Pelasta Kreikka – 10 syytä matkustaa sinne nyt!

Kun tulin kotiin Kreikan saarihyppelyltä, sain jatkuvasti vastailla kysymykseen no millaista siellä oikein oli?
Ihan tavallista, niin kuin nyt Kreikassa on. Ei Kreikka ole muuttunut miksikään turistin kannalta. Mutta siellä asuvia tilanne rassaa ja pahasti. Siksi Kreikka ja kreikkalaiset tarvitsevat matkailueurojamme kipeämmin kuin koskaan.

Listasin kymmenen syytä, miksi sinne pitää matkustaa juuri nyt.

1. Kreikka on sama ihana, sinivalkoinen Kreikka kriisistä huolimatta, eikä turistin lomaan kriisi vaikuta mitenkään.

IMG_7457

2. Kreikassa on yhtä turvallista kuin aina. Vaikka uutisissa näytetään kuvaa Ateenan mielenosoituksista, lomasaarilla on rauhallista.

Milos Plaka Kreikka Greece

3. Kreikassa on helppoa matkustaa. Laivoilla ja katamaraaneilla pääsee saarelta toiselle näppärästi ja edullisesti (myös päiväretkille), bussiyhteydet saarilla kylien välillä ovat hyvät, eikä taksitkaan kalliita. Liftaaminenkin onnistuu!

IMG_7320

 

4. Pieniä, kodikkaita hotelleja on jokaisessa kreikkalaisessa kylässä tai kaupungissa hyvin tarjolla. Palvelu on ystävällistä ja hyviä neuvoja saa kysymättäkin.

IMG_7341

5. Kreikassa on väljää kuumimmasta sesongista huolimatta. Turisteja on nyt paljon vähemmän kuin normaalisti, sillä ”tavallisilla” kreikkalaisilla ei ole varaa lomailla edes kotimaassaan. Rannoilla ja ravintoloissa on tilaa.

IMG_7376

6. Kreikka on edullinen maa. Suuren ja täyttävän salaatin saa vitosella, pienen leivoksen viidelläkymmenellä sentillä, siistin hotellihuoneen heinäkuussa neljälläkympillä ja bussilipun puolellatoista eurolla.

kreikkalainen aamupala greek breakfast

7. Kreikassa on upeita nähtävyyksiä antiikin ajoilta, kauniita maisemia ja ihmeellisiä luonnonmuovaamia alueita, jotka houkuttelevat turisteja.

Sarakiniko Milos Kreikka Greece

8. Ruoka on ihanaa! Kreikkalainen salaatti, moussaka, pitagyros, souvlaki-vartaat, grillattu feta, simpukat ja kala-annokset, viininlehtikääryleet, tsatsiki… Jälkiruuaksi ihania leivonnaisia leipomosta tai jäätelöä kojusta. Ruoka on jo yksistään riittävä syy matkustaa Kreikkaan.

kreikkalainen salaatti Milos Greece

9. Puhtaat, kirkkaat vedet ja ihanat rannat ovat Kreikan matkailuvaltti. Harvassa maassa näkee enää niin kirkkaita vesiä kuin Kreikassa.

Paros Naoussa Kreikka Greece

10. Kreikassa on kaunista. Valkoisiksi kalkitut talot kukkuloiden rinteillä, valtavat bougainvillea-köynnökset, turkoosinsinisenä kimmeltävä meri: Kreikassa riittää katseltavaa ja kuvattavaa.

Paros Naoussa Kreikka Greece

 

+ VIELÄ YKSI SYY.
Auta kreikkalaisia. Kriisi ei ole yksittäisten kreikkalaisten ihmisten tai yritysten syytä, systeemi mättää. Yrittäjät tekevät pitkää päivää ilman vapaapäiviä koko turistikauden ajan pystyäkseen elättämään perheensä työttömän talvikauden yli. He tarvitsevat jokaisen matkailijalta tulevan euron.

Kreikan kriisi on sitä suuruusluokkaa, että sitä on vaikea käsittää. Eikä ehkä tarvitsekaan, sillä mahtaako kriisiä, sen laajuutta ja syitä ymmärtää lopulta kukaan. Kyse on niin  monista, pitkien aikojen kuluessa tehdyistä päätöksistä, ettei kukaan pysty yksiselitteisesti osoittamaan missä kohtaa mentiin persiilleen.

Matkan jälkeen olen pohtinut Kreikan tilannetta monia kertoja. Olen lukenut uutisia ja muistellut ihmisten kertomuksia siitä, miten jo viisi vuotta ollaan eletty huonoja aikoja. Heinäkuun alussa tilanne vaikutti entistäkin synkemmältä, tuntui että kreikkalaisilta olivat hävinneet ne kaksi tärkeintä asiaa: hymy ja toivo.
Ateenalainen nainen kuvaili, miten kauppojen hyllyt tyhjenivät ihmisten hamstratessa ruokatarvikkeita ja miten tunnelma oli muuttunut alistuneeksi. ”En halua, että ihmiset ajattelevat Kreikkaa kehitysmaana, me olemme sivistyneitä, oppineita ihmisiä, joilla ei vain juuri nyt ole työtä.”
Paroksella hotellin omistaja Anna kertoi isänsä, nyt jo yli 90-vuotiaan, puun varjossa istuvan, suurennuslasiaan hajamielisesti tutkailevan papan, perustaneen hotellin vuonna 1975. Pikkuhiljaa oli bisnes kasvanut niin, että 1985 rakennettiin laajennusosa ja 1995 uima-allas. Nyt, 40 vuotta myöhemmin, oltiin siinä tilassa, ettei tulevaisuudelta uskallettu toivoa mitään.
Jo hieman harmaantuneen Annan vaitonaisuus kertoo enemmän kuin sanat. Näistä asioista ei ole helppoa puhua. Kyyneleet eivät ole kaukana.

Paros Naoussa Kreikka Greece

 


Posted

in

by

Tags:

Comments

4 vastausta artikkeliin “Pelasta Kreikka – 10 syytä matkustaa sinne nyt!”

 1. Maarit Johanna avatar

  Mahtava postaus! Kyllä Kreikka on upea maa, enkä varmasti ole matkustamatta sinne siksi että siellä menee nyt huonosti. <3

 2. Anna K. avatar

  Kiitti Maarit Johanna!
  Niin, ihana maa se on ja tuntuu kurjalta lukea matkan jälkeen Hesarista uusia huonoja uutisia Kreikasta.
  Piti hautoa näitäkin ajatuksia aikansa, ennen kuin pystyin kirjoittamaan. Tuntui teennäiseltä hehkuttaa heti kohteita missä oltiin, kun ajatukset pyöri niiden kreikkalaisten kokemuksissa, jotka kertoi miten kriisi vaikuttaa elämään.
  Ja kun piakkoin kirjoitan saarista, toivottavasti saan edes jonkun ajattelemaan, että Kreikkaanhan sitä voisikin mennä lomallaan. 🙂

 3. Martti L avatar
  Martti L

  Kävimme toukokuussa 5 hengen porukalla pelastamassa Kreikkaa Samoksen saarella. Palvelu oli ystävällistä. Poikkeuksena eräs rannan taverna, jossa erehdyin tekemään tilauksen saksankieliseltä listalta. Mezeillallinen tarjoiltiin hitaasti ja unohdellen. Varmasti siellä on tiukkaa. Puolella yrittäjistä ei ollut varaa edes kuittipaperiin. Mennään toki vastakin, vain yksi ravintola on boikotissa.

 4. Anna K. avatar

  Kiitos Martti kommentista. Hyviä huomiota.
  Saksalaisista ei selvästikään tykätä. Olen kuullut, että Ateenassa jotkut saksalaiset ovat jättäneet ravintolalaskunsa maksamatta, sanoneet vain, että Kreikka on jo niin paljon Saksalle velkaa, ettei heidän tarvitse maksaa.
  Tyhmää silti että Samoksella ravintoloitsija käyttäytyi noin, ei saa taatusti samoja asiakkaita uudestaan.
  Meidän matkalla kuitteja saatiin jo ihan kiitettävästi, siinä suhteessa tullut parannusta edellisiin vuosiin.
  Samos on muuten kaunis ja vihreä saari, olen ollut siellä Kokkarissa viikon.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *