Fifty shades of green – SARK

Puiden varjostama kapea hiekkatie vie kylästä peltomaisemien halki kohti saaren jylhintä maisemaa. Vanhat graniitista rakennetut kivitalot kukkivine pihoineen reunustavat tietä, vastaan tulee hevoskärryjä ja vanhoja traktoreita. Kissa loikoilee pihalla auringon läikässä ja juoksee kisuttaessa silitettäväksi. Kaikkialla on vehreän vihreää, kaikissa mahdollisissa sävyissä.
Tätä kaikkea on Sark.

Hevoskärryjen ja polkupyörien saari
Sark, yksi Kanaalisaarista, sijaitsee Englannin kanaalissa, lähempänä Ranskan rannikkoa, kuin Englannin. Se on niin viehättävä paikka, että on vaikea uskoa tuollaisen paikan olevan olemassa hektisessä nykymaailmassa.
Sarkilla ei ole ollenkaan autoja, ei katuvaloja, (no eipä oikeastaan katujakaan) ei asvalttia, ei liikennemerkkejä. Siellä liikutaan joko kävellen, pyörällä, hevoskärryillä tai traktorilla.
Tällaiselle maalla kasvaneelle tytölle se on kuin kurkistus menneeseen, jolloin keskellä tietä saattoi turvallisesti ajaa pyörällä. Sark oon niin suloinen, että sen teillä kulkiessa ei voi olla laulamatta.

Millaista Sarkilla on asua?
Sarkilla asuu vain 600 ihmistä ja määrä on vähenemään päin. Saarella on kallista asua, sähkö maksaa viisinkertaisesti Englantiin verrattuna, talot ovat kalliita ja työt ovat vähentyneet, kun hotelleja ja ravintoloita on suljettu.
Saarella on yksi lääkäri, jonka traktorin edessä on kyltti ”Doctor”. Tällä kulkupelillä tohtori köröttelee kotikäynnille. Ambulanssin virkaa toimittaa traktori, jonka perässä olevassa vaunussa voi olla pitkällään.
Paloautonakin on traktori, punainen vesisäiliö perässään, kuinkas muuten.
Koska saarella on hyvin vähän häiriötä, poliisin virka on yksi leppoisimmista ammateista saarella. Sen vuoksi uusi poliisi valitaan kahden vuoden välein paikallisten keskuudesta. Koulutusta ei juurikaan tarvitse olla, paperihommiin käydään jonkunlainen kurssi.

Matkailijalle rauhaa ja menneen ajan maisemia
Kävijälle Sark tarjoaa ennen kaikkea kauniita maisemia ja luonnon rauhaa. Saaren unohtumattomimmat maisemat ovat kohdassa, jossa pieni Sark ja suuri Sark yhtyvät toisiinsa. Siellä kapoinen tie johtaa saarelta toiselle ja kummallakin puolella siltaa on sadan metrin pudotus alas rantaan.
Näkymä merelle on niin hieno, että se saa yksinkertaisesti suun loksahtamaan auki. Vai mitä mieltä itse olette?

Sark on paikka, jossa ehdottomasti kannattaa käydä, jos etsii rauhaa ja hiljaisuutta, kurkistusta menneeseen. Ajatelkaa nyt, miten kummallinen ja herttainen se on,  ambulanssina traktori ja poliisina joku kyläläisistä. Ihan kuin jostain entisaikojen tarinasta, eikö?
Mutta ettei paikasta jää liian  siirappinen kuva, täytynee mainita pieni yksityiskohta paikallisista. Saarelaiset ovat kyllä ihan mukavia, mutta jotenkin tulee mieleen etteivät he käy ihan täysillä. Jotain outoa heissä on. He ovat jotenkin aika karun näköisiä ja totta puhuen kuin samasta puusta veistettyjä. Kun asiaa miettii yhtään pidemmälle tajuaa, että taitavat olla aika sisäsiittoista porukkaa ja sukulaisia keskenään kaikki kuusisataa. 😀


Posted

in

by

Comments

8 vastausta artikkeliin “Fifty shades of green – SARK”

 1. Elina | Vaihda vapaalle avatar

  Mä niin repesin tuolle kuvauksellesi saaren asukkaista 😀 Onneksi heistä tuskin kukaan ymmärtää suomea, eikä siten lue tätä postausta. Kauniin ja seesteisen näköistä. En ollut koskaan kuullutkaan tästä paikasta. Miten päädyit matkustamaan sinne?

  1. Anna K. avatar

   No mutta sellasia ne oikeesti on! 🙂 Joku sanoi, että ihan kuin kauhuleffasta koko porukka…!
   Sarkille päätyminen liittyi mun työhön, olin nimittäin Jerseyllä työmatkalla ja siitä mentiin Sarkille päiväretkelle. Yritys, jolle tein töitä ei halua että kerron ko. työstä blogissani, joten en kerro yksityiskohtia sen enempää.
   Kaunis paikka, suosittelen, jos tuolla päin liikkuu. Sinne pääsee myös Ranskasta, Normandian rannikolta.

 2. Pirkko / Meriharakka avatar

  Äh … taas muistutus siitä, että jotain on jäänyt näkemättäkin 🙂
  Vietimme joskus melkein viikon Jerseyllä ja kävimme päiväretkellä Guernseylläkin, mutta tuonne emme sitten ehtineet. Ehkä olisi pitänyt!

  1. Anna K. avatar

   Juu, luinkin sun blogista reissutunnelmia ennen kuin itse lähdin tuonne suuntaan.
   Guernsey jäi itseltäni väliin, olisi mieli tehnyt käydä sielläkin. Mutta ainahan se niin on, kaikkea ei vain ehdi näkemään.
   Lisäksi Kanaalisaarilla vuorovedet vaikuttaa laiva-aikatauluihin: kaikkina päivinä ei pysty menemään, joten joutuu väkisin valitsemaan.

 3. Skäri Muija avatar
  Skäri Muija

  No, voinen kertoa, että saarella asuu suomalais syntyinen nainen! Itse olen sinne menossa touko-kesäkuun vaihteessa! 💕Koska itsekkin asun pienellä saarelle, niin taatusti viihdyn! 😊

  1. Anna K. avatar

   Tuota en tiennytkään! Onpa hyvä, että ovat saaneet muutakin geeniperimää sille saarelle. 😀 Kiva kuulla, että olet menossa. Varmasti idyllisiä hetkiä luvassa Sarkin vihreiden niittyjen keskellä.

   1. Heini C avatar
    Heini C

    Kiitos vinkistä! Kuinka sinne on järkevintä matkustaa? Yhdistää johonkin? Onko kallista turistille tai onko edes pubia/ kauppaa?

    1. Anna K. avatar

     Hei Heini! Olin itse täällä osana omaa työmatkaani. Sinne pääsee Englannin kanaalin saarilta, Jerseyltä nyt ainakin. Sen voisi hyvin yhdistää muihin Englannin kanaalin saariin. Kyllä siellä muutama ravintola/kahvila oli ainakin, ehkä pubikin. Majoituspaikkoja en suoralta käsin muista, mutta sanoisin silti, että jonkunsortin majoitusta on tarjolla. Eniten siellä käy päiväretkeläisiä Jerseyltä.
     Se kannattaa vielä huomioida, että nousu- ja laskuvesien vuoksi saarelle ei pääse joka päivä, kun välillä satamassa ei ole vettä ollenkaan. 😀 Lisäksi kovalla tuulella satamaan on hankala päästä, mikä voi myös perua laivamatkat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *