Yleisön pyynnöstä! Miten pakata viikon lomamatkan tavarat pelkkiin kahdeksan kilon käsimatkatavaroihin, kun on tottunut ottamaan aina matkalaukun. Onnistuuko millään? Kaveri pyysi apua, minäpä kerron, miten itse sen teen.
Vaatteet – kevyttä ja ilmavaa
Vaatteissa perussääntö on: mahdollisimman vähän ja mahdollisimman kevyttä. Trikoo painaa enemmän kuin paitakangas, leveä röyhelöhame enemmän kuin kapea minihame, farkut enemmän kuin legginssit. Sifonki ja silkki ovat kevyitä materiaaleja. Puntaroi jokainen vaate mielessäsi näin ja saat kahdeksaan tai kymmeneen kiloon mahtumaan muutakin kuin pari hassua vaatetta. Painavimmat (ja kuumimmat) vaatteet ja kengät puet tietenkin päälle koneeseen.
Ota mukaan vain toisiinsa kuoseiltaan ja väreiltään sopivia vaatteita. Hengittävät ja helposti kuivuvat vaatteet ovat loistavia reissuvaatteita, jossain vaiheessa voit nimittäin joutua pesupuuhiin. Ota mieluisia, mukavia, helppoja vaatteita. Jos yhtään epäröit tuleekohan tiettyä vaatetta käytettyä, jätä se suosiolla kotiin. Jos haluat auttaa paikallisia, ota mukaan sellaisia vaatteita, jotka voit jättää jollekin loman lopuksi. Näin minä olen tehnyt Kuubassa. Kaikki on kelvannut ja otettu ilolla vastaan. Jos kaapissa on parhaat päivänsä nähneitä alushousuja tai sukkia vien ne viimeiselle matkalle ja heitän pois.
Muista että, repun/rinkan kanssa aivan ehdoton varuste on t-paita, jonka laitat päälle aina, kun painava reppu on selässä. Hiki, rimpulaolkaintoppi ja reppu ovat inhottava yhdistelmä!


Rantaleikkeihin miniatyyrikokoa
Rantapyyhkeeksi valitsen kulahtaneen käsipyyhkeen (50x70cm) ja viikon, parin aurinkorasva-hiekka-hiki-limakäsittelyn hylkään sen. Rantasettiin kuuluu myös ”itseni kokoinen” pala vanhaa (mielellään hauskan kirjavaa 70-luvun) lakanaa, jonka päällä makaan rannalla ja josta voi tarvittaessa repäistä palan vaikka nenäliinaksi. On tietysti jokaisen oma asia haluaako tällaisia vanhoja rättejä esitellä matkoillaan. Se etu näissä ainakin on, että paluumatkalla on tilaa vaikka tuliaisille, kun tietää heittävänsä osan pois.
Vaikka pääsääntöisesti pakkaan periaatteella ”yksi vaate kutakin”, esim yksi toppi, yksi t-paita, yksi siistimpi paita jne, otan bikineitä kuitenkin kahdet. Ne ovat sen verran pienet, että ne jaksan kyllä kantaa! Eikä etelän kosteassa ilmassa uikkarit ehdi aina yön aikana kuivua. Inhottavaa viritellä kylmiä, puolimärkiä bikineitä päälleen. Jos tykkäät snorklata, selän suojaava t-paita on hyvä varuste.

Reppu vai vetolaukku?
Laukuksi kannattaa valita joko erittäin kevyt matkustamokokoinen vetolaukku tai noin 30-40 litran reppu. Rinkka on liian suuri mitoiltaan matkustamoon ja kerää turhaan liikaa tavaraa. Oma Osprey Talon 33 reppuni painaa 800 gramman luokkaa ja Samsoniten lentolaukku 1,5 kg. Kaupunkilomille lähden vetolaukulla, repun otan kun tiedossa on portaita, laivoja, paikasta toiseen siirtymistä, seikkailua.
Reissurepun tärkein ominaisuus on hyvä istuvuus selässä. Omani pakataan päältä, jolloin haittapuolena on se, että alimpiin tavaroihin on vaikea päästä käsiksi purkamatta kaikkea. Siksi pakkaan kaiken värillisiin pusseihin, esim. yläosat raidalliseen pussiin, alaosat siniseen pussiin, alusvaatteet punaiseen pussiin jne. Pussit helpottavat tavaroiden etsimistä, eikä paniikki iske, vaikka reppu kastuisi sateessa.

Näin pakkaat litran nestepussin
Käsimatkatavaroissa saa kuljettaa yhden litran minigrip-pussillisen nesteitä. Yksittäisen pakkauksen koko saa maksimissaan olla 100 ml. Nesteiksi lasketaan shampoo, ihovoiteet, hammastahna, aurinkorasvat, deodorantti jne. Vauvanruokaa ja nestemäisiä reseptilääkkeitä saa viedä sen mitä matkan aikana tarvitsee. Lisätietoja Finavian nettisivuilta.
Nestepussin pakkaaminen on kikkailua. Jemmaan sopivia purkkeja ja pulloja jatkuvasti ja ennen matkaa täytän niitä aurinkorasvalla, shampoolla, vartalovoiteella jne. Toki näitä kaikkia tuotteita myydään yleensä kohteessakin, mutta tykkään ottaa takuuvarmat suosikkituotteeni mukaan. Näytepakkaukset ovat käteviä, jos voit käyttää mitä tuotteita vaan. Vinkki: ota mukaan tyhjä meikkilaukku, johon saat mahtumaan minigripin sisällön perille saavuttuasi. Voit laittaa minigripin suoraan meikkilaukkuun tai suojaa se vähintään toisella, isommalla pussilla. Aina joku pullo vuotaa kuitenkin!
Onneksi nykyään monia kosmetiikkatuotteita saa myös kiinteässä muodossa. Itse pakkaan mukaan palashampoon, stick-deodorantin, kasvosaippuan ja käsivoiteeksi karitevoita palasen. Palashampoon lisäksi tarvitsen mukaan myös pienen pullon tavallista shampoota, palashampoo kun pitkään käytettynä aiheuttaa minulle Michael Monroemaisen pehkon.

Matka-apteekin must-tuotteet
Vain käsimatkatavaroiden kanssa matkaavankin kannattaa ottaa mukaan pieni matka-apteekki. Itse pakkaan lääkkeitä monipuolisesti eri tarkoituksiin mutta määrällisesti vähän ja yritän survoa nekin mahdollisimman pieneen tilaan.
Yleensä matka-apteekissani on: ibuprofeinia ja paracetamolia päänsärkyyn ja kuumeeseen, muutama kurkkutabletti ja jos olo on jo lähtiessä flunssainen, mukaan lähtee myös sinkkitabletteja sekä yskänlääkettä tabletteina. Precosa tai halpisversio Boulardii Travel on paras lääke rauhoittamaan vatsa ripulissa, mutta jos lento on edessä ja pidätyskyky nolla, on turvauduttava Imodiumiin. Lisäksi on hydrocortisonia hyttysenpistoihin, Bacibactia ja käsidesiä pikkuhaavoihin sekä jalkasienivoidetta, uima-altailta kun saa helposti tuliaisina jalkasienen. Kaikki nämä voidemaiset lääkkeet pitää laittaa nestepussiin, koska ne lasketaan nesteiksi. Totta puhuen olen jättänyt minikokoiset tuubit lääkkeiden sekaan, eikä kukaan ole sanonut turvatarkastuksessa mitään.
Laastaria lähtee aina mukaan ja kuumemittari tropiikkiin. Yleensä otan matkallekin D-vitamiinia, jota käytän ympäri vuoden suojaamaan flunssalta, toimii!
Henkilökohtaiset lääkkeet olisi syytä ottaa mukaan omissa pakkauksissaan, mutta jos purkki on julmetun suuri, vaihdan tabletit pienempään purkkiin. Pääsiäismunakotelot ovat tähän passelin kokoisia. Kevyet ja litteät läpipainopakkaukset ovat parhaita ja niistä näkee heti, mistä lääkkeestä on kyse.
Kannattaa huomioida minne matkustaa, esim. Thaimaan huumelainsäädäntö on niin tiukka, että sinne ottaisin kaiken omissa pakkauksissaan. Pieniin minigrip-pusseihin lääkkeitä ei kannata laittaa, eikä varsinkaan kaikkia sekaisin. Ensinnäkin epämääräinen pussi näyttää huumeilta ja toisekseen hätätilanteessa kukaan ei tiedä, mitä lääkkeitä käytät.

Vähän humpuukia: meikit ja korut
Matkasta riippuen, vedän nämä todella minimiin. Kaupunkilomalle voin ottaa vähän enemmän meikkiä, mutta jos edessä on lähinnä rantaloma, voi varusteina olla vain ripsiväri ja huulipuna, sekä halpispuuteri. Halpis siksi, että aurinkorasva leviää sudista puuteriin ja pian puuterissa näkyy rasvaa pinnassa. Älä siis pilaa kallista lempituotettasi aurinkorasvalla.
Koruja lähtee nykyään muutamat erilaiset korvikset ja yksi kaulakoru, ehkä jotain ranteeseen. Enempää en tarvitse. Enkä tarvitsisi noitakaan, ovat pientä extraa, joka ei tuossa mittapuussa paina eikä vie tilaa. Kaupunkilomille otan myös suoristusraudan, jolla saa taivutettua polkkatukkaan asentoonsa, rantalomilla olen huivi päässä tai pää meressä. Huivi on muutenkin loistava matkavaruste: lentokoneessa kaulaan, illalla harteille, rannalla auringonsuojaksi tai kietaise minimekoksi.


Vieläkö mahtuu jotain?
Kaiken tämän lisäksi mukaan pitää saada mahtumaan vielä kännykkä ja kamera latureineen, ehkä tabletti tai tietokonekin. Nämä ja henkilökohtaiset lääkkeet pakkaan yleensä olkalaukkuun. Kirjakin on kiva lomalla. Jos mukanani on tietokone, lataan kirjastosta jonkun e-kirjan mukaani. Rannalla tykkään kuitenkin lukea ihan oikeaa kirjaa, paras reissukoko on ns. mikikirja, joka mahtuu vaikka taskuun. Yleensä nappaan mukaan myös jonkun naistenlehden, ihan sama vaikka se olisi vuoden vanha, samat jututhan niissä on vuodesta toiseen.
Tässä vaiheessa laukku alkaa olla jo aika täysi ja kahdeksan tai kymmenen kilon raja lähestyy uhkaavasti. Pari pientä ja tärkeää juttua otan kuitenkin vielä mukaan, mm. verhonipsuja ja matkakokoisen sumutinpullon. Miksi ihmeessä? Lue siitä lisää täältä.

Onko sinulla heittää vielä joku vinkki pelkkien käsimatkatavaroiden kanssa matkaavalle? Vai kauhistuttaako pelkkä ajatus moisesta minimalismista? Onnistuisiko sinulta? Heräsikö kysymyksiä tai ajatuksia? Kirjoita ihmeessä kommentti!
Vastaa