Viisi vinkkiä Vilnaan

Vilna on näppärä viikonloppukaupunki, johon ehtii hyvin tutustua jo muutamassa päivässä. Kun kaikki on lähellä, kävelymatkan päässä, jää aikaa hengailla myös vehreissä puistoissa ja lukuisissa kahviloissa. Tässäpä teille lista, mitä Vilnassa kannattaa nähdä ja tehdä. Edullistakin on!

Gediminasin linnatorni nököttää puiston keskellä, viattoman oloisen kukkulan laella, mutta totuus on ihan toinen: pikku nyppylä muuttuukin pirullisen jyrkäksi mäeksi, jonka mukulakivillä ei ole ollenkaan mukavaa kävellä. Puuskututtaa! Onhan ylhäältä toki ihan kivat maisemat, mutta jotenkin sen läähätyksen jälkeen olisin odottanut jotain vähän komeampaa. Käymisen arvoinen silti, eikä sitä voinut jättää väliinkään, kun torni näkyi niin houkuttelevana Pilies Gatve kadulle.

Pyhän Annan ja Bernhardin kirkko ovat ihan kylki kyljessä, niin että kauempaa nämä kaksi punatiilistä kaunotarta näyttävät melkeinpä yhdeltä ja samalta rakennukselta. Pyhän Annan kirkko on säilynyt sellaisenaan yli 500 vuoden ajan. Kivikirkossa on sisäpuolella yllättävän paljon puukoristeita. Kirkkojen lähistöltä bongasimme hääpareja. On ihanaa aina katsoa millaisia pukuja hääparilla ja juhlavierailla on. Nyt näkyi tyylikkäitä vieraita ja joko yksinkertaisen kauniita tai överipitsihörhelöisiä morsiuspukuja.

Kirkoilta voikin näppärästi jatkaa joen yli Uzupisin tasavaltaan, joka on taiteilijoiden valtaama kaupunginosa, boheemimpi pala Vilnaa ja oma suosikkini meidän matkalla. Se on graffittien, kahviloiden ja pikkukauppojen kaupunginosa, joka on ennen kaikkea kuuluisa hassusta perustuslaistaan.
Perustuslaki on kirjoitettu 26:lla eri kielellä sivukadun varrella oleviin peilitauluihin ja siihen on kirjattu erikoisia pykäliä mm. ”koiralla on oikeus olla koira” tai ”jokaisella on oikeus laiskotella tai olla tekemättä mitään”. Kissaihmisenä löysin tietenkin oman suosikkini: ”jokaisella on oikeus rakastaa ja hoitaa kissaa”. Niin just! Kyllä tuo laiskuuspykäläkin kieltämättä puhutteli!

Vilnalaiset ovat katolisia ja hyvin uskonnollisia, kirkkoja on paljon ja ihmiset poikkeavat niissä ohikulkumatkallaan. Pelkästään kirkon ohi kävellessää moni tekee ristinmerkin. Aamunkoiton portilla uskonnollisuus oli melkeinpä häkellyttävää. Naiset supisivat rukousnauhat käsissään ja ohikulkeva nuori mies polvistui hetkeksi portin edessä maahan.
Portin yläosassa, kaari-ikkunan takana on kullanhohtoinen Neitsyt Marian ikoni, jonne pääsee sivuovesta vieviä pitkiä portaita pitkin. Sisällä pikkukappelissa, upean ikonin edessä tunnelma oli niin harras, etten voinut harkitakaan ottavani kuvia. Ihmiset supisivat kyynelsilmin toiveitaan ikonin edessä polvistuneina. Erikoinen, mieleenpainuva hetki.

Jos kävelet vanhankaupungin Pilies Gatve-kadulla, kannattaa samalla reissulla käydä tutustumassa Vilnan yliopiston rakennuksiin. Komea sisäpiha, kaunis kirkko ja aivan ihana kirjakauppa odottavat löytäjäänsä. Lisäksi alueella on superhalpa opiskelijaravintola, jossa voi maistaa paikallisia erikoisuuksia parilla eurolla, mitään gourmeeta on kyllä turha odottaa.

Ja lopuksi vielä käytännön vinkki: Jos kesken kierroksen suuta kuivaa, vilnalaisissa supermarketeissa on tarjolla kaikkien aikojen raikkain janojuoma. Kerta-annos vettä väkevämpää äkilliseen vodkan himoon!


Posted

in

by

Tags:

Comments

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *