Ranskaan pääsee taas! Testit, paperit ja fiilikset kesältä 2021

Mitä tapahtuu kun sain kummitytöltä kutsun tulla kylään Ranskan rivieralle? Ensin ajattelin, ettei nyt voi matkustaa. Sitten otin selvää faktoista ja huomasin, että koronatilanne Rivieralla oli Uuttamaata paljon parempi. Lennot olivat edulliset ja vaikka lähteminen jännitti ensin kovasti, olin todella tyytyväinen että uskalsin lähteä. Ulkomaillekin voi matkustaa turvallisesti, kun noudattaa viranomaisten ohjeita ja maalaisjärkeä.

Mitä papereita Ranskaan tarvitaan?

Lensin Finnairin tämän kesän ensimmäisellä lennolla Nizzaan 10. kesäkuuta. Lähtöselvityksen pystyi tekemään etukäteen kotona, mutta boarding passia ei saanut. Sen sai vasta kentällä, kun virkailija oli tarkistanut että kaikki tarvittavat dokumentit olivat kunnossa. Ranska vaati jokaiselta matkustajalta dokumentin negatiivisesta covid-testituloksesta ja lomakkeen, johon merkittiin rasti ruutuun, onko saanut koronarokotusta. Minulla oli myös omakannasta tulostettu todistus rokotuksesta. Helsingissä tämä hoitui sujuvasti. Paperit katsottiin ennen lähtöselvitystiskejä ja sen jälkeen tulostin automaatilta matkalaukkutarran. Katso viimeisimmät ohjeet ulkoministeriön sivuilta.

Lentokoneessa jaettiin vielä paperi, johon täytettiin henkilötietojen lisäksi lennon tiedot ja majoituspaikan osoite. Sen toimitti matkustamohenkilökunta viranomaisille. Koneessa kuulutettiin, että boarding pass täytyy ehdottomasti säilyttää, maahanpääsy voidaan evätä jos sitä ei ole. Yllätys olikin suuri, kun kaiken tämän jälkeen kukaan ei katsonut mitään papereita Ranskaan saapuessa. Ei ollut tiskejä, ei virkailijoita, ei passintarkastusta, ei mitään! Laukkujen hakemisen jälkeen kentältä pääsi ulos aivan niin kuin ennenkin. Ehkä Ranskassa luotetaan, että lähtömaa tarkistaa kaiken kuntoon ja niinhän Suomessa tehtiinkin.

Kesäkuussa vielä maskit ulkona ja ulkonaliikkumiskielto

Ranskan tartuntaluvut ovat olleet Suomea korkeampia, mutta Alpes-Maritimesilla eli Nizzan seudulla, on alkukesän aikana saatu tartunnat hyvin kuriin. Kummityttöni Hanna asuu Antibesissa ranskalaisen poikaystävänsä Duncanin kanssa. Antibesissa ilmaantuvuusluku oli sinne saapuessani 26 eli melkein ”vihreällä tasolla”. Sen vuoksi uskalsin alueelle matkustaa.

Ulkonaliikkumiskielto oli aiemmin alkanut yhdeksältä illalla, mutta vaihtui juuri ennen saapumistani yhteentoista. Pari kertaa meni retkeltä tai ravintolasta paluu tipalle. Oispa kyllä kirpaissut 140 euron sakot! Maskia piti käyttää kaikissa sisätiloissa, julkisissa kulkuneuvoissa ja lisäksi kaupunkien keskustoissa ulkonakin. Alueet missä maskipakko alkoi, oli merkitty selkeästi kyltein. Helteellä maski ei ole erityisen mukava kapistus, mutta yllättävää kyllä Ranskan rivieralla ei ollutkaan niin kuumaa kuin Suomessa! Sekä maskipakko että ulkonaliikkumiskielto poistuivat kesäkuun lopussa eli juuri ennen kuin palasin kotiin.

Tällä matkalla huristeltiin autolla

Ranskan rivieralla on hyvät bussiyhteydet kaupungista ja kylästä toiseen. Tällä kertaa liikuimme kuitenkin Hannan ja Duncanin autolla, mikä oli tietysti koronaturvallisempaa kun ei tarvinnut kohdata vieraita ihmisiä. Läheiselle Ile Sainte-Margueriten saarelle menimme reittilaivalla, jossa oli vain kourallinen ihmisiä.
Provenceen ja Gorges du Verdonin rotkolle teimme autolla 12 tunnin päiväretken. Maisemat olivat kertakaikkisen upeita ja pääsimme nauttimaan niistäkin ilman ryysistä näköalapaikoilla. Myös yleensä niin vilkas Moustiers-Sainte Marien kylä oli hiljainen, alkoi tosin olla jo ilta. Kauniissa kylässä olisi ollut ihana yöpyä.

Nizzan rakkaille kaduille pääsin kulkemaan Korsikan matkan jälkeen sillä aikaa kun Hanna ja Duncan jonottivat koronarokotukseen. Minun onnekseni odotus oli pitkä ja sain pyöriä tutuilla vanhan kaupungin kujilla melkein kaksi tuntia. Söin jäätelön katedraalin edessä vilkkaalla aukiolla, bongasin edellisen matkan Airbnb-asuntomme tutun kattoterassin ja pääsin vilkaisemaan Cours Saleyan antiikkimarkkinoita. Nizzassa turisteja oli selvästi enemmän kuin muualla. Silti sielläkään ei tullut ahdistavaa ryysiksen tuntua.

 

Korsikalla rennoissa lomatunnelmissa

Matkan kohokohta oli Korsika, jonne lähdimme Hannan kanssa kahdestaan. Perillä oloon jäi aikaa viisi päivää ja lisäksi matkoihin meni melkein pari päivää. Laivamatka Nizzasta Bastiaan kesti kuusi tuntia. Tulopäivänä saavuimme Korsikalle vasta iltakahdeksalta ja Nizzaan palatessa laiva lähti 7.30 aamulla.

Korsikalle liikennöi kolme laivayhtiötä, mutta ainoastaan Corsica Ferries lähtee Nizzasta. Myös Marseillesta ja Toulonista pääsee Korsikalle, samoin Italian useista satamista. Korsikalla satamia on neljä: Bastia, Porto Vecchio, Ajaccio ja L’ile Rousse.

Korsikalle mennessä vaadittiin uusi negatiivinen koronatestitulos. Se käytiin ottamassa ranskalaisessa laboratoriossa, jonne kuka vain sai mennä ilmaiseksi. Tulos saatiin samana päivänä. Paperit tarkastettiin ennen laivaan nousua ja mitattiin kuume.

Korsikalla tuli ihan eri tavalla lomafiilis kuin Antibesissä, joka oli minulle tuttu jo aiemmilta matkoilta Rivieralle. Siirryimme paikasta toiseen junalla (kyllä Korsikalla kulkee juna!) ja perillä suunnistimme hotelliin. Olipa ihanaa kun kerrankin minulla oli matkaseuralainen, joka etsi reitin perille, yleensä se olen aina minä.

L’ile Roussen rento rantakaupungin tunnelma ja upeat hiekkarannat hurmasivat meidät täysin. Lomahuumassa unohdimme yhtenä iltana ulkonaliikkumiskiellon ja istuimme huikean onnellisina penkillä merta katsellen, kunnes eräs pappa tuli sanomaan, että teidän täytyy lähteä kotiin. Eikä edes tajuttu sitä silloin, ihmeteltiin vaan että mitä siinä komentelet! Oisko hyvällä roseeviinillä ollut jotain osuutta asiaan?

Suomeen saapuminen vaati uuden testin

Paluulennon lähestyessä oli aika mennä taas koronatestiin. Tällä kertaa kävin Antibesin näytteenottopaikassa yksin ja selvisin hienosti ontuvalla ranskallani. Kun kävi ilmi, että olen suomalainen, näytettä ottanut mies alkoi juttelemaan edellisillan Suomi-Belgia futismatsista ja minä osasin jopa vastata. Tämän käynnin jälkeen olin niin ylpeä osaamisestani, että olin valmis vaikka muuttamaan Ranskaan! Ikävä kyllä kotimatka oli kuitenkin edessä.

Nizzan kentällä jonotin lähtöselvitykseen 50 minuuttia, vaikka jono ei saapuessani ollut kovin pitkä. Jokaisen matkustajan negatiivinen koronatestitodistus tarkastettiin ja se vei aikaa. Sitä ilman ei Finnairin koneeseen olisi päässyt, paitsi ne joilla on jo kaksi rokotetta.

Lentokoneessa täytettiin taas lomake, joka annettiin Helsinki-Vantaalla virkailijoille. Lentoasemalla olisi päässyt vapaaehtoiseen koronatestiin, mutta se ei olisi vapauttanut 72 tunnin kuluttua olevasta testistä. Huvikseen ei tehnyt mieli mennä nenäänsä kaiveluttamaan. Saavuin torstaina 24.6. Suomeen ja maanantaina sain tiedon, että sunnuntaina otettu koronatesti oli negatiivinen. Olin taas vapaa liikkumaan normaalisti.

Kuin paluu tavalliseen elämään

Tällä matkalla korostui se, miten ihanaa oli nähdä taas uusia paikkoja, kierrellä ja katsella, ihastella lukemattomia kauniita mekkoja, joita jokaisella naisella näytti olevan päällään iästä huolimatta, syödä jäätelöä, pyörähtää kaupoissa hypistelemässä tavaroita ja haistelemassa marseille-saippuaa, uida turkoosissa meressä ja ihan vain olla ja hengittää meren suolaisen raikasta tuoksua. Kaikkein ihaninta oli tavata Hannaa lähes vuoden tauon jälkeen.

Viimeisenä iltana kävimme Antibesissä ulkona syömässä. Maskipakko oli juuri poistunut ja ihmisiä liikkeellä todella paljon käynnissä olevan Ranskan futismatsin vuoksi. Ihmiset olivat riehakkaalla juhlatuulella, huuto oli melkoinen kun Ranska teki maalin. Ilta oli lämmin, kaupunki täynnä valoja, ääniä, iloista huutelua, elämää. Ruuan jälkeen haimme jäätelöt ja kiersimme vielä Hannan kanssa Antibesin katuja. Asuttuaan siellä yli vuoden hänkin näki nyt ensimmäistä kertaa kaupungin täynnä elämää. Meille tuli hetkellisesti tunne, että elämme normaalia elämää, ilman jatkuvaa pelkoa koronasta. Se tauti yllättää varmaan vielä monella variantilla, mutta yli vuoden kotona istumisen jälkeen oli huikeaa nähdä vilahdus oikeasta elämästä.

Ps. Huikeiden Suomen helteiden aikaan on ollut vaikeaa istua sisällä blogia kirjoittamassa. Jossain vaiheessa on kuitenkin tulossa juttua Korsikasta ja retkestä Provenceen. Kummatkin olivat upeita, kertomisen arvoisia kokemuksia!


Posted

in

by

Comments

20 vastausta artikkeliin “Ranskaan pääsee taas! Testit, paperit ja fiilikset kesältä 2021”

 1. Mikko / Matkalla Missä Milloinkin avatar

  Ai vitsit, niin mielellään sitä kyllä lähtisi itsekin reissuun! Saapa nähdä, jos syksyllä itsekin pääsisi johonkin. Huikeat ilmat sattui sinun reissusi ajaksi, aurinko näyttää paistavan pilvettömältä taivaalta kaikissa kuvissa. Mielenkiinnolla tulen lukemaan jutut myös Korsikasta ja Provencesta.

  1. Anna K. avatar

   Menin heti kun pääsin eli ekalla suoralla lennolla. Ilmat oli joo hyvät, vaikka Suomessahan oli jopa paremmat tuolloin. Korsikalla oli pari pilvistä päivää. Muuten se ei haitannut, mutta meren kaunis turkoosi väri muuttui harmaaksi.
   Toivottavasti pääset syksyllä reissuun!

 2. Susanna avatar

  Hienot maisemat, tuollapäin pidin etenkin Mentonista ja Cannesista. Kävin myös kerran Korsikalla retkellä Sardiniasta

  1. Anna K. avatar

   Rivieralla on monia viehättäviä paikkoja. Itse oon tykänny paljon vuoristokylistä, esim Entrevaux oli kaunis! Cannes ei taas mua sytyttänyt yhtään, ihmeen vaatimaton ollakseen rikkaitten lomakohde.

 3. Elina / elinanmatkalaukussa avatar

  Oi että, mahtava fiilis kun pääsee tämän piinallisen korona-ajan jälkeen jälleen etelään! Mä en uskalla vielä lähteä yhden piikin jälkeen, katsotaan kun on toinen rokote saatu et mikä maailmantilanne taas on. Ihanalta näyttää ja aistin tänne asti tuon Ranskan fiiliksen! <3 Oon joskus kans suunnitellut, et Nizzasta vois mennä Korsikalle, jonain päivänä vielä ! 🙂

  1. Anna K. avatar

   Mä uskalsin siks mennä yhdellä rokotuksella kun Nizzan alueella oli niin hyvä tilanne, Korsikalla vielä parempi.
   Olin itekin katsonu noita keltaisia laivoja edellisellä Nizzan matkalla ja miettiny Korsikaa. Ihanaa kun se toteutui. ☀️

 4. Anne | Elämää Nomadina avatar

  Ihania tunnelmia Ranskasta! Kiva lukea että sielläkin on nyt viimein rajoituksia poistettu – me vietettiin Ranskassa useampi kuukausi viime vuoden lopulla, jolloin oli pitkään päällä täysi lockdown, ja muutama viikko nyt kesäkuussa, jolloin alkoi jo olla vähän vilkkaampaa. Korsikalla en ole käynyt, mutta sen voisi ottaa ohjelmaan sitten kun seuraavan kerran suunnataan tuonne päin. Mistä muuten on tuo viimeinen kuva? Upean näköinen paikka!

  1. Anna K. avatar

   Ai että, ois ihanaa viettää Ranskassa muutama kuukausi, mut ei kuitenkaan koronarajoitusten aikaan.
   Korsika oli hieno paikka ja haluaisin vielä sen eteläosaan, kun sinne ei ehditty. Viimeinen kuva on just Korsikalta, Corte on paikan nimi. Se on saaren keskiosassa. Korsikasta tulossa juttua myöhemmin blogiin. 😊

 5. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla avatar

  Kyllä Ranskan riviera näyttää upealta! 🙂 Ihanaa, että pääsit kummityttöä tapaamaan pitkän ajan jälkeen vihdoin ja samalla nauttimaan Ranskan tarjonnasta taas. Tuonne kun itsekin pääsisi, viime yritys peruuntui koronan vuoksi juuri silloin ”alussa” ja uutta reissua ei ole vielä tullut buukattua. Joskus sitten kun ehtii. 🙂 Nyt nautitaan elämästä Lissabonissa, jonne juuri parisen kuukautta sitten muutin työn perässä. Täälläkin erinäisiä rajoitteita välillä pukkaa, mutta toistaiseksi ei ole omaa elämää ne haitanneet isommin. Katsotaan miten kesä etenee. Mahtavia reissutunnelmia, kiva kun uskalsit reissuun ja kaikki meni onnistuneesti!

  1. Anna K. avatar

   Ranskassa oli ihanaa! Ja asenne ratkaisee rajoitteiden kanssa (perusterveellä ihmisellä), kun ei esim pidä maskia suurena ongelmana, niin sen kanssa pärjää reissussakin.
   Tosi kiva että lähdit Lissaboniin! Ihania hetkiä sulle sinne!

 6. lauralinnea avatar
  lauralinnea

  Voi että, no nyt heräsi se reissukuume (jos sitä muka joskus ei olisi, pah). Mä niiin tunnen meren tuoksun ja auringon iholla ja rennon lomafiiliksen… Okei, noi muut saan kyllä näillä hikihelteillä täältä Tukholmastakin, paitsi lomafiiliksen. Haluaa matkalle!

  Onpa muuten ihanaa, että sulla on kummityttöösi noin lämpimät välit. 🙂 Mun kummilapseni on vasta kolme, mutta odotan jo innolla, että pääsen viettämään hänen ollessa isompi ihan sellaista spesiaaliaikaa. Miksei vaikka jonkun kivan viikonloppureissun merkeissä 😉

  1. Anna K. avatar

   Ihanan kuumaa ollu täällä pohjoisessakin, mut silti Ranskassa oli eri fiilis, jotenkin siellä oli enemmän ”lomalla”. Ja kaikki ne ihanat tuoksut, maut, Ranskan kieli, tunnelma, ne teki matkafiiliksen.
   Meillä on Hannan kanssa aina ollu läheiset välit, vaikka hän on kasvanut Norjassa eikä oo siks nähty kovin usein. Nyt on mahtavaa kun ollaan aikuisia ja voidaan jutella kaikesta, naisten juttuja. 😉

 7. sarikri.laine@hotmail.com avatar

  Eikö olekin ollut upeaa, kun pitkästä aikaa on saanut matkustaa? Itse tein 10 päivän Saarihyppely Kreikkaan ja nautin joka solulla. Ja tietysti korona turvallisesti.

  1. Anna K. avatar

   Siis todella! Huomasin että olin kaivannut ihan sellaisia pieniä juttuja, ihmisten katselua, leipomon tuoksuja, meren katselua, jäätelön syömistä. Ihanaa oli! Kiva kun säkin pääsit. ☺️

 8. Pirkko / Meriharakka avatar

  Ehkä tämä tästä vielä joskus … oma ”matkailun vuosikellomme” on jo pitkään ollut sellainen, että kesällä liikumme Suomessa tai korkeintaan Pohjoismaissa, joten emme ole tänä kesänä vielä testanneet muuta matkailua, mutta syksyä kohti se kyllä alkaa houkutella. Ehkä kuitenkin pyrimme pitäytymään kohteissa, jonne täysin rokotetut pääsevät ilman muita lisävaatimuksia. Selvästikin tämä näyttää olevan ikäluokallamme myös laajemmin suosiossa, juuri tuttavapariskunta peruutti Visbyn risteilyn, kun yhteen kertaan rokotettujen olisi vielä Suomeen palatessaan pitänyt käydä testeissä, niin olkoon.

  1. Anna K. avatar

   Kotimaassakin on paljon nähtävää! Mut kyllä Välimeren alue on ihana kesällä, tosin sinne voi mennä myös alkusyksyllä lämmittelemään.
   Mun mielestä matkan jälkeinen testi Suomessa ei oo paha, jopa niihin tottuu kun tarpeeks monta kertaa joutuu piinapenkkiin. 😄

 9. Merja / Merjan matkassa avatar

  Oi, miten ihanaa! 🙂 Seurasinkin reissuasi Instasta ja maisemakuvat näyttivät niin upeilta. En ole itse vielä uskaltautunut haaveilemaan ulkomaille lähdöstä, mutta toivottavasti pian, kun elokuussa saa toisen piikin.

  1. Anna K. avatar

   Toisen rokotuksen jälkeen fiilis on odottavan innokas. 🙏🏻😊 Mitään ei oo varattuna mutta toivon että pääsisin syksyllä perinteiselle Kreikan matkalle.

 10. Aila ja Juha avatar

  Näyttipä siltä, että asioita hoidettiin siellä hyvin säntillisesti, joten oli varmaan turvallista matkustaa. Ja hienolta kuulostivat tunnelmasi kummitytön kanssa. Se on elämää. Tuli taas pientä haikeutta, meillä on jo toinen vuosi menossa niin, että ei vain ole mahdollista lähteä minnekään. Kaksi rokotusta ei riitä, lähiympäristö asettaa niin paljon paineita, että sitä painostusta ei viitsi alkaa houkutella. Käyntisi Verdonin maisemissa ja Moustiers-Sainte Marien kylässä toivat mieleen upeat muistot sieltä syksyltä 2019, jolloin viimeksi olimme matkalla. Hyviä hetkiä sinulle lisää! Aila

  1. Anna K. avatar

   Harmillista, että ette pääse reissuun vaikka mieli tekisi. Kesäkuu oli hyvää aika matkustaa Ranskaan, nyt Rivierallakin on taas määräykset tiukentuneet kertoi kummityttöni. Esim. ravintolaan pitää olla negatiivinen koronatesti. Hyvästi spontaanit päätökset.
   Ihanaa, että olette kuitenkin päässeet aiemmin Verdoniin ja Moustiers-Sainte-Marien kylään. Aivan ihastuttavia paikkoja kumpikin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *