Tuhansien turistien Praha

Ei sille vaan mitään voi. Turistien paljous pilaa matkafiiliksen. En voi sietää tilanteita, joissa joudun kulkemaan valtavan lauman keskellä, niin että minua tönitään jatkuvasti, enkä pienikokoisena nää mitään muuta kuin ihmisten selkiä. Joskus turismi on syvältä. Näin se vaan on. Sori.

Oikeasta kaupungista turistien teemapuistoksi
Kestän ihmismassoja hetkellisesti tietyissä superkuuluisissa kohteissa, niin kuin vaikka Vatikaanissa. Se että Prahassa oli tällaista, oli minulle sekä suuri yllätys, että pettymys. Ryysistä riitti Kaarlensillalta alkavalta Karlova-kadulta aina vanhan kaupungin torin toiselle puolelle Celetna-kadulle asti ja lisäksi tämän alueen lähimmille sivukaduille. Kapeilla kaduilla ihmispaljous tietenkin korostui.
Vanha kaupunki oli muuttunut turistien teemapuistoksi, missä ei ollut mitään jalansijaa paikallisuudelle. Vaikutti siltä, että toria ympäröivien katujen kaupoissa tarjonta oli suunnattu vain ja ainoastaan turisteille.
Turistiroinaa katsoessa tulee melkein paha olo. Kiinassa tehty tavara kuljetetaan tänne, että kiinalainen turisti saa ostaa aidon matkamuiston Prahasta.  Kuka tarvitsee näitä magneetteja, mukeja, kristallikulhoja, avaimenperiä, tauluja, koristelautasia, maatuskoja (hei haloo!) korvakoruja, koristenukkeja, maljakoita tai matkamuistojen klassikkoa: lasikuulia, joiden sisällä sataa lunta pienoislinnan päälle kun pallon kääntää väärin päin. Oli se hieno 70-luvulla kun olin lapsi, mutta että vielä nykyäänkin näitä on olemassa! Maailmassa todella monta on ihmeellistä asiaa.

Praha Prague Kaarlen silta
Praha Prague

Torilla tavataan – todellakin!
Miksi Prahassa oli sitten moinen ryysis? Joulun aika on tärkeä sesonki ja toisaalta ymmärrän sen hyvin: Praha on kaunis kaupunki myös talvella, siksihän itsekin sen valitsimme joulun välipäivien kohteeksi.
Vanhan kaupungin torilla oli tietenkin ne suurimmat joulumarkkinat, kaikkiaan bongasimme kaupungista viisi eri joulutoria. Myönnetään: torin joulukuusi oli todella upea ilmestys, niin suuri ja kaunis. Mutta iltaisin torilla ei kerta kaikkiaan tehnyt mieli edes kierrellä, koska väkeä oli ihan liikaa.
Ryysiksessä oli vaikea liikkua ystävänkin kanssa, koko ajan piti tarkkailla, vieläkö toinen on näköpiirissä ja jos pysähtyi ottamaan kuvaa piti huikata pysähtyvänsä hetkeksi. Väkijoukko vei kuin virta mukanaan. Tässä mittakaavassa se on jo ahdistavaa.
Aamulla, kun torin kojut eivät olleet vielä avautuneet, oli paras aika ottaa valokuvia, kun kerrankin pystyi liikkumaan normaalisti. Toisaalta vasta illalla jouluvalot pääsivät oikeuksiinsa.

Praha Prague
Praha Prague
Praha Prague

Ihastuttavan aito ja rentouttava kokemus
Kaarlensillalla ihmispaljous oli jo melkein vitsi. Sillalla ihmisiä piti suorastaan varoa ja kulkea selkeästi samaa kaistaa kuin muut. Anna olla jos yritit kesken kaiken ylittää sillan toiselta laidalta toiselle, melkein jäit ihmisten jalkoihin ja ainakin sait pahoja katseita. Hei hoi, eipä töpeksitä liikenteessä!
Vähän väliä oli taulun myyjää ja muotokuvan piirtäjää. Mutta ennen kaikkea oli turisteja, satoja, tuhansia turisteja ympäri maailmaa, yhdellä samalla hemmetin sillalla. Järjetöntähän se on.
Vinkki: mene sillalle joko aikaisin aamulla, jolloin jengiä on vähemmän tai niin kovalla sumulla, että et nää niitä. Vituttaa vähemmän.

Praha Prague Kaarlen silta
Aamukävelyllä on rauhallisempaa.
Aamukävelyllä oli rauhallisempaa.
Praha Prague Kaarlen silta
Praha Prague Kaarlen silta

Linnan kultaiset kulkuset 
Prahan linnaan menimme heti aamiaisen jälkeen ja silloin siellä pystyi liikkumaan suhteellisen rauhassa. Maanisia valokuvaajia kun olemme, harmitti sielläkin se, että ikinä etkä koskaan voinut saada kuvaa, jossa olet yksin jonkun kohteen edessä, muka ”vaivihkaa tässä ihan sattumalta kävelyllä”, kun paparazziystävä laukaisi. Ihan kivoja kuvia saatiin silti.
Linnan alueelle pääsee muuten ilmaiseksi. Sisäkohteet, myös katedraali, olivat maksullisia. Lippujonot olivat sen verran hurjia, että meille riitti linnan rakennusten katselu ulkoa päin, varsinkin kun olimme tulleet linnalle ennen kaikkea kaupunkia kohti avautuvan näköalan vuoksi. Bonuksena nähtiin koomisin patsas ikinä, joka herätti hilpeyttä niin lapsissa kuin aikuisissa. Ei jäänyt epäselväksi mitä osaa poikapatsaasta oli hiplattu eniten, kun munat kiiltelivät kultaisina auringossa.

Praha Prahan linna Prague
Praha Prahan linna Prague
Praha Prahan linna Prague
Praha Prahan linna Prague

Vinkki: väkijoukkoja karkuun
Heti Kaarlensillan jälkeen, Karlova-kadun alussa on pieni porttikongi, josta pääsee erikoiseen taidemuseoon. Taide sinällään ei ollut kummoista, mutta itse talossa oli vanhan ajan rähjäromantiikkaa. Parasta oli kuitenkin olla hetki paossa turreja, vanhan palatsin ikkunoista heitä tähyillen.
Innostuimme (tietenkin!) kuvaamaan talossa toisiamme, jolloin museon työntekijä, vanhempi rouvashenkilö kuluneessa permanentissaan ja turkoosinsinisissä luomiväreissään, tuli huomauttamaan meille hyvin napakasti no modelling!  Vasta kun saimme vakuutettua hänelle olevamme tavallisia (no ehkä ei!) turisteja, emmekä malleja, saimme jatkaa kuvaamista. No, toisaalta, kuinka moni tavisturre riisuu talvipalttoonsa ja alkaa tanssia keskellä museon lattiaa ihan vain kivan kuvan vuoksi. Ihan sama, mutta me ainakin! Supermodels!

Praha Prague
Praha Prague
Praha Prague

Koko Prahan matkasta jäi aika ristiriitaiset fiilikset. Toisaalta näimme paljon kaikkea uutta ja tietenkin oli omaa kivaa koko ajan, joten naurua ei tältäkään matkalta puuttunut. Mutta jos vertaa vaikka supersuosikkiimme Nizzaan, jäi Praha kauas, kauas taakse. Nizzassa ei koskaan olla oltu pahimman sesongin aikana, eli toisaalta, Prahastakin olisi jäänyt varmaan paremmat muistot, jos siellä olisi saanut rauhassa katsella paikkoja, ilman joka puolelta puskevaa karjalaumaa. Turismin paradoksi: kun joku paikka tulee liian suosituksi, sen hohto häviää.


Posted

in

by

Tags:

Comments

57 vastausta artikkeliin “Tuhansien turistien Praha”

 1. Tiia(ntai) avatar

  Hahahaa, mahtava siltavinkki! 😀

  Itse olin Prahassa muutaman päivän vuodenvaihteessa, ja ehdin hyvinkin kokea saman sesonkiryysiksen. Olihan siellä keskustassa kieltämättä älyttömästi porukkaa. Ahdistus meinasi onneksi iskeä vain juurikin tuolla sillalla, jolla aurinkoisena iltapäivänä oli ihan pari muutakin (ml. ne pakolliset karikatyyrikauppiaat ja katumuusikot)… Olin kuullut kauhujuttuja taskuvarkaista, ja pidin sitten laukusta kaksin käsin kiinni.

  Tuonne linnaan asti en koskaan edes päässyt, mutta yhtä vaikea kuvattava taisi olla John Lennonin seinä. Jos ja kun ihmisten on pakko seistä edessä, voisivatko ne olla hetken edes paikoillaan? 😀

  Ehkä Praha täytyisi kuitenkin kokea vielä joskus pahimpien turistisesonkien ulkopuolella. Ainakin yksi hauska ravintoloitsija puhisi, että on nyt hetkeksi nähnyt tarpeeksi turreja (vaikkei meidänkään pöydässä kyllä muita ollut). 🙂 Varmaan monella paikallisella on samat fiilikset, eivätkä kaikki enää jaksa ottaa asiaa edes huumorilla.

  1. Anna K. avatar

   Hauska yhteensattuma, että olet ollut paikan päällä (lähes) samaan aikaan. Iltaisin tori ja sinne vievät kujat oli kamalan täynnä, meidän hotelli oli siellä aika lähellä, niin tähän törmättiin useamman kerran.
   Ymmärrän hyvin, että paikalliset ei meinaa enää jaksaa, noille mokomille kun pitäisi vielä hymyilläkin! 😀 Kyllä sen palvelun tasossa huomasikin, kyllästyminen näkyi kauas.

 2. Meri / Syö Matkusta Rakasta avatar

  Mulla on lähes identtinen postaus luonnoksissa! :’D Samasta aiheesta. Vaikka nyt kun katson sun kuvia niin tajuan, ettei syyskuun lopussa tainnut olla ruuhkista tietoakaan. Kaarlen sillallakin sai olla rauhassa. Sai jopa kuvia, jossa ei näkynyt muita ihmisiä! Noi jotkut sun kuvat näyttää todellakin kauhealta turistipainajaiselta. 🙁

  1. Anna K. avatar

   Hah, aika koomista! Jotenkin mua vähän lohduttaa, että olet samaa aihetta pyöritellyt. Tätä kirjoittaessa kun tuli mieleen, että antaako tässä itsestään kovin negatiivisen kuvan ihmisestä, joka ei kestä muita ja jonka olis viisainta pysyä kotona. 😀

 3. Anna | Muuttolintu.com avatar

  Hauska ja rehellinen postaus! Tästä tuli vähän semmonen fiilis, että Prahaan ei ole kiire. Itse en nimittäin samalla tavalla voi sietää ihmislaumoja kovin kauaa, tungos käy vituttamaan nopeasti :). Mietin kyllä, olisikohan siellä sesongin ulkopuolella vähän siedettävämpää.

  1. Anna K. avatar

   Ihanan rehellinen kommenttikin, kiitti! Mä olisin myös valinnut jonkun toisen paikan, jos tuo tungos olis ollut etukäteen tiedossa. Varmaan on sesongin ulkopuolella erilaista, ehkä joku kevät vois olla kiva. Tuolla oli nimittäin myös järkyttävän kylmä! Joesta nousi iltaisin usva joka meni luihin ja ytimiin. Hyi!

 4. Anne | Metallia Matkassa avatar

  Kääk mikä tungos! Oltiin elokuussa 2013 Prahassa ja sehän on tietysti pahinta turistisesonkia joulumarkkinoiden lisäksi. Ei tuonne sillalle edes mahtunut mennä sekaan, jätettiin kokonaan väliin. Harmi sinällään, että tungoksen takia jää jotakin tekemättä tai näkemättä. Itse en voi sietää tungosta ollenkaan, vihaan sitä kun ihmiset tönii ja tunkee eteen, kuvia ei saa otettua, mitään ei näy, eteenpäin ei pääse.. varsinaisen rentouttava tapa viettää lomaa.

  Onneksi sentään koko reissu ei mennyt teillä pilalle ihmispaljouden takia. Hauska museovierailu teillä 😀 No modeling.. mummelilla meinasi tekohampaat pudota, kun kauniit suomalaisnaiset tulivat keimailemaan keskelle historiallista kohdetta 😉

  1. Anna K. avatar

   Ajattelinkin, että kesän tietyt viikot on varmaan vielä joulua pahempia. Kesällä pitäis varmaan herätä kukonlaulun aikaan, jos haluais nähdä sillan hiljaisempana. Suosittelen muuten joskus tekemään niin, näkee kohteen erilaisena, esim. Kreikassa ollaan oltu joskus jo kuudelta liikkeellä, kuvaamassa tietenkin.
   Tekarit tais mummolla tosiaan melkein lentää suusta, hauska muisto jäi meille keimailuista. 🙂

 5. reissaaja1 avatar

  Aivan karseaa! Puit sanoiksi omankin fiiliksen, on todella inhottavaa kulkea pienikokoisena ryysiksessä Ja tavallaan vielä maksaa siitä, oli kyse sitten matkustamisesta tai keikoista. 🙁
  Matkoilla on vaarana myös taskuvarkaat, jotka pääsevät lähietäisyydelle ruuhkassa. Näin kävi meille Pekingin metrossa, onneksi ”saalis” jäi vähäiseksi.

  1. Anna K. avatar

   Juu, keikoilla ja ylipäätään suurissa tapahtumissa sama juttu, pieni meinaa jäädä jalkoihin, siinä ei pippurisuus riitä kun jengi vaan jyrää. Silloin hetkellisesti kadehtii pitkiä ihmisiä, kunnes taas osuu lennolle jonkun pitkäkoiven kanssa ja kiittää omaa pienuuttaan. 🙂

 6. Terhi / Muru Mou avatar

  Huh huh! Mä en voi sietää tungoksia, joten taidan vältellä Prahaa ainakin loppuvuodesta! Kiva vinkki tuo taidemuseo, näyttää ihanan rauhalliselta paikalta hengähtää ryysistä paossa 🙂

  1. Anna K. avatar

   Hyvä, että on muitakin, jotka reagoi samoin. Mulle tuli jo siellä mieleen, että onko musta tullu niin vanha, että en kestä tällaista. 😀

 7. destinationloma avatar
  destinationloma

  Ihan samoista fiiliksistä kirjoittelin itsekin kiertäessämme Prahan nähtävyyksiä ja lisää on tulossa ”Praha mietteitä” postaukseen. Olimme matkalla marraskuussa, jolloin jouluturismi ei ollut vielä alkanut ja lisäksi olimme liikkeellä keskellä viikkoa, mutta silti se turistimassa ahdisti. Joku haukkuu Mallorcat ja Rodokset ahdistaviksi turistipaikoiksi, mutta kyllä Praha vie voiton tässä. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Aijaa, mielenkiintoista, että jo marraskuussa on ollut porukkaa paljon. Toivottavasti näistä kommenteista ihmiset saa vinkkejä että tietävät, mitä odottaa. Mulle tuli ihan yllärinä että Praha olis nois järjettömän suosittu.
   Totta, tuollaiset lomasaaret on suuria ja niissä turisteja pääsee helposti pakoon. Eikä niiltä edes odota mitään suuria ”kulttuurielämyksiä” niinkuin kaupunkilomalta saattaa toivoa.

 8. Kati / Lähinnä Kauempana avatar

  Apua mikä ryysis! Olin (monta vuotta sitten) Prahassa kesäkuun alussa ja sitä pääaukiota (mikä se nyt olikaan nimeltään?) missä on se kello, lukuunottamatta oli kaikkialla mukavan väljää. Sitä tähtitieteellistä (?) kelloa oli sitten katsomassa kaikki.

  Siinä minä olen kyllä perisuomalainen, että on usein vaikeuksia kestää väenpaljouksia ja jonottamisia. Ahdistuu pieni ihminen siinä. Moni juttu jää tekemättä, kun ei vaan kykene ei. Tulee keksittyä jotain, mikä vie väljemmille vesille.

  1. Anna K. avatar

   Oi että, Praha on varmasti ollut tosi kaunis kesällä ja vielä niin, että sitä on saanut katsella kaikessa rauhassa. Mä olen käyttänyt vain sanaa vanhankaupungin aukio tai tori, mutta sen virallinen nimi on näköjään Straromestske namesti. On se harmillista, miten liika turismi pilaa paikat!

 9. Satu avatar
  Satu

  En pysty samastumaan ollenkaan! Olin just Prahassa 22-25.12.16 yksin. Ei ollut hirveitä ryysiksiä, ei taskuvarkaita ja joulumarkkinat oli tosi leppoisat! Jos Helsinkiin vertaa, niin täällä saa aina kyynärpäästä pienessäkin tungoksessa, tuolla taas pystyi luovimaan ihan rauhassa! Jouluaattona tosin oli suurin osa myyntipaikoista kiinni, mutta edellisenä iltana oli sairaan hieno fiilis! Suosittelen.

  1. Anna K. avatar

   Todella mielenkiintoista! Me tultiin 26.12. illalla eli ensimmäinen varsinainen kiertelypäivä oli 27.12. ja kyllä riitti populaa vanhan kaupungin kaduilla! Kuten kirjoitin, ne oli ne tietyt, suosituimmat kadut, jotka oli tupaten täynnä, vähän sivummalla rauhoittui. Oli paljon nimenomaan jättimäisiä aasialaisia ryhmiä opas sateenvarjo pystyssä etunenässä suuntaa näyttämässä ja ihan yksittäisiä turistejakin. Ei kukaan kyynärpäällä tökkinyt, mutta tönityksi joutui ihan ihmispaljouden ja kapeiden katujen vuoksi.
   Todennäköisesti jengi on viettänyt ensin joulun kotona ja tullut sitten. Muuta selitystä en tälle keksi.

 10. Veera avatar

  En olis kyllä Prahaa ihan noin suosituksi olettanut, vaikka tiedänkin siellä paljon turisteja käyvän. Tai ainakaan kukaan tutuista siellä käyneistä ei ole valittanut, että olis ihan noin paha ryysis ollut. En itsekään pidä tungoksista, joten onneksi noin pahoja paikkoja ei ole ulkomailla osunut vastaan kaduilla, jotain täysiä ratkoita ja vastaavia vaan.

  1. Anna K. avatar

   Eipä ollut meillekään yksikään tuttu varoittanut moisesta turistipaljoudesta, eli todennäköisesti pahiten tungosta on vain huippusesonkien aikaan, johon näköjään joulun välipäivät näytti kuuluvan. Ihmekös tuo toisaalta, ihmisillä on lomaa.

 11. Ne Tammelat avatar

  Meidän Prahan vierailu osui lokakuun puoliväliin (vuosia sitten), eikä silloinkaan tarvinnut yksin nautiskella noista suosituimmista paikoista, mutta ihan vastaavankuuloista tungosta en muista kokeneeni kuin Kaarlensillan läheisyydessä. Linna oli ehdoton lempparini, ne kaikki yksityiskohdat siellä olivat hurjan hienoja!

  1. Anna K. avatar

   Luulen, että syksy ja kevät olis kivaa aikaa Prahassa, eikä tarviis tungoksesta niin kärsiä. Mulle linnan alue oli vähän vaisu kokemus, ehkä sääkin vaikutti, oli todella kylmä ja teki vain mieli jonnekin lämpimään. 🙂 Katedraalia ja sen koristeita toki siellä ihmeteltiin.

 12. Sonja | FIFTYFIFTY avatar

  Oon kyllä niin samaa mieltä, joskus turisteja on vaan aivan liikaa! Siltä tuntui esimerkiksi Dubrovnikissa kesähelteillä sesonkiaikaan, vanhaankaupunkiin ei mahtunut edes sisään kun siellä pällisteli hirveä joukko turreja! Kyllä se vie hienostakin paikasta sen parhaimman terän, kun joutuu ihmismassojen kanssa lyllertämään. Onkin ihanaa, että Suomi ja Helsinki on sen verran vähän turisteja vetäviä, että en usko kodin muuttuvan museoksi. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Joo, oon huomannu saman, että Dubrovnik on mennyt ihan mahdottomaksi ja siitä, kun itse olin siellä, on jo ehkä viitisen vuotta. Kuulostaa todella hurjalta, ettei vanhaan kaupunkiin enää mahtunut sisään!
   Ihanan rauhassa me saadaan näillä kotikaduilla olla, onneksi.

 13. Johanna Hulda avatar

  Vähän nauratti tuo No modelling.. 😀 Vaan kääk mikä tungos! Olen ollut vaihtarina Tsekissä ja Prahassa tuli ravattua useampaan otteeseen sen syksyn ja talven aikana. Ainahan siellä turisteja näkyy, mutta ikinä ei ollut lähellekään tuommoista ruuhkaa! Eli kannattanee mennä vastedeskin sesongin ulkopuolella. Omasta mielestä kaupunkien parasta antia on muutenkin kaikenlaiset sivukadut ja paikat, mihin ihan kaikki ei löydä. Prahassakin niitä riittää kun vaan lähtee tuolta ryysisalueelta pois. Ja onhan Tsekissä muitakin kivoja kaupunkeja kuten Brno ja Ceske Budejovice, missä on melkein yhtä upeaa kuin Prahassa eikä takuulla turreryysiksiä.

  1. Anna K. avatar

   Niin nauratti meitäkin! 😀 Me liikuttiinkin aika paljon sivukaduilla ja ratikalla ajeltiin ihan muissa kaupunginosissa, kun ei tuolla edes halunnut kävellä. Tästä hauskasta hortoilupäivästä kirjoitin erillisen jutun blogiin Ex tempore päivä Prahassa. Noihin muihin kaupunkeihin olisin halunnut mennäkin, mutta aikaa oli sit vain neljä päivää, niin se jäi.

 14. Heidi/ Thaimaanrannan maalarit avatar

  Maailmassa on paljon kohteita, joissa haluaisin vielä käydä ja Praha on kuulunut niihin myös. Nyt täytyy ehkä miettiä uudestaan ja välttää matkustamista ainakin tuohon aikaan. Mustakin tulee lähes hysteerinen hirveässä väenpaljoudessa, joten ei mullekaan kiitos 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kyllä mä luulen, että Praha on ihan kiva johonkin muuhun aikaan vuodesta. Mutta ilmeisesti kesäkuudaudet on aika ruuhkaisia nekin, elokuu ehkä ihan pahin.

 15. Katja/jumalainenseikkailu avatar

  Voi ei 🙁 Praha on upea ja tunnelmallinen kaupunki, mutta mikä tahansa paikka menee pilalle tuossa ruuhkassa. Itse olen ollut siellä elokuussa tai syyskuussa, en muista ihan tarkkaan, kun olin reilaamassa. Kannattaa koittaa jonain toisena aikana, kuin jouluna!
  Ja tuo, mitä kirjoitit turistikrääsästää…Niin totta ja ikävää. Muutenkin hauskasti kirjoitettu teksti!

  1. Anna K. avatar

   Kiitos Katja, kiva että tykkäsit! Jonkunlainen minireili olis haaveissa, ehkä just Keski-Euroopassa. Silloin voisin kyllä Prahassakin poiketa uudestaan. Olis kiva nähdä, millainen se on vaikka keväällä tai alkukesästä.
   Kyllähän mä Prahasta tykkäsin, mutta en niitä turisteista. 😀

 16. Hanneli/ duunireissaaja avatar

  Kuten eilen jo livenäkin puhuttiin, mä tosiaan harkitsen taivuttelevani joulumarkkinakaverini johonkin toiseen kohteeseen myös tulevana jouluna. Ollaan vasta kolme kertaa oltu Prahasnmenossa, ja aina päädytty jonnekin muualle.

  1. Hanneli/ duunireissaaja avatar

   Siis Prahaan menossa. Voihan kännykän näppis!

   1. Anna K. avatar

    Se voi olla tosiaan ihan fiksu veto. Käytte joulumarkkinoilla jossain muualla ja ehkä Prahassa joskus muulloin? Eurooppa on täynnä joulumarkkinoita! Miten olis Tuomaan markkinat? 😉

 17. Pirkko / Meriharakka avatar

  Taitaa Prahan kävijämäärät olla nousseet viimeisen vuosikymmenen aikana.
  Kävimme tuolla vajaa 10 vuotta sitten helmikuussa – vähän harmittelimme talvista ilmaa, mutta toisaalta kaupungissa EI tuolloin ollut pahempia ruuhkia.
  ”Turistiruuhkista” kärsin viimeksi pari viikkoa sitten Helsingissä, Lux Helsinki oli sunnuntai-iltana niin ruuhkainen, että toista kertaa emme viikonloppuiltoina moiseen lähde.

  1. Anna K. avatar

   Prahan matkailu on lisääntynyt varmaan tosi paljon 10 vuodessa. Toisaalta helmikuu on varmasti hiljaisempaa aikaakin. Se on muuten kuulemma Prahan kylmin kuukausi. Tänään juttelin messuilla kundin kanssa joka kertoi olleensa Prahassa nyt just tammikuussa. Oli ollut hiljaista.

 18. Ariela/Andalusian auringossa-ruokamatkablogi avatar

  tuollaiset väentungokset kylä ahdistavat ja kuvaajana tunnistan tuon ahdistuksen premmin kuin hyvin… 😉

  1. Anna K. avatar

   Nimenomaan! On vaikea ottaa kuvia, kun koko ajan on jengiä edessä pyörimässä. Kamalinta on ne paikat, joissa pitää JONOTTAA että pääset itse kuvaan jonkun kuuluisan jutun edessä. En edes kykene tuollaiseen, aivan järjetöntä!

 19. Kaisa avatar

  En tiennyt että Praha on noin suosittu! Tämä on juuri se matkailun paradoksi. Matkailijana on ihana säilyttää illuusio että löytää jotain aitoa ja paikallista, mutta turistiryysiksessä se ei oikein onnistu.

  1. Anna K. avatar

   Niin, se on aika surullista, että turismi voi pilata jonkun kohteen, ainakin hetkellisesti. Suuri matkailijahan haluaa kokea ainutlaatuisia seikkailuja, kaukana turistien tallaamista poluista. 😉

 20. Sandra avatar
  Sandra

  No höh. Mulle Praha on ollut kohde, jonne olen jo pitkään halunnut mnenä, kun lentoja on saanit niin halvalla. Harmi, että on mennyt liian turistinoituneeksi. Mulle tuli samanlaiset fiilikset kesällä Dubrovnikissa, joka oli ammuttu täyteen ihmisiä. Ihan liian ahdasta, ihan liian turistia, ihan liikaa kuumuutta elokuussa.

  Rakennukset olivat kuitenkin kauniita. Ehkä niiden perässä minäkin joku päivä uskaltaudun Prahaan.

  1. Anna K. avatar

   Olen kuullut samaa Dubrovnikista muiltakin. Syyskuussa 2009 se oli vielä ihana, kesäkuussa 2010 paljon enemmän ihmisiä, mutta edelleen mukaan mahtui.
   En usko että Prahan suhteen peli olis menetetty, pitää vaan mennä hiljaisempaan aikaan.

 21. Teija / Lähdetään Taas avatar

  Olen pitkään halunnut käydä Prahassa – täytyy muistaa ajankohtaa miettiessä, ettei varaa matkaa mihinkään supersuosittuun sesonkiaikaan.

  1. Anna K. avatar

   No just näin. Prahan supersuosittu sesonki taitaa vaan olla aika pitkä. Koko joulukuu, koko kesä? 🙂

 22. Lotta | Watia.fi avatar

  Prahassa mä haluan vielä joskus käydä, mutta joo, mieluummin pienemmässä väkijoukossa. Ahistavia ovat turistimassat joo, mutta nykyään kaikki reissailee ihan jäätävän paljon ja Euroopan suurkaupungeissa tuntuu olevan aina tunkua. Pienemmät kaupungit ovat monesti siinä mielessä paljon viehättävämpiä, mutta niistäkin on kiva lukea ensin vinkkiä, että tietää, mihin mennä.

  Oli kiva nähdä messuilla! Törmäillään taas. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Tuo on niin totta: ihmiset matkustaa todellakin PALJON. Aasialaisia (kiinalaisia?) on joka paikka täynnä, niitä näkee just Eurooapan suurkaupungeissa. Ja mikäpä siinä. Pitää sit mun jatkossa nimenomaan panostaa pikkukaupunkeihin vielä enemmän, niistä oon tykänny paljonkin.
   Juu, niin oli! Kiva nähdä välillä ihan kasvotusten. 🙂

 23. Ella - Matkalla kaiken aikaa avatar

  Voi muistoja! Olin ekaa kertaa Prahassa viettämässä vuodenvaihdetta viitisen vuotta sitten, ja fiilis oli täysin sama. Päädyin Prahaan uudestaan työreissulla muutama vuosi myöhemmin, ja silloin (elettiin lokakuuta) kaupunki näyttäytyi aivan erilaisena, ja tykästyin siihen kovasti. Eli olen iloinen, että Praha sai mun elämässä toisen mahdollisuuden 😀 Mä en yleisesti kestä väkijoukkoja ja turistimassoja, mutta monessa paikassa pystyy kuitenkin helposti löytämään hiljaisempia nurkkia. Tsekkikaverini eivät ikinä edes käy vanhassa kaupungissa, ja heidän kanssaan on tullut seikkailtua monella eri alueella Prahassa.

  1. Anna K. avatar

   No niin, mahtavaa Ella, SÄ ANNOIT NYT KAIKILLE TOIVOA. Prahaan voi mennä, KUN MENEE OIKEAAN AIKAAN. Eikä tietenkään voi sanoa, että koko Praha olisi pilalla, toki joulun välipäivinäkin löydettiin niitä syrjäisiä paikkoja, joissa saatiin olla kahdestaan,vain paikallisia tuli vastaan. Toki aina teen sen, pakenen massoja jonnekin sivukaduille. Mutta pakkohan se kaunis vanha kaupunki oli nähdä!

 24. Appa/Appa matkustaa avatar

  Enpä ole ihan noin pahaan aikaan eksynyt tuohon viehättävään kaupunkiin. Kaarlen sillalla on ilmeisesti aina tungosta, mutta muuten… Sivuiltani Appa matkustaa löytyy vähän toisenmoinen näkökulma Prahaan. Kiitos!

  1. Anna K. avatar

   Harmittaa, että meidän matka osui vahingossa tällaiseen ryysisaikaan. Toki ajattelin, että joulumatkaajia on jonkun verran, mutta että tällaista, en voinut kuvitellakaan. Uskon, että Praha voi olla viehättävä, mutta ei se siltä tuolla massan keskellä köpötellessä tuntunut. Harmi.

 25. Outi avatar
  Outi

  No mutta, tämäpä hyvä ettei varattu kesäksi matkaa Prahaan. Se oli nimittäin hiuskarvan varassa. Sen sijaan matka suuntautuu Barcelonaan, jossa sattumalta on samaan aikaan käynnissä koko vuoden suurimmat fiestat. Että väenpaljoutta odotellessa…Puuh…

  1. Anna K. avatar

   No, Barcelonahan on myös kuuluisa turistien paljoudesta ja siihen vielä fiestat – yksin ei teidän tarvii ainakaan lomaanne viettää! 😀 Se on kuitenkin todella suuri kaupunki ja turret pyörii siinä Ramblalla, muualle mahtuu kyllä. Toisaalta, Barcelona on tietääkseni ainoa kaupunki (voi olla muitakin), joka on halunnut rajoittaa turistien määrää, koska niitä on jo yksinkertaisesti liikaa. Tästä kirjoitti Hesari muutama viikko sitten.
   Näin se vaan on, että menit mihin tahansa supersuosittuun paikkaan, niin turisteja ei voi välttää. Kiva kaupunki, tykkäätte varmaan silti! 🙂

 26. miraorvokki avatar

  Huh huh! Aikamoisia turistimääriä! Tää olis just mun paha painajainen 😀 Onneksi kuitenkin löysitte tuon kuvauspaikan missä saitte olla kanssaturisteilta rauhassa 😛

  1. Anna K. avatar

   Kieltämättä teki hyvää karata hetkeksi ihan muihin sfääreihin tungoksen keskeltä. Koomisinta oli se, että museosta pystyi hyvin katselemaan alhaalla kadulla vellovaa laumaa. Jotenki absurdia.

 27. Merja avatar
  Merja

  Parhaillaan Prahassa, ja käytännössä turistitungosta on vain sillä pääreitillä ja isommissa turistirysissä – kortteli sivuun, niin saa kävellä melkein itsekseen. Samoin iltakävely joen rantaa onnistuu oikein ihanassa rauhassa, kun viitsii mennä toiselle puolelle. Pakkoko sitä on mennä laumojen mukana? Upea, tunnelmallinen ja monipuolinen kaupunki, paljon nähtävää ja koettavaa! Suosittelen lämpimästi. Ratikalla pääsee vielä vähän mutkien kautta kohteisiin, pari kilometriä keskustasta on ruoka ja juomakin puolta halvempaa.

  1. Anna K. avatar

   Onpa kiva kuulla, että siellä mahtuu nyt liikkumaan. Kaikista tämän jutun kommenteista tuli se fiilis, että ehkä joulun aika on se kaikkein PAHIN turresesonki tuolla. Kesällä kaupunki on varmasti tosi kaunis!
   Meidän hotelli oli niin lähellä keskustaa ja vanhan kaupungin aukiota, että jouduimme väkisin turistireitille. Toki kävimme ratikalla kauempana, mutta totuus oli se, että tuohon aikaan massoja oli lähes mahdotonta välttää. Jengiä oli KAIKKIALLA ja paljon.
   Mukavia Prahan päiviä teille! 🙂

 28. Jari P avatar
  Jari P

  Olen käynyt Prahassa useamman kerran vuodesta -92 alkaen. Viimeisimmältä reissulta palasin nyt viime viikolla. Kaupunki on suosittu läpi vuoden, mutta turistimassat ovat rajoittuneet erittäin pienelle alueelle vanhankaupungintorin, Kaarlensillan sekä Prahan linnaan vievän tien varrelle. Myös Vaclavin aukion muutamat ostoskadut ovat ruuhkaisia. Muuten kaupungissa ei ole ihmisiä sen enempää kuin mitä tuon kokoisessa kaupungissa yleensä. Jopa vanhankaupungin ”sivukujat” ovat rauhallisia. Kyllä sinne voi mielestäni hyvin mielin matkustaa. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Mutta oletkos ollut joulun välipäivinä? Voi olla että pienikokoisena ihmisenä ahdistun helpommin väen paljoudesta kun en nää mitään ja jään jalkoihin.
   Varmasti kiva kaupunki mutta mun kokemus oli tällä kertaa tällainen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *