran seudun, minkä vuoksi ortodoksimunkit tarvitsivat parempaa suojaa. He rakensivat luostarinsa satojen metrien korkeuteen, kalliopylväiden päälle, jonne vihollisen oli lähes mahdotonta päästä. Kaikki tavara hinattiin ylös vinssiä apuna käyttäen, myös rakennusmateriaali.

Tuntuu uskomattomalta, että luostarit on voitu rakentaa sen aikaisten laitteiden avulla tuollaiseen paikkaan. Kalliopylväät ovat 300 – 600 metrin korkuisia ja pelkkä ajatus siitä, että luostariin olisi pitänyt kiivetä tikapuita pitkin, niin kuin ennen tehtiin, sai ylhäältä maisemia katsoessani jalat veteliksi. Maiseman mittasuhteet olivat niin suuret, että oli vaikea tallettaa niitä kameralla. Näköalat olivat huikean hienot. Tuntui kuin olisi seissyt maailman katolla ja voinut kurkottaa kohti taivasta. Varsin sopiva paikka luostarille.

Miten sinne pääsee?

Meteora sijaitsee Kreikan keskiosassa, noin 360 kilometriä Ateenasta luoteeseen. Ateenasta sinne pääsee junalla, bussilla tai opastetulla päiväretkellä. Myös esimerkiksi Pargasta tehdään retkiä Meteoraan. Lähimmät yöpymispaikat ovat Kalampakan kaupunki ja Kastrakin kylä. Meteoran luostarialueella ei voi yöpyä edes matkailuautossa.

Me saavuimme bussilla Meteoraan Korfulta, jossa olimme viettäneet viikon. Bussi ajoi Korfulla lauttaan ja sitten Igoumenitsasta Kalampakaan kauniissa vuoristomaisemissa. Matka kesti viitisen tuntia ja maksoi 35e sisältäen tunnin lauttamatkan. KTEL Trikalan sivuilta saat lisätietoja bussiyhteyksistä eri puolilta Kreikkaa.

Majoituimme Kalampakan pikkukaupungissa, jossa oli majoitustarjontaa kiitettävästi Meteoran läheisyyden vuoksi. Koska viivyimme vain kaksi yötä, emme panostaneet sen kummemmin majoitukseen, vaan nappasimme siistin ja edullisen hotelli Galaxyn keskustasta, läheltä bussiasemaa.

Kalampaka oli kaukana niistä idyllisistä kreikkalaiskylistä, joihin olen tottunut. Siellä oli kerrostaloja ja pikkumarketteja ja olin jo niputtamassa sen mitättömien paikkojen joukkoon, kun perjantain markkinat käänsivätkin kelkkani. Pikkukaupungin markkinahulina oli jotenkin sympaattista, mummot ja papat olivat tulleet bussilla lähikylistä ja palasivat sitten koteihinsa lukuisine nyssyköineen. Yhtä lailla hedelmät kuin alushousut tekivät kauppansa ja oli tarjolla pari vuohenpäätäkin esimerkiksi omaperäiseksi seinäkoristeeksi. Hitsi kun ei tullut ostettua!

Bussilla Meteoran kallioille, reisivoimin luostareihin

Kalampakan kylästä pääsi luostarialueelle paikallisbussilla (1,80e ja 30 min/suunta), joka syyskuussa kulki kolme kertaa päivässä 9.00, 12.00 ja 14.30 ja takaisin aina kaksi tuntia myöhemmin. Korfulta tullessamme ehdimme nippa nappa viimeiseen bussiin ja ajoimme sillä toiseksi viimeiseen, Pyhän Kolminaisuuden (Holy Trinity) luostariin asti, minne kiipesimme vain maisemia ihailemaan. Seuraavana päivänä lähdimme aamubussilla ja palasimme viimeisellä.

Alueella kulkee noin kahdeksan kilometrin pituinen tie, joka vie luostarilta toiselle. Paikallisbussi pysähtyy jokaisen luostarin lähellä ja sitä suositellaan varsinkin kesällä, kun kapea tie ruuhkautuu lukemattomista turistibusseista. Omalla autolla liikkuvien on hyvä tietää, että parkkipaikoista on huutava pula. Toisaalta autolla pääsee myös tien keskivaiheilla olevan näköalapaikan luo, johon bussi ei pysähtynyt.

Ihan helpolla luostareihin ei pääse, sillä kuhunkin on noustava sata, kaksi- tai kolmesataa porrasta. Vain Pyhän Stefanoksen (Saint Stephen) luostariin ei ole portaita, sinne pääsee siltaa pitkin. Portaat luostareihin olivat kuitenkin tasaiset ja hyvät ja niissä oli kaide, itse pärjäsin niissä oikein hyvin nivelrikkopolvesta huolimatta. Osan matkaa nousu oli betoniluiskaa, jota oli helppo kävellä.

Hyvä tietää: vaatetus, pääsymaksut, ruokailu, wc:t

Meteorassa on yhteensä kuusi yhä toiminnassa olevaa luostaria, joista suurin ja tunnetuin on Suuren Meteoron (Great Meteoron) luostari. Sen lisäksi vierailimme Varlaamin luostarissa, nämä kaksi kun olivat lyhyen kävelymatkan (700m) päässä toisistaan. Juttelimme munkin kanssa, joka kertoi, että Meteoran alueella asuu 60 munkkia. Aiemmin luostareita oli enemmän, mutta aikojen saatossa osa on tuhoutunut.

Kuhunkin luostariin on kolmen euron pääsymaksu. Lisäksi on hyvä muistaa oikeanlainen pukeutuminen, eli olkapäät ja polvet piiloon. Naisia varten luostareissa on lainassa pitkiä kietaisuhameita, joita mekin käytimme, oma huivi on tarpeen jos tulet topissa. Miehille ei lainavaatteita ole, eikä ilman pitkiä housuja pääse sisään.

Pikkusyötävää ja juotavaa saa suurimpien luostareiden lähellä olevista kioskeista, ravintoloita ei ole. En tiedä ovatko kaikki vessat samanlaisia, mutta se jossa me kävimme, oli kyykkyvessa, jonka jalansijat olivat märät ja liukkaat. Ei mikään miellyttävin kokemus.

Suosittu Suuri Meteoron vai viehättävä Varlaam?

Kumpi sitten luostareista oli hienompi? Päiväretkeläiset käyvät yleensä vain yhdessä luostarissa ja se on Suuri Meteoron. Valmistaudu siis ruuhkaan tai tule aikaisin aamulla ennen retkeläisiä. Tässä luostarissa oli mielenkiintoinen museo, jossa näimme vanhan keittiön, työkaluja, valtavia viinipulloja sekä koristeellisia kirjoja satojen vuosien takaa. Näköalat olivat kauniit paitsi kylään, myös Varlaamin luostaria kohti. Portaita Suureen Meteoroon oli 300 eli kaikkein eniten, mutta eivät ne edes minulle olleet mikään ongelma.

Varlaamiin kiipeäminen oli helpompaa, sinne oli vain 120 porrasta. Jo portaita kiivetessä piti välillä pysähtyä ihailemaan (ja kuvaamaan!) koska maisema oli vain niin käsittämättömän upea. Varlaamissa oli pieni kappeli, jonka seinät olivat uskomattomien, hyvin veristen ja pelottavien maalausten peittämät. Erikoinen yksityiskohta muuten niin rauhallisessa ympäristössä. Maisemat Varlaamin kauneimmalta näköalapaikalta olivat ehkä vielä pikkisen hienommat kuin naapuristaan, vaikka vaikea näitä on järjestykseen laittaa. Kallion alapuolelta näki hyvin vaijerihissin, jolla luostariin tuodaan tavaraa.

Jos saisin tulevaisuudessa toisen mahdollisuuden käydä Meteorassa, menisin varmasti. Paikka oli kertakaikkisen upea, eikä edes puolitoista päivää ollut siellä tarpeeksi. Haluaisin nähdä auringonlaskun ylhäältä, kävellä Kastrakin kylässä kalliopylväiden äärellä ja käydä niissä luostareissa, joihin emme ehtineet. Haluisin nähdä kun ruska kultaa puiden lehdet, kun usva leijuu kallioiden väleissä tai kun kevät puhkeaa kukkaan. Meteora, ehkä tapaamme vielä?


Posted

in

by

Tags:

Comments

20 vastausta artikkeliin “Ihmeellinen Meteora – Kreikan upein nähtävyys!”

 1. Eveliina | Korkkarit rinkassa avatar

  Oi ompa kauniita maisemia, miten uskomaton sijainti luostareille! Yleensä en sen suurempia liikkeitä tee uskonnollisten nähtävyyksien luokse, mutta tämä kohde vaikuttaa jo pelkän miljöön puolesta ihan must see -jutulta! Kiva kun jaoit tämän kohteen, kuulin siitä vasta nyt ensimmäistä kertaa.

  1. Anna K. avatar

   Oi, kiva kuulla että sain olla se, jolta kuulit Meteorasta. Se on just siks upea, kun on luontonsa puolesta niin ihmeellinen ja luostarit kuin pisteenä i:n päällä, paitsi tässä tapauksessa kalliopylväiden. 😊

 2. Piyya/ Levoton Sielu Maailmalla avatar
  Piyya/ Levoton Sielu Maailmalla

  Meteora on ollut haaveissa jo pitkään. Kiitos, tästä sai monta hyvää vinkkiä sille päivälle kun tuo toive toivottavasti toteutuu. Tuonne ei tosiaan vaan hetken mielijohteesta tule lähdettyä viikon Kreikan lomalla vaan se pitää kyllä laittaa ihan suunnitelmiin. Pargasta on ilmeisesti helpompi tehdä sellainen okei käydäänpä tuolla retki sen kummemmin miettimättä. Pargan matkastakin on jo niin kauan, että sielläkin voisi käydä uudestaan 🤔

  1. Anna K. avatar

   Myös mulla tää oli pitkäikainen haave, joka onneksi lopulta täyttyi. 🙏🏻🙂
   Parga voisi olla hyvä kohde ja FB Kreikka-ryhmässä joku kommentoi että vuokrasivat Pargasta auton, ajoivat Meteoraan illalla ja aamulla sitten kävivät luostareissa ennen päiväretkeläisiä.
   Tai sitten voi suunnitella kiertomatkan, niin kuin mä. 🙂

 3. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla avatar

  Meteora on upea paikka! 🙂 En ole koskaan käynyt, mutta useasti paikasta lukenut kyllä erilaisia tekstejä. Kuvasi ovat mahtavia, nuo maisemat ovat kyllä ihan vertaansa vailla. Tuolla mieluusti pidemmänkin aikaa viettäisi näköaloja ihastelemassa. Aikamoiset paikat luostareilla, ei huono sijainti ollenkaan! 🙂

  1. Anna K. avatar

   Mä myös katselin kaihoten Meteoran kuvia vuosien varrella ja haaveilin sinne pääseväni. Varmaan yli 10 vuotta meni, ennen kuin lopulta se onnistui. Sijainti on vähän hankala, kun ihan lähellä ei ole mitään varsinaista lomakohdetta. Toisaalta se on siunaus, muuten tuolla lappaisi jengiä aivan liikaa, kun nytkin kävijämäärät on suuria.

 4. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Näyttääpä maisemiltaan upealta paikalta. Voisin kuvitella, että auringonlaskun lisäksi auringonnousun näkeminen olisi vaikuttavaa. Toivottavasti mekin pääsisimme joskus käymään tuolla!

  1. Anna K. avatar

   Oon ymmärtänyt että aurinko laskee juuri oikeaan suuntaan eli laajaa laaksoa kohti, minkä vuoksi ylhäältä on upea näkymä laaksoon ja valtavaa, oranssia taivasta kohti.
   Mutta aamun valo oli tosi kaunis, kun oltiin itse melko aikaisin paikan päällä. Siitä jäi kauniit muistot.

 5. reetaeevi avatar
  reetaeevi

  Huikeita kuvia! Kiitos kun kerroit tästä paikasta. Kreikan useat saaret ovat tuttuja, mutta mantereella en ole koskaan käynyt ja siellä olisi varmasti monta käymisen arvoista paikkaa.

  1. Anna K. avatar

   Ihan sama juttu mulla, saaria on tullut koluttua vaikka kuinka, mutta vasta viime syksynä pääsin kunnolla Manner-Kreikkaan. Ihastuin todella, maisemat olivat myös muualla aivan huikeita, vuoristoteitä, oliivilehtoja, pikkukyliä punakattoisine taloineen. Todella haluan uudelleen! Meteora oli silti mantereen kohteista upein, kiva että sinäkin ihastuit näkymiin. 🙂

 6. Maarit - niceMatkaaja avatar

  Onpas upeat maisemat! Kyllä kelpaisi mullekin. Keski-Kreikassa en ole tainnut edes käydä, vaikka saarilla on tullut hypeltyä ahkerasti. Pitäisikin ottaa seuraavaksi suunnaksi se, kun Kreikkaan tekee mieli. Tarjoaisi taatusti jotain aivan erilaista kuin peruskohteet. Tykkään muutenkin reissussa panna jalkaa jalan eteen, välillä vähän haastavammassakin maastossa.

  1. Anna K. avatar

   Manner-Kreikka oli mulle tosi positiivinen yllätys! Mentiin bussilla paikasta toiseen ja nenä kiinni ikkunassa ihailin maisemia, samalla äänikirjaa kuunnellen. Ihanaa! Meteora olis todella passeli kävelyretkille, ainoo, että niska saattais tulla kipeeks upeita kallioita tuijottaessa. 😀

 7. Paratiisireportteri avatar

  Kiitos ihanasta ja informatiivisesta postauksesta. Meteoran luostarit kuuluvat todellakin maailman hienoimpien luostarien joukkoon.

  1. Anna K. avatar

   Oi, mukava kuulla, että tykkäsit. 🙂 Luostarit kuuluvat hienoimpien joukkoon, mutta lisäksi Meteoran maisemat kuuluvat maailman hienoimpien joukkoon. Ainakin minun mielestäni.

 8. Pirkko / Meriharakka avatar

  Meteora on kyllä ollut yksi niistä paikoista, joista näin korona-aikaan olen todella kiitollinen, että ehdimme senkin näkemään ja kokemaan. Me kävimme siellä junaretkellä Ateenasta käsin, eli olimme kylässä vain yhden yön, mutta hyvin siinäkin ajassa ehti tekemään yhden auringonlaskuretken ensimmäisenä iltana (sisältäen yhden luostarin) ja käymään seuraavana päivänä muissa luostareissa.
  Jos haluat lukea Meteoran kaikista luostareista meidän kokemanamme, niin tsekkaa tästä: https://meriharakka.net/2019/11/04/meteoran-luostarit/

  1. Anna K. avatar

   Teillä on ollut hyvä aikautaulutus! Mekin oltaisiin voitu jäädä auringonlaskua ihailemaan, mutta ei ollut kyytiä alas, ja nälkä jo kurni, niin se jäi. Jälkeenpäin harmittaa kyllä. Olis pitänyt suunnitella paremmin. Kiitos linkistä, tuosta saa kivasti lisäinfoa!

 9. Merja / Merjan matkassa avatar

  Meteora on sellainen kohde, josta olen pitkään haaveillut. Kiva kuulla, että Ateenasta käsin onnistuu myös. Joskus muistan lukeneeni, että se olisi niin kaukana ettei kannata päiväretkelle Ateenasta lähteä, mutta toki jos tuonne jäisi yöksi niin sitten. Nyt vaan jatkamaan haaveilua ja toivottavasti koronan kurimus päästäisi meidät pian maailmalle 🙂

  1. Anna K. avatar

   On niitä päiväretkiäkin Ateenasta olemassa, mutta niissä on niin hullu aikataulu, (lähtö aamulla aikaisin, takaisin yömyöhään) että en itse sellaiselle haluaisi. Haaveilla on tapana toteutua, jos niitä tarpeeksi pitkään pyörittelee. Niin kävi mullekin Meteoran kanssa, toivottavasti myös sulle. 🙂

 10. Sari / matkalla lähelle tai kauas avatar

  Meteora on kyllä upea!
  Me olimme Meteorasta jokunen vuosi sitten. Korfulla suuntasimme ensin mantereelle, mistä vuokrasimme auton.
  Uudestaan menisin jos saisin. Me kun emme päässeet kuin kahteen luostariin.

  1. Anna K. avatar

   Ai tekin tulitte Korfulta, en ole siis ainut joka on Korfun yhdistänyt Meteoraan. Sama juttu, en yhtään pistäisi hanttiin, jos tulis uudelleen mahdollisuus mennä sinne. Harvinaisen hieno paikka.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *