Teneriffan pohjoispuolella sijaitseva Puerto de la Cruz on saaren vanhin matkailukohde. Puerto de la Cruz vaikuttaa ensi silmäyksellä eläkeläisten kohteelta, mutta täällä on paljon tekemistä ja nähtävää kaiken ikäisille. Listasin omat suosikkini kaupungista, jossa olen asunut kohta kolme kuukautta talvea paossa.
Tiesitkö, että Puerto de la Cruz alkoi kehittyä matkailukohteeksi jo 1800-luvun lopussa, jolloin kaupunkiin rakennettiin ensimmäisiä hotelleja ja terveyshoitoloita. Jonkun sortin yhdistetyllä etätyö- ja terveysmatkalla minäkin olen, nivelrikkopolveni on ollut paljon paremmassa kunnossa täällä kuin talvisessa Suomessa. Vajaassa kolmessa kuukaudessa olen pyörinyt kaupunkia ristiin rastiin, vaikka paljon olen ehtinyt muihinkin paikkoihin saarella.
Plaza del Charco
Plaza del Charco ja sen lähikadut muodostavat kaupungin keskustan. Tykkään alueen perinteisistä taloista, katedraalista, katukahviloista, elämästä ja ihmisistä. Aukiolla käydessä ostan jäätelön kulmakioskista ja istun katselemaan ohikulkijoita. Jos sää on lämmin, aukion kupeessa olevalla Muellen minirannalla voi pulahtaa uimaan. Karnevaalien aikaan Charcon alueella oli bileet käynnissä aamuun asti, itse en tosin siihen asti jaksanut riekkua, mutta puoleen yöhön tanssittiin!


La Ranilla
Entinen kalastajien kortteli on nykyään värikkäiden talojen, katutaiteen, ravintoloiden ja boheemin tunnelman keskittymä. Alue sijaitsee vain kivenheiton päässä Plaza del Charcolta. Tykkään siitä, että La Ranillan talot ovat matalia, pikkaisen kulahtaneita ja niiden vastapainona pitkät hoikat palmut kurkottavat kohti taivasta. Täällä on pientä ja sievää, jättimäiset hotellit loistavat poissaolollaan. Tämä paikka kannattaa painaa mieleen, jos haluaa vaikkapa istua iltaa ystävien kesken viihtyisässä ravintolassa.


Playa Jardin ja Punta Brava
Playa Jardinin laavahiekkainen ranta on oikeastaan ainoa kunnollinen ranta mitä Puerto de la Cruzissa on. Tarkalleen ottaen siinä on kolme erillistä poukamaa, Playa del Castillo, Playa Chica ja Playa Maria Jimenez, ihan Punta Bravan kupeessa. Vaikka kaupungilla olisi liian tuulista, täällä tarkenee köllötellä tummalla hiekalla lämmintä muuria vasten. Meriveden lämpö onkin sitten kokonaan eri asia, kylmää! Rannalla voi ihailla Punta Bravan taloja, merta, vuoria ja aina taustalla häämöttävää Teideä. Ranta on myös mainio paikka auringonlaskun seuraamiseen.


Punta Bravan niemi sijaitsee aivan meren äärellä, vastapäätä Loro Parquen eläinpuistoa. Jos tykkäät eläintarhoista (minä en) kannattaa Punta Brava tsekata samalla ja vaikka syödä sen ravintoloissa eläintarhan jälkeen. Kapean niemen nokkaan on rakennettu värikkäitä taloja, jotka tähyävät merelle. Olin luullut, että täällä asuu rikkaita, mutta alue olikin yllättävän vaatimaton, paikoin jopa rähjäisen oloinen. Niemen kärjestä on hienot näkymät kohti pohjoisrannikkoa ja merta.


Mercado Municipal eli kauppahalli
Kauppahallit ovat minusta täydellisiä paikkoja paikalliselämän nuuhkimiseen. Odotin Puerton kauppahallin olevan vanha kaunis rakennus, jossa espanjalaiset mummot vetävät kauppakärryjään. Sen sijaan paikka oli täyteen ammuttu saksalaisia, jotka vetivät skumppaa ja meren herkkuja kaksin käsin. Olihan se pienoinen pettymys, rakennuskin oli suoraan sanottuna ruma. Mutta myöhemmin opin bongaamaan kauppahallista parhaat hedelmät ja vihannekset, sekä lauantain kirpparilta milloin mitäkin hyödyllistä. Kauppahalli on ehdottomasti käymisen arvoinen paikka, vilkkaimmillaan se on lauantaisin.


San Telmo
Jos haluat lähteä tax free -ostoksille, suuntaa San Telmon rantakadulle. Täällä on useita kosmetiikkamyymälöitä ja lisäksi kenkä- ja vaatekauppoja, ravintoloita sekä tyylikäs Cafe de Paris. Kanarian saaret ovat verovapaata aluetta ja esimerkiksi hajuvedet ja laatukosmetiikka on täällä halvempia kuin Suomessa. Joskus kävelen alueelle vain jäätelölle ja ihastelemaan aaltoja, ne voivat yltää muutaman metrin korkuisiksi ja pärskähtävät näyttävästi rantakiviin. San Telmossa on pikkuruinen ranta, joka on usein suljettu aaltojen vuoksi. Fundgrube-myymälän luona on Playa de Martianez, jossa voi ottaa aurinkoa, mutta uiminen on ilmeisesti aina kiellettyä vaarallisten merivirtausten vuoksi. Martianezin rannalla on lähes aina surffaajia.


La Paz
Ylhäällä, korkean mäen päällä (230 porrasta!) sijaitsevassa kaupunginosassa voi bongata veikeät Agatha Christien portaat. Christie asui 1927 Puerto de la Cruzissa ja kirjoitti täällä kaksi dekkaria. Pitkät, värikkäät portaat, joihin on maalattu Christien kirjojen selkämykset johdattavat Mirador La Pazille eli näköalapaikalle, josta avautuu näkymä Martianezin rannalle, kaupungille ja pilvettömällä säällä Teidelle asti. Google mapsista portaat löytyvät nimellä Escaleras Agatha Christie.
Asun La Pazissa ja tykkään siitä, että iltalenkillä pääsee helposti viheralueille tai banaaniviljelyksille, mutta keskusta on harmillisen kaukana, 1,5-2 kilometrin päässä. Siksi en suosittele tätä aluetta jos olet tulossa viikon, parin lomalle.


Jardin Botanico
La Pazin kaupunginosassa sijaitseva Jardin Botanico eli kasvitieteellinen puutarha on perustettu jo 1700-luvun lopussa. Keskellä puistoa seisoo puiston vanhin kasvi, jättiläismäinen fiikus, jonka kokoa on vaikea hahmottaa. Fiikus kasvattaa ilmajuuria, jotka roikkuvat ensin oksilta alaspäin, kasvavat sitten pituutta ja paksuutta, kunnes maahan yltäessään muodostavat uusia runkoja puulle. Puistossa on monenlaisia puita ja kukkia sekä penkkejä, joilla levähtää hetki kaiken kauneuden keskellä. Puiston keskellä on allas, sekä aivan takaosassa toinen rehevine vesikasveineen. Puistoon on kiva ottaa piknik-eväät mukaan ja nauttia ne vihreyden keskellä. Puistoa vastapäätä olevassa Cupolan ostoskeskuksessa on lähin supermarket.


Playa Bolullo
Tykkään luonnontilaisista rannoista, joilla ei ole aurinkotuoleja eikä palveluita. Playa Bolullolle kävelee La Pazista noin tunnissa. Tarkalleen ottaen se ei siis ole Puerto de la Cruzissa, mutta sen verran lähellä, että sinne pääsee helposti. Reitti vie banaaniviljelmien läpi ja rotkon poikki, ja paikoitellen on portaita, varsinkin lopussa kun laskeudutaan rannalle. Talvisin Bollullon rannalla ei voi uida, sillä aallot ovat suuria ja virtaukset vaarallisia, rantavahti puhaltaa hanakasti pilliin jos kahlaat yhtään syvemmälle. Bolullon rannalla tuntuu kuin olisi kaukana kaupungista, luonnon helmassa. Rakastan aaltojen pauhua ja niiden piirtämiä pitsikuvioita tummaan hiekkaan.

Lago Martianez
Kuuluisan arkkitehti Cesar Manriquen suunnittelemat merivesialtaat sijaitsevat tuulisen Martianezin rannan kupeessa. Alueella on useita altaita, joista suurin El Lago on noin 15 000 m2 kokoinen. Talven viileinä kuukausina vähintään yksi altaista on lämmitetty, huonolla säällä taas koko alue on suljettu. Pääsyliput aikuisilta 5,50e ja lapsilta 2e.
On hieman kyseenalaista mainostaa tätä suosikkinani, sillä noloa myöntää etten ole ehtinyt vielä käymään altailla. Sää on ollut pilvinen ja viileä ensimmäiset pari kuukautta ja aurinkoisina päivinä olen ollut etätöissä. Nyt kun on lämmintä ja aurinkoista, paikka on niin täynnä ettei sinne mahdu sisälle. Vinkkinä siis: hyvällä säällä tänne pitää mennä heti aamukymmenen jälkeen.

Kävelyreitti Playa de los Roquesin lähellä
Puerto de la Cruzin länsilaitamilta, ison ja ruman Maritim-hotellin takaa lähtee meren rantaa myötäilevä vaellusreitti, joka vie noin viiden kilometrin päähän, Mirador San Pedrolle asti. Reittiä voi kulkea kuitenkin pienemmän pätkän ja tulla vaikka La Longuerasta bussilla (352) takaisin päin. Maisemat ovat kauniit ja jylhät, meri velloo kaukana alapuolella turkoosin ja sinisen sävyissä. Lähempänä rantaa kulkeva alaosa on virallisesti suljettu siellä sattuneen onnettomuuden vuoksi, mutta moni pujahtaa suljetulle reitille verkkoaitaan tehdystä reiästä. Virallinen polku tekee nykyään mutkan ylempänä rinteessä, kunnes palaa meren ääreen. Polku on helppo ja sopii hyvin lenkkareilla kulkeville aloittelijoille.


Extravinkki!
Jos tykkäät musiikista, tanssista, upeista asuista, juhlahumusta, pilailusta ja hulluttelusta, kannattaa Puerto de la Cruziin saapua karnevaalien aikaan. Silloin kaupunki täytyy tapahtumista, kulkueista, juhlivista asukkaista, ja tätä lystiä kestää noin parin viikon verran. Karnevaaliparaatin lisäksi kannattaa käydä katsomassa miesten korkokenkäjuoksua (hulvatonta menoa!), drag queen showta sekä tietenkin sardiinin hautajaisia, jolloin pukeudutaan mustiin suruasuihin.

Tulitpa sitten viikoksi tai pidemmäksi aikaa, Puerto de la Cruzissa riittää paljon tekemistä ja tutkittavaa. Jos kaupunki alkaa kyllästyttää, pääsee Titsan busseilla kiertämään saarta helposti. Esim. La Orotava, La Laguna ja pääkaupunki Santa Cruz ovat kivoja päiväretkikohteita. Pakkaa matkalle mukaan myös lämpimiä vaatteita, saaren pohjoispuolella sää on aina vähän viileämpi kuin etelässä.
Vastaa