Risteily Hurtigrutenilla – viikossa talvesta kevääseen

Kirkkoniemestä eli norjalaisittain Kirkenesistä Bergeniin on 2300 kilometriä. Huhtikuun puolivälissä Jäämeren rannan kaupungeissa saa vielä talsia lumessa, kun taas reitin eteläisissä satamissa hiirenkorvat ja leskenlehdet kurkottelevat kohti aurinkoa.

Kuuden päivän matkalla etelään laiva pysähtyy 34 kertaa, mutta matkustajat pääsevät suunnilleen kerran päivässä tutustumaan johonkin satamaan. Tuolloinkin pysähdys on ehkä vain tunnin mittainen. Osassa satamista pysähdytään yöllä eli kaikkia kohteita ei pelkästään toiseen suuntaan mennessä ehdi nähdä. Siksi moni onkin kyydissä sen koko 11 päivää, minkä edestakainen matka kestää. Ne satamat jotka missaat pohjoiseen mennessä nukkumalla, ovat etelään tullessa päiväkohteita.


Hurtiguten on nimittäin edelleen rahtilaiva, mihin tehtävään se aikoinaan perustettiinkin: kuljettamaan tavaraa, postia ja ihmisiä hankalakulkuisella rannikolla paikasta toiseen. Turismikin tuli kuvaan kuitenkin jo varhain ja matkailijoita varten painettiin esitteitä useilla eri kielillä. Norjalaiset ovat aina ymmärtäneet maansa arvon.

Napapiirin pohjoispuolella
Meidän matkallamme ensimmäinen käyntikohde oli Vordö eli Vuoreija, jossa kadut olivat vielä lumen peitossa. Sieltä käsin katsottuna Helsinki vaikutti ihanan eteläiseltä suurkaupungilta.
Katsokaa miten hassusti vihreä talo on maalattu, puolet eri sävyisellä maalilla.

Toisen päivän pikavisiitillä ehdimme käydä kurkkaamassa Hammerfestin keskustaa ja kirkkoa. Yllättävän moderneja taloja oli rakennettu aivan rannan tuntumaan. Mitään kuolevia pikkukyliä nämä Norjan pohjoiset paikat eivät ole, päinvastoin vireitä pikkukaupunkeja.

Toisen päivän iltana, tai keskiyötähän se jo oli, tulimme Tromssaan. Minulle se oli yksi matkamme hienoimpia hetkiä. Laiva lipui uskomattoman sinisessä maisemassa kohti kaupungin valoja. Kuu paistoi kirkkaana pilvettömältä taivaalta ja heijastui veteen.

Mutta uskomattominta oli se, että siinä vaiheessa kun monet laivan matkustajat ajoivat busseilla keskiyön konserttiin, olin melkein ypöyksin kannella ihailemassa revontulia. Hetken vihreä-punareunainen häntä viuhahteli taivaalla. Ei hienoimpia, mitä olen nähnyt, mutta ei hassumpaa huhtikuussa!

Lofootit ja luonnonihmeitä
Kolmas päivä toi meidät alkuillasta Lofooteille. Sitä ennen olimme tulleet reitin kapeimman kohdan, Raftsundet-salmen läpi.
Lofoottien saaristo oli, niinkuin arvata saattaa, hienoa maisemaa. Svolvär, Lofoottien pääkaupunkina tunnettu 4000 asukkaan koti, oli sekoitus modernia ja perinteistä norjalaista tyyliä.

Neljännen päivän antia oli ennenkaikkea upeat luonnonnähtävyydet. Ensin ohitimme kauniin, Sju Söstre, seitsemäksi siskoksi kutsutun vuorijonon. Kirkas auringonpaiste kruunasi näkymän.
Iltapäivällä oli vuorossa Torghatten, korkea kallio, tai pitäisikö sanoa pieni vuori, jonka keskellä on 35m korkea ja 20m leveä reikä.

Norjalainen todellisuus saapuu keskuuteemme
Neljä päivää ilman pisaraakaan ja lähinnä kirkkaista aurinkopäivistä nauttien. Ei kovin norjalaista! Tilanne normalisoitui, kun seuraava päivä alkoi sateisissa merkeissä. Lähdimme silti urheasti katsomaan Trondheimiä. Varmasti hieno kaupunki, mutta sateessa siitä jäi aika vaisu fiilis. Värikkäistä taloistaan huolimatta kaupungin ilme oli harmaatakin harmaampi.
Kristiansundissakaan ei sää juuri parempi ollut, moni tyytyikin katsomaan maisemia laivan ikkunoista, suojaisissa sisätiloissa.

Bergeniin saapuessamme yhtenä hetkenä satoi ja toisena paistoi aurinko. Reitin viimeisen kaupungin näimme vain vilaukselta lentokenttäbussin ikkunasta. Mutta johan olimme nähneet niin paljon, että en tiedä olisiko enenpää norjalaisuutta voinut vastaanottaakaan.

Suosittelen Hurtigrutenin risteilyä kaikille, jotka nauttivat kauniista luonnonmaisemista. Mikään bile- tai viihdelaiva se ei ole. Täällä luonto on pääosassa. Onneksi.

6 kommenttia

 • Matkalla mukana

  Kiitos Anna kauniista kuvista matkan varrelta ja hyvästa opastuksesta. Matkasta jäi varmaan ikuinen kaipuu noihin jylhiin maisemiin. Oli jännää katsella pieniä kalastajakyliä vuonojen rannoilla ja miettiä, minkälaista elämä siellä on ollut varsinkin ennen, mutta vielä nykyäänkin.

  • Anna K.

   Kiva kuulla, että tykkäsit. Kuvien myötä minäkin pääsin vielä uudelleen reissun tunnelmiin ja hienoihin maisemiin.
   Varsinkin pohjoisen karut kylät saivat miettimään, millaista elämä niissä on. Voi olla että loppujen lopuksi arki on hyvin samalaista sielläkin, puet vain lämpimämmin päälle kesät, talvet.
   Kirjoitan vielä (varmaan jo tällä viikolla) laivastakin esittelyn, joten kannattaa pysyä kuulolla.

 • Maarit Johanna

  Hurtigruten on yksi bucket-listassani ehdottomasti lähitulevaisuuden suunnitelmissa! Mua vain just harmittaa nuo lyhyet pysähdykset, joten siinä mielessä olen kyllä jo vähän sillä silmällä katsellut ihan kunnon risteilyjäkin. Tromssa ja Lofootit on ihan uskomattoman hienoja paikkoja! Me käytiin aina tervehtimässä satamassa laivaa kun oltiin kaupungissa niiden saapuessa. ^^

  • Anna K.

   Kohteet ei tällä matkalla olekaan pääroolissa. Hurtigruten on ennen kaikkea perinteinen reitti, jolla nautitaan maisemista ja laivalla olosta.
   Aika ei tullut pitkäksi, koska joko ollaan syömässä, katsomassa jotain luonnonihmettä kannella tai piipahtamassa jossakin satamassa.
   Mutta jos haluaa kunnolla kohteita tutkimaan, niin sitten kannattaa valita joku muu. Tosin mun mielestä millään risteilyllä ei ehdi kunnolla kohteisiin, koska aina on kyse joistakin tunneista.
   Millään laivalla ja harvoissa ravintoloissa olen saanut yhtä hyvää ruokaa kuin tuolla. Siitä ja laivasta ylipäätään kirjoitan seuraavaksi.

 • Veera

  Tulin kurkkaamaan, kun linkitit. Me ollaan aikanaan kierretty nää samat paikat maateitse, tosin useamman vuoden aikana ja osa useampaan kertaan. Tuttuja maisemia siis…. Toi merimatka on kuitenkin sellainen, joka jäi mietityttämään ja haluaisin joskus senkin kokea. Sisätilatkin näytti tosi kivoilta laittamiesi kuvien perusteella. 🙂

  • Anna K.

   Oi, kiva kun tulit katsomaan, mitä tästä kirjoitin. Piti itsekin hetkeksi jäädä ihailemaan noita Norjan maisemia, oli siellä sentään kaunista! Varmasti nuo kohteet on olleet hienoja myös automatkalla. Laivan tunnelma oli vaan jotenkin ihan omaa luokkaansa, kaikki matkustajat yhtä fiiliksissä ja samalla myös tosi rentoa. Ja se ruoka! Aivan käsittämättömän hyvää, haaveilen siitä vieläkin! 🙂 Miten hyvä ruoka voikaan tehdä ihmisen onnelliseksi!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *