Joulun ihmemaa Gdansk on ihan lähellä

En ole jouluihminen. En pidä jouluun liittyvästä kaupallisuudesta, häsläämisestä, pakkolahjoista enkä erityisemmin jouluruuista. Mutta joulukaupungeista tykkään! Minusta on ihanaa katsella, miten joulua vietetään muualla kuin Suomessa, miten kauniisti kaupungit koristellaan ja miten upeita jouluvaloja voi olla olemassa. Oi, miten tykkään nuuhkia joulun tuoksuja ja maistella joulun ajan herkkuja muualla maailmassa. Se, että saa kävellä kaikessa rauhassa kauniissa ympäristössä jouluun virittyvää satumaista kaupunkia ihaillen, on minulle parasta joulun tunnelmaa. Kaikkea tätä saimme kokea Gdanskissa. 

Gdanskin joulumarkkinat olivat melko pienet, mutta tykkäsin niistä silti. Vaikka erilaista joulutilpehööriä onkin kiva  hiplailla, en juurikaan ostele turhaa krääsää. Olisihan se kissa-aiheinen joulupallo ollut söpö, mutta turhake jäi silti sinne. Keskityimme katselemaan ja maistelemaan torilla myytäviä herkkuja. Glühwein lämmitti ihanasti ja nutellavohveli oli sopivan pervo herkku kylmyyden aiheuttamaan makean nälkään. Joulutorilla oli kiva käydä myös vain ihailemassa valoloistoa. Puut oli koristelu kauniisti eri värisin valoin ja karuselli loisti pimeässä kuin valtava lyhty.

Hän on junttitakkinen tyttö

Talvimatkailuun liittyy omat kommervenkkinsä, niin kuin nyt vaikka se, mitä laittaa päälleen. Kaupunkilomalla olisi kiva olla kauniissa villakangastakissa, mutta kun tietää jo valmiiksi, että palelee AINA, ei auta kuin ajatella asioita käytännön kannalta. Villakangastakki jäi siis kotiin naulakkoon ja päälle lähti junttitakki, joka osoittautui oikeaksi ratkaisuksi. Olisin jäätynyt pystyyn Gdanskin tuulissa villakangastakilla ja siitä olisi ollut glamour kaukana!

Junttitakki suojasi pakkaselta, räntäsateelta, tuulelta ja rikollisilta, (mahdolliset taskuvarkaat kiertäisivät köyhän kaukaa) ja sen lämmin karvahuppu oli ihana vetää päähän tuulella tai sateella. Sisällä kaupoissa junttitakin kanssa tuli tietysti helvetillisen kuuma ja valomeressä kimmeltävässä kauppakeskuksessa sen junttius korostui entisestään. Mutta so what,  kun itse tietää, että sen sisällä on kuitenkin poikkeuksellisen älykäs yksilö, joka ymmärtää ainakin sen, että talvipakkasilla kannattaa pukeutua lämpimästi. Junttitakissa oli myös se hyvä puoli, että se päällä oli hienostelutakkia luontevampaa ja kätevämpää konttailla kylmällä, märällä kadulla, kun kameran eteen ilmestyi yllättäen sopiva kissayksilö. Mitä ei kissaihminen hyvän kissakuvan eteen tekisi!

Tuikkikaa oi joulun valoset kilpaa turistien kännyköiden kanssa

Toinen talvimatkailun ongelma kylmyyden lisäksi on pimeys, varsinkin jos sattuu olemaan ihminen, joka rakastaa pitkiksi venyviä aamiaisia. Päivän vähäiset valoisat tunnit ovat hetkessä ohi ja lyhyen, mutta kauniin sinisen hetken jälkeen koittaa pimeys. Sitähän sitten riittää! Jos ei ole lunta, pimeys on vielä läpitunkevampaa, melko ahdistavaa jopa. Onneksi Gdanskissa oli todella panostettu jouluvaloihin! Niin upeiden valojen vuoksi pimeys kääntyi ikävästä asiasta ihanaksi.

Gdanskin kävelykatu Dluga oli koristeltu kauniisti havunoksin ja jouluvaloin. Katu oli kuin karkki erivärisine, upeasti maalattuine taloineen. Iltaisin, kun jouluvalot heijastuivat sen kosteasta kivetyksestä, katu näytti loistavan sekä ylhäältä, että alhaalta päin. Todella kaunista! Upeita jouluvaloja oli muuallakin, esimerkiksi kauppakeskus Forumin pihassa oli moderni kartion muotoinen joulukuusi ja eräällä kadulla, rakennustyömaan edessä nosturin muotoinen jouluvaloteos, jossa nosturi oli nostamassa jättimäistä pakettia.

Kaupungin torilla seisova joulukuusi oli komea ja muistutti paljon Prahan keskustassa näkemääni kuusta. Gdanskin jouluvaloista tuli mieleen väkisin Prahan matka, ehkä siksi, että olen ollut kummassakin kaupungissa joulukuussa, joulukoristeiden aikaan. Suurin ero oli kuitenkin se, että siinä missä Prahassa oli ihmisiä aivan valtavasti ja tungokseen asti, Gdanskissa sai kävellä kaikessa rauhassa ja pälläillä rauhassa näkemäänsä. Näistä kahdesta kaupungista suosittelenkin ehdottomasti Gdanskia joulukaupungiksi, paljon aidompi, väljempi ja edullisempi. Arkkitehtuuriltaan molemmat ovat kaunottaria, vaikkakin keskenään melko erilaisia. Gdanskin kapeat talot toivat itse asiassa mieleen Amsterdamin.

Täydellinen miniloman kohde!

Gdansk oli meille juuri sopivan kokoinen kaupunki, jossa oli kiva haahuilla muutama päivä värikkäiden talojen keskellä. Vanha kaupunki on upea ja erityisesti nostan hattua puolalaisille siitä, että se on sodan tuhojen jälkeen rakennettu alkuperäisen näköiseksi. Vanhasta kaupungista tuhoutui toisessa maailmansodassa 90 prosenttia. Pääportin luona olevasta kuvasta näkee tuhon laajuuden.

Minua ilahdutti erityisesti se, että uudet talot, jotka parhaillaan olivat rakenteilla joen rantaan, rakennetaan modernilla tavalla, mutta vanhan mallisiksi, kapeiksi taloiksi. Kaupungissa kunnioitetaan  historiaa, mutta osataan silti tehdä kauniita moderneja taloja.

Jos etsit helppoa viikonloppukohdetta, voit lopettaa etsimisen. Se on Gdansk. Sympaattinen, mukava ja kaunis kaupunki on ihan lähellä ja silti tunnelmaltaan Keski-Euroopalainen. Nyt kannattaa mennä, ennen kuin kaikki muutkin löytävät sen. Kiitos Suvi seurasta, olipa ihanan rentouttava, naurua täynnä oleva reissu!

Näiden Gdanskin joulukuvien myötä toivotan rauhallista ja ihanaa joulua kaikille lukijoilleni!
Kiitos kun olette olleet mukana jakamassa seikkailujani maailmalla. 

Lämpimin jouluterveisin,
Anna


Posted

in

by

Tags:

Comments

16 vastausta artikkeliin “Joulun ihmemaa Gdansk on ihan lähellä”

 1. Sanni Miettinen avatar

  Ulkomaiden joulut eroavat jotenkin niin paljon perinteisestä kotimaan joulusta 😀 Tuntuu että kaikkialla on joulutoreja, koko kaupunki koristellaan kauniiksi ja kaikki huokuu sitä jouluntunnelmaa 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kiitos kommentista! Ihan samaa mieltä sun kanssa. Ja sitten muka Suomi on se joulumaa, vaikka monissa paikoissa on paljon hienommat joulutapahtumat valoineen. Toki täällä lumi tekee ihanan jouluisen tunnelman. Hyvää joulua sinulle! 🎄🎁🙂

 2. Asko Leppilampi avatar

  Oli ihan pakko lukea tuo juttusi vertailun vuoksi eli miten on Gdanskin joulu muuttunut vuoden takaisesta. Ei paljoa. Rohkenen laittaa oman luettavaksi tähän perään, jotta muutkin näkevät kehityksen. Kukin tehköön johtopäätökset itse.
  Kiitos postauksesta ja hyvää joulua! Tässä tämä:

  http://appamatkustaa.fi/gdanskin-joulumarkkinoita-ja-valoja-arvioimassa/

  1. Anna K. avatar

   Kiitti linkistä. Ei kai se vuodessa kovasti ehdi muuttua, mutta 20 vuodessa oli muuttunut paljon, palvelutasoltaan. Mukavaa joulun aikaa!

 3. Suvi / Suvin matkassa avatar

  Näyttääpä jouluinen Gdansk kiehtovalta ja kuulostaa että teillä oli mukava matka. Itselläni kaupunki on vielä kokematta, mutta moni sitä kehuu ja pitää varmaan lähi vuosina lähteä itsekin tutustumaan paikkaan 🙂

  1. Anna K. avatar

   Jouluinen Gdansk oli tosi kaunis! Ehdottomasti käymisen arvoinen paikka. 🙂

 4. Anna | TÄMÄ MATKA avatar

  Me satuimme olemaan kaupungissa vuoden 2017 joulun ala, kun joulupukki saapui jokea pitkin. En osaa sanoa onko tämä joka vuotinen perinne, mutta hauskaa oli nähdä pukki veneen kyydissä reen sijaan!

  1. Anna K. avatar

   Hauskan kuuloinen idea ja sopii tosi hyvin merelliseen Gdanskiin, jossa meri ja joki ovat aina olleet tärkeässä roolissa. Meillä jäi pukki näkemättä.

 5. Martta / Martan Matkassa avatar

  Tykkään myös joulutoreista ja kissoista! Tässä voisi olla mukava kohde ensi vuodelle, mahtaako tämä tori olla avoinna joulun välipäivinä? Vai päättyykö jouluaattoon kuten monissa paikioissa? Itse kävin juuri Tallinnassa välipäivinä ja siellä oli mukavan rauhallista. Tuo pukeutuminen on todella haasteellista, kun pitää varautua kylmään, niin sitten sisällä tulee kuuma ja kengät on vielä haastavampi kun voi olla pakkasta tai sitten vetistä sohjoa…

  1. Anna K. avatar

   En osaa sanoa, onko joulutori vielä välipäivinä auki Gdanskissa ja vaikka tänä vuonna olisi, niin oisko ensi vuonna. Tori oli kuitenkin vain yksi juttu muiden joukossa ja ihania jouluvaloja olisi edelleen kaikkialla muualla, joten ilman joulutoriakin Gdansk olisi kiva välipäivien kohde.

 6. Virpi/Hätälasku matkablogi avatar
  Virpi/Hätälasku matkablogi

  Ihanaa joulun tunnelmaa näissä kuvissa. Ja tunnistan kyllä oitis tuon pukeutumisongelman. Olen itse todellinen vilumaakari, jolla on aina kylmä ja niinpä kävi, että siirsin joulukuun alkuun suunnitellun matkan Uumajaan mm. siitä syystä että en hemmetti lähde sinne jäätymään. 😀 Keväällä sitten, kun aurinko paistaa ja puut vihertää. Toki se on pukeutumiskysymys, mutta silti. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kiitos, joulun tunnelmaa oli Gdanskissa joka kulman takana, että kamera lauloi koko ajan! 🙂
   Vilukissa ei vilulleen mitään voi, edes pukeutuminen ei aina auta, jos on vain liian kylmä. Paljon villaa päälle ja välillä lämmittelemään, se auttaa.

 7. mamatravel avatar
  mamatravel

  Joulunalus-reissut on kyllä kivoja, nimenomaan kauniiden valojen ja koristelujen takia. Olimme tänä vuonna Amsterdamissa, mutta ensi vuonna on luultavasti Puolan reissu marraskuun lopulla. Näittekö laulavan hirven joulutorilla?

  1. Anna K. avatar

   Laulava hirvi! No eipä kyllä nähty. Kuulostaa hauskalta. 😀 Amsterdam on varmasti ollut myös kaunis jouluvaloissaan.

 8. Sanna I Seven Seas avatar

  En ole itse tuolla vieraillut koskaan, mutta kuten sanoit, että toimii kätevänä viikonloppukohteena niin täytyy ottaa ehdottomasti harkintaan. Joulutorit on mun suosikkeja, joten uskon että viihtyisin myös näin talvella tuolla 🙂

  1. Anna K. avatar

   Joulutoreissa ja jouluvaloissa on taikaa! Ne saavat pimeän kaupungin loistamaan niin satumaisina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *