Tunnetko jo kreikkalaisen Miloksen saaren?

Milos ei ole valmismatkakohde ja siitä syystä vähemmän tunnettu Kreikan saarista. Jos etsit monipuolista ja aitoa Kreikan kohdetta, Milos on oiva valinta. Listasin viisi kohdetta, jotka Miloksella ainakin kannattaa nähdä. Välimatkat ovat lyhyitä, joten nämä ehtii näkemään hyvin parissa päivässä. Jos haluat myös nauttia rantaelämästä, lisää pari päivää lomaasi.

Adamas
Kun laiva saapuu Milokselle ja matkustajasilta laskeutuu, avautuu ensimmäinenä näkymä, yllätyksellisenä kuin joulukalenterin luukusta, valkoiseen Adamaksen pääkaupunkiin. Matkustajat nimittäin käsketään hyvissä ajoin laivan ikkunattomaan pohjakerrokseen, joten yleisnäkymää kaupungista ei ehdi laivan kannelta saada.
Adamas on kiva pikkukaupunki, hyvin tyypillinen rantakadun ravintoloineen ja kuppiloineen. Adamaksesta on parhaat bussiyhteydet eri puolille saarta. Bussiliput 1,60e – 1,90e kylästä riippuen.

Plaka
Ylhäällä kukkulan laella sijaitsee Plaka, joka on selvästi Adamasta vanhempi kylä. Täällä kujat ovat kapeammat, tavernoiden pöydät ripoteltu kujien varteen  ja tunnelma perinteisempi. Varsinkin illan hämärtyessä se on varsin viehättävä tunnelmallisine valoineen.
Jos podet samaa ”pakkosaadakuvanoillaportailla”-syndroomaa kuin minä ja ystäväni, kuvauskohteita riittää!

Klima
Plakan alapuolella sijaitsevaan Klimaan pääsee Tripitin kylästä johtavaa tietä. Kävellen voi mennä polkua pitkin, joka lähtee katakombien sisäänkäynnin vierestä.
Klima on entinen kalastajakylä (niin kuin lähes kaikki Kreikassa), jonka pikkiriikkiset, värikkäiden parvekkeiden koristamat talot ovat aivan vesirajassa kiinni.
En tiedä mitään muuta kreikkalaista kylää, jossa meri olisi näin vahvasti läsnä. Talot lähes uivat siinä.

Kleftiko
Miloksella kannattaa ehdottomasti lähteä veneretkelle Kleftikon upeita kallioita katsomaan. Miten onkin luonto voinut muovata niin omituisia muotoja.
Veden väri on niin käsittämättömän turkoosin vihreä, että uimataukojen ei toivoisi loppuvan ollenkaan.
Kleftikon luolien läpi uidessa matkaa kertyy yllättävän paljon ja vastatuuli voi vaikeuttaa uimista. Jos et ole huippu-uimari, lainaa laivalta pelastusliivit. Ne päällä snorklaaminenkin on paljon rennompaa. Kalat eivät ole niinkään kummoisia, mutta luolien muodot vedenpinnan alla ovat kuin taidetta.
Puolipäiväretkemme maksoi 19 euroa, laiva lähti saaren eteläpuolelta, jonne menimme taksilla (15e). Suosittelen!

Auringonlasku Plakan kirkolla
Plakan ylimpänä oleva kirkko sijaitsee niin korkean kukkulan päällä, että ensi kerran sen nähdessäni vitsailin,”tuonne mennäänkin heti ekana”. Ei menty ekana, mutta mentiin kuitenkin!
Lopulta matka huipulle ei ole niin mahdoton, kuin aluksi voisi luulla. Hyvän matkaa pääsee kipuamaan ylöspäin nousevaa katua, eikä  portaatkaan ole aivan hirveät. Ylhäällä odottaa palkinto: näköala vailla vertaa.
Paljon ylistetty Oian auringonlasku Santorinilla kalpenee tämän rinnalla. Miloksen maisemat ovat jopa komeammat, mutta ennen kaikkea, niskassa ei huohota tuhat muuta turistia. Rauhallinen, kaunis hetki, ei toki ypöyksin, mutta muutamien ihmisten seurassa.
Moni kehuu Utopia baaria parhaaksi paikaksi auringonlaskun ihailuun, mutta se on paljon kirkkoa alempana, eikä maisemat ole ollenkaan niin hienot.

Miten sinne pääsee?
Ateenasta liikennöi useampi laivayhtiö, mm. Zante Ferries, Aegean Speed Lines ja Seajets, jolla me menimme. Matka Pireuksen satamasta kestää laivayhtiöstä riippuen 3 – 7,5 tuntia. Seajetillä pääsimme perille reilussa kolmessa tunnissa ja matka sujui mukavasti kannella maisemista ja matkanteosta nauttien. Tsekkaa Kreikan lautta-aikatauluja täältä!

ps. seuraavaksi kerron teille, mitkä ovat Miloksen parhaat rannat. Pysy kuulolla!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *