Luonnonystävien La Gomera teki minusta vaeltajan

Teneriffan naapuri, Kanariansaarten villi kaunotar La Gomera on nappivalinta niille, joita eivät massaturismikohteet kiinnosta. Hyppää bussin kyytiin ja aja kauniisiin kyliin tai vaellusreittien äärelle, vihreiden laurisilva-metsien katveeseen. Nauti luonnon äänistä ja tuoksusta, pehmeästä polusta jalkojen alla.

Marraskuun harmaudessa bongasin Aurinkomatkojen kahden viikon äkkilähtölennot Teneriffalle. Lento oli seuraavalle päivälle klo 17, aikaa varaamisesta lähtöön oli alle 20 tuntia, joten ei jäänyt aikaa miettiä, minne perillä menisin. Playa de las Americasin hotellialue ei houkutellut, jostain tuli mieleeni La Gomera. Olin nähnyt Instassa siitä kuvia ja muistaakseni Aino Huilajan Pakumatkalla -kirjassakin käytiin siellä. Niinpä kentällä lueskelin lisätietoa saaresta ja hetken mielijohteesta päätin lähteä katsomaan, millainen paikka se on.

Laivat La Gomeralle lähtevät Los Cristianoksen satamasta, joka sijaitsee aivan hiekkarannan vieressä. Laivayhtiöitä on kaksi: Fred Olsen ja Naviera Armas. Vihreä, maahan maalattu viiva satamassa näytti tien lipputoimistoon, joten perille oli helppo löytää. Etukäteen googlasin aikataulut ja hinnat ja valitsin Armaksen, koska se oli edullisempi. Black Friday -tarjouksen vuoksi menolippu maksoi n. 26 euroa, normaalihinta on n. 45 euron luokkaa. Matka kesti alle tunnin ja sujui mukavasti isolla katamaraanilla.

Heti perillä San Sebastianin kävelykadulla tiesin, että osuin minulle sopivaan, pienen mittakaavan paikkaan, jossa olisi helppoa kävellä paikasta toiseen. Kadut olivat kapeita, värikkäät talot matalia ja mustahiekkainen ranta sijaitsi keskustan ja rantakadun kupeessa. Keskustassa oli paljon siirtomaa-ajan värikkäitä kivitaloja ja perinteisiä kanarialaistaloja puuparvekkeineen. Korkeuserojakaan ei juuri ollut, sillä keskusta oli tasaista, tosin osa kaupungista oli rakennettu kahden kukkulan päälle.

Pikkusaaren ihmeen hyvä bussiverkosto

Siihen saaren tasaisuus sitten loppuikin. Heti ensimmäisellä bussimatkalla kävi ilmi, että La Gomera on rotkojen ja vuoristojen saari, joka sai minut tuijottamaan bussin ikkunasta suu auki maisemien dramaattisuutta. (Onneksi busseissa oli maskipakko, niin en näyttänyt aivan niin pöljältä.) Vihreyttä ryöppyävät vuoren rinteet putosivat äkkijyrkkään, kapeaan rotkoon, joka nousi heti pohjalta uudelleen ylöspäin vastakkaisella puolella. Saari oli kuin valtava viherkumpu, joka oli tehty täyteen pohjaan asti ulottuvia viiltoja.

Ensimmäiset ajotiet rakennettiin saarelle vasta 1960-luvulla. Sitä ennen käytössä olivat lukuisat polut, joita nyt innokkaat vaeltajat tallaavat kävelysauvat viuhtoen. Ajotiet ovat hyvässä kunnossa, mutta erittäin mutkaisia. Vuoren rinnettä kiivetään ensin ylös neulansilmämutkissa kaartaen ja laskeudutaan sitten alas yhtä lailla kiemurrellen. Bussin ikkunasta näkyi usein alhaalla häämöttävä rotkon pohja, mutta minua ei pelottanut, nautin maisemista suunnattomasti ammattikuskin turvallisessa kyydissä.

Bussilinjoja on seitsemän, joista neljä lähtee pääkaupungista. Itse matkustin eniten linjoilla 1 ja 2 Garajonayn luonnonpuistoon, sekä saaren länsi- ja pohjoisrannikolle. Näiden linjojen bussit lähtivät aamulla 10.30 matkaan. Jos matkustaa busseilla paljon, kannattaa ostaa kahden euron bussikortti, sillä saa matkat puoleen hintaan.

Upeiden retkikohteiden saari

Ensimmäinen bussiretkeni vei minut saaren pohjoispuolelle. Hurautin suoraan kauimmaiseen paikkaan, Vallehermosaan (ihana laakso) joka oli nimensä mukainen paikka. Kaupunki sijaitsi upean vihreän laakson sylissä ja sen talot kiipesivät kukkulan rinteitä leikkisästi. Se näytti kauempaa kauniimmalta kuin läheltä. Siellä oli pieni keskusaukio ja muutama kuppila sen kupeessa, joitakin perinteisiä taloja, pieniä viljelypalstoja sekä kirkko kylän laidalla. Tykkäsin eniten laakson vihreydestä ja jylhistä rinteistä, jotka suojasivat kylää.

Agulo näytti upealta bussin ikkunasta katsottuna sininen meri ja usvasta nouseva Teneriffa ja Teide taustanaan. Se sijaitsee rannikolla, mutta kaupunki on jyrkänteen päällä ja meri on kaukana alhaalla. Uimaan saaren pohjoispuolella ei voi mennä, sillä uimarantoja ei ole ja merivirrat ovat vaarallisia.
Kaupunki oli idyllisen kaunis, perinteisiä värikkäitä taloja oli paljon ja mukalukivikaduilla vähän vilkkaampaa kuin hiljaisessa Vallehermosassa. Keskustassa oli menossa ekomessut, erilaisia luomutuotteita esiteltiin kojuissa, bändi soitti lavalla ja musiikki pauhasi espanjalaiseen tyyliin kovalla.

Bussimatka saaren länsirannikolle, Valle Gran Reyhin kesti pari tuntia, mutta olin taas aivan yhtä innoissani kuin aiemminkin. Tie kiemurteli, jos mahdollista, entistäkin mutkaisempia vuoristoteitä upeissa maisemissa.
Perillä huomasin, että alue on jakautunut kolmeen osaan. Ajoimme vuorenrinteille nousevan La Caleran kylän läpi, kunnes saavuimme Playa de la Caleraan. Pitkän, mustahiekkaisen rannan äärellä sijaitsevassa pienessä lomakeskuksessa havaitsin ensi kertaa saarella lomakohteen tunnelman. Toistaiseksi siellä oli vain muutamia hotelleja, mutta uskon alueen kasvavan tulevaisuudessa. Vaikka ranta oli hieno, aallot komeat ja palmut heiluivat lämpimässä tuulessa, en ihmeemmin ihastunut paikkaan. Minusta se oli jotenkin hengetön.

Kävelin parin kilometrin matkan Valle Gran Reyn pikkukaupunkiin, josta päätin mennä Fred Olsenin katamaraanilla takaisin pääkaupunkiin. Matkailutoimistossa oli kerrottu sen maksavan 10e ja olevan mukava kokemus. Hinta olikin 20e eli kymmenkertainen bussimatkaan verrattuna ja koko matkan ajan sain tuijottaa samoja karuja kallioita. Uskomatonta, että niiden takana on vihreääkin vihreämpi saari upeine maisemineen. Suosittelen bussimatkaa takaisinkin päin, ellet sitten pelkää korkeita paikkoja.

Vaeltajien saarella on reittejä kaikenkuntoisille ulkoilijoille

La Gomera on vaeltajien unelmakohde. Saarella on lukuisia reittejä, jotka kulkevat metsästä näköalapaikoille, rannoille ja kyliin hyvin merkatuilla poluilla. Saarella kasvaa suojeltua subtrooppista laurisilva-metsää, jonka ikivihreää puustoa peittää heleän vihreä sammal tai naava. Ylhäällä vuorilla on selvästi viileämpää, eikä tiheän metsän siimeksessä aurinkokaan paista, välillä tarvitsee toppatakin, välillä tarkenee t-paidassa. Lämmintä vaatetta, vettä ja evästä täyty kuitenkin aina ottaa mukaan.

La Gomera teki minustakin vaeltajan! Olin aivan innoissani kun sain matkailutoimistosta tarkat neuvot helposta noin kolmen kilometrin reitistä, jonka voisin kävellä polvivaivasta huolimatta ja jonka aloitus- ja päätepisteeseen pääsi bussilla. (Las Creses-Las Hayas) Pehmeää tietä pitkin oli ihanaa kulkea! Linnut lauloivat, tiheä metsä loi salaperäisen tunnelman ja ympärillä loisti laurisilva-metsän vihreän sävyt.

Tästä innostuneena päätin kokeilla muutamaa muutakin helppoa ja lyhyttä reittiä Garajonayn kansallispuistossa, joka on UNESCON maailmanperintökohde . Valitsin ne, jotka sijaitsivat upeiden näköalapaikkojen lähellä ja joiden lähellä oli bussipysäkki, kävelin muutaman kilometrin lenkin, söin eväät ja nautin maisemista. Ihmeellistä miten helppoa näille pikkuvaelluksille oli päästä, bussilla suoraan aloituspisteeseen.

Pension Victor, sisukkaille reissaajille

Koska lähdin reissuun ex tempore, en ehtinyt tutkia majapaikkoja, kun ei ollut itse kohdekaan vielä tiedossa. Päädyin San Sebastianin kävelykadun varrella olevaan vaatimattomaan Pension Victoriin, josta yläkerran huone irtosi 35 eurolla. Talo oli perinteinen, yli 200 vuotta vanha kanarialaistalo, jonka lattialankut narisivat ja ikkunoissa oli pelkät puuluukut, ei ikkunalasia ollenkaan. Ikkuna avautui kävelykadulle ja sen alla oli kummallakin sivulla kiinteä penkki, jolla oli kiva istua katselemassa ohikulkevia ihmisiä.

Sijainti oli loistava, sillä majoituksesta oli lyhyt matka niin rannalle, bussiasemalle, ruokakauppaan, ravintoloihin, satamaan kuin turisti-infoonkin, joka oli melkeinpä taloa vastapäätä. Vessa ja suihku olivat yhteiskäytössä käytävällä, mikä oli majoituksen huonoin puoli, varsinkin kun talo oli täynnä raksamiehiä, joiden mielestä vessan vetäminen joka lirauksen jälkeen oli ilmeisesti turhaa. Jos halusin pysyä saarella, ja minä halusin, ainoa vaihtoehto oli pysyä pensionissa, sillä San Sebastian oli täynnä purjehduskisaan starttaavia joukkueita, eikä missään ollut vapaita huoneita.

Olen haaveillut pitkään Madeiran matkasta, mutta epävakainen sää on aina mietityttänyt. Kun lähdin ex tempore La Gomeralla löysin juuri niitä asioita, mitä olin Madeiralta haaveillut löytäväni. Upeaa luontoa, vihreyttä, vaellusreittejä ja kaikki tämä vielä suotuisassa ilmastossa. Ehkä La Gomerasta tulee uusi vaeltajien ja luontoihmisten mekka?

23 kommenttia

 • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

  La Gomeran vehreät maisemat tosiaan näyttävät hienoilta. Vaikka Lanzarote ja Timanfaya sekä Teneriffa ja Teide kiinnostavatkin, La Gomera kiehtoo itseäni vielä enemmän. Toisaalta siihen tosiaan olisi helppoa yhdistää vaikka Teneriffa.Ja ihan totta, La Gomeran maisemissa on ilman muuta jotain samaa kuin Madeiran.

  • Anna K.

   La Gomera ja Teneriffa on toimiva yhdistelmä. Itsekin olin viikon kummassakin kohteessa tuolla marraskuun kahden viikon matkalla.

 • Eveliina / Reissukuume

  On kyllä mieletön kohde! En yhtään ihmettele, että se teki sinusta vaeltajat! Kyllähän noissa maisemissa kelpaisi tepastella menemään 🙂

  Ps. Hauskaa muuten, että tämän viikon ringissä oli kaksi postausta tismalleen samasta kohteesta! 🙂

  • Anna K.

   Kun näin kuvia laurisilva-metsästä, oli pakko alkaa kyselemään, miten tuonne pääsee. Matkailutoimistossa osasivat neuvoa tosi hyvin, täsmäreitti aloittelijalle, bussipysäkit, aikataulut ym. Ensimmäisen reissun jälkeen olikin sitten helppo lähteä kokeilemaan uutta polkua.

  • Anna K.

   La Gomera on niin erilainen muihin Kanariansaariin verrattuna että suosittelen lämpimästi. Miinuksena hankala matka, laivalla tai lentäen mentävä Teneriffalta. Mulle se oli nappivalinta.

  • Anna K.

   Ai sinne tehtiin matkoja tai retkiä jo silloin? Tuntuu, että La Gomera on vasta äsken ”löydetty”, mutta tokihan siellä on ollut pienimuotoista matkailua aiemminkin.

 • Elina / elinanmatkalaukussa

  Näyttää ja kuulostaa hyvältä, juuri sellaiselta kohteelta mistä itsekin tykkäisi, luontoa ja vehreyttä! Kiva lukea sieltä kokemuksia 🙂 ja tosi edullisesti sait keskeisellä sijainnilla olleen majoituksen, vaikkei priimaa välttämättä ollutkaan. Pääasia itse kohde, eikä majoitus!

  • Anna K.

   Tuota majoitusta ei voi kovin monelle suositella, sen verran vaatimaton. Toisaalta siellä kävi myös vanhempia pariskuntia, vähän hippityylisiä reissaajia.

 • Jenni | Boarding Time

  Voi että La Gomera on kyllä niin ihana! Mekin ihastuimme saareen vuosi sitten talvella kun kiertelimme siellä viikon verran. Todella erilainen Kanariansaari, pelkästään hyvässä mielessä. Ja totta tosiaan, nyt kun sanoit niin muistuttaa kieltämättä aika paljon Madeiraa.

 • Sanna | Seven Seas

  La Gomera valloitti kyllä minutkin! Olin siellä helmikuussa päiväreissulla ja kierrettiin saari turrebussilla. Ollaan nähty samoja asioita, mutta sinä luonnollisesti omaan rauhaisaan tahtiin mitä minä, koska olin ohjatulla reissulla. Päiväreissusta jäikin fiilis, että Gomeralle täytyy tulla useammaksi päivää ja juurikin vaeltaa eri haikkeja. Näyttää niin upeille!

  • Anna K.

   Luulen, että päiväreissulla saa hyvän kokonaiskuvan saaresta ja siinä näkee tykkääkö vai ei.
   Lentokoneessa yks vanhempi mies sanoi että eihän siellä oo mitään, pelkkää metsää koko saari, ei mitään nähtävää. 😄😂

 • Merja / Merjan matkassa

  En ole koskaan ottanut äkkilähtöä, koska sellaiseen on harvoin mahdollisuutta. Mutta kuulostaisi aika hauskalle napata lennot seuraavalle päivälle ja sitten matkaan. Me like!:) La Gomera vaikuttaa saarelta, josta pitäisin. Tykkään luontokohteista ja jos pääsee vaeltamaan, niin sitä parempi.

  • Anna K.

   Mä oon ostanu melko usein lentoja äkkilähtöinä. Usein on joku tietty aika, mihin kyttään lähtöä ja sit jos osuu, niin matkaan. Etukäteen toki jo mietin vaatteita ja saatan pakata nestepussin ym, eli valmistaudun. Tällä kertaa kaikki piti hoitaa edellisenä iltana. Olihan se säätöö, mut jännää! 😄

  • Anna K.

   Aikamoiset pohjelihakset saa olla, että pystyis pyöräilee. Pääkaupungista hurja nousu, lähtipä mihin suuntaan vaan. Ei ole ihanteellinen pyöräilyyn. En ole varma voiko joillain vaellusreiteillä pyöräillä, monilla oli paljon portaita.

 • Mari / Kodinvaihtaja

  Mukava kuulla, että bussilla pääsi hyvin vaellusreiteille. Ja että polvi kesti. Miehelläni oli viime reissulla polviongelmaa ja oli kyllä tylsä juttu. Harmittaa, että 2019 Teneriffan reissulla en ymmärtänyt Gomeran ainutlaatuisuutta.

  • Anna K.

   Sitten vaan täytyy tulla joskus uudelleen tänne Kanarian suunnalle ja tehdä esim. yhdistelmämatka La Gomera-Teneriffa tai voisihan toiseksi kohteeksi valita myös El Hierron tai La Palman, tai miksei olla vaikka koko ajan La Gomeralla. Näillä saarilla on paljon nähtävää, turhaan ovat massaturismikohteen maineessa. Myös lentäen pääsee edullisesti saarelta toiselle, kannattaa pitää mielessä!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *