Riika on koronakesän hittikohde

Hurmaava Riika! Tänä kesänä some pursuu kuvia Riiasta, jonne kaikki tuntuvat matkustavan. Ja miksipä ei, nythän sinne pääsee risteillenkin. Kompakti Riika on juuri passeli kohde minilomalle ja kesällä se on kauneimmillaan! 

Tämä on varmasti kummallisin matkan aloitus, mitä olen koskaan tehnyt. Olin haikaillut Riian risteilylle, mutta vaikka ne olivat loppuunmyytyjä, ei ajatus Riian minilomasta jättänyt minua rauhaan. Kun en yhtenä yönä saanut millään unta, aloin googlaamaan bussiaikatauluja, hotellin hintoja ja lopulta pakkaamaan aamuyön tunteina, niin että olin suureksi yllätyksekseni seuraavana aamuna ennen yhdeksää satamassa lähdössä Tallinnaan. Jos tämä ei ole äkkilähtö, niin mikä sitten!

Riikaan pääsee bussillakin!

Vasta laivalla aloin tutkimaan tarkemmin bussiaikatauluja Tallinnasta Riikaan, varasin hotellin, selvitin missä se ja bussiasema sijaitsevat ja ilokseni huomasin, että kävelymatka ei olisi pitkä. Bussia en uskaltanut etukäteen varata, sillä oli epävarmaa ehtisinkö klo 12.00 saapuvasta laivasta klo 12.30 lähtevään bussiin.

Hyppäsin Tallinnan satamassa taksiin ja ehdin nippa nappa bussiasemalle, mutta kyseinen Lux Expressin bussivuoro oli jo loppuunmyyty. Onneksi Ecolinesin bussi lähti vain puolta tuntia myöhemmin klo 13 ja sain ostettua 16,50e maksavan lipun siihen. Huonosti nukutun yön jälkeen torkuin osan neljän ja puolen tunnin matkasta ja loppumatkan kuuntelin äänikirjaa. Saavuin keskustorin vieressä sijaitsevalle Riian bussiasemalle puoli kuuden maissa illalla, heitin tavarat hotelliin ja lähdin saman tien kaunista kaupunkia tutkimaan.

Millaista matkustaminen oli korona-aikaan?

Menin Tallinnaan Victoria-laivalla, joka normaalisti kulkee Tallinnan ja Tukholman väliä, mutta on nyt koronan vuoksi kesäajan poikkeusreitillä. Laivalla ei juuri kukaan käyttänyt kasvomaskeja, mutta suurella laivalla oli helppo vältellä muita ihmisiä. Myöskään bussimatkalla Tallinnasta Riikaan kasvomaskeja ei käytetty, vaikka turvavälejä ei ahtaassa bussissa voinut noudattaa. Riiassakin maskeja näki hyvin vähän katukuvassa, samassa hotellissa yöpyvän espanjalaisryhmän näin niitä käyttävän.

Yövyin Tallink Hotel Rigassa, jolla oli loistava sijainti aivan juna-aseman ja Origo ostoskeskuksen vieressä ja melko lähellä vanhaakaupunkia, puistoja ja jugend-kaupunginosaa. Koronan vuoksi hotellihuonetta ei siivottu kuin pyynnöstä ja koska minibaari ei ollut käytössä, sain jemmattua jääkaappiin torilta ostamiani marjoja. Hissejä suositeltiin käytettävän vain yksin tai oman matkaseurueen kanssa.

Aamiaisella itse ei saanut ottaa muuta kuin juomat ja aterimet, henkilökunta jakoi kaiken syötävän suojapleksin takaa. Kun menin aamiaiselle hyvissä ajoin, kahdeksan maissa, en juurikaan joutunut jonottamaan tiskille, lähinnä silloin jos hain myöhemmin jotain lisää. Aamiaiselle ei otettu kerralla niin paljon ihmisiä kuin normaalisti. Sen vuoksi ravintolan ulkopuolelle muodostui klo 9-10 pitkä jono, jossa ihmiset näyttivät tympääntyneiltä kuin pakkasella baarin ulkopuolella jonottavat. Pidin huolen siitä, että olin joka aamu paikalla ajoissa.

Katuruokakojujen, ratikoiden ja puistojen Riika

Vaikka vanhakaupunki on Riian suosituinta aluetta, on myös Terbatas-kadun alue viihtyisä kauniine jugendtaloineen ja katuruokakojuineen. Katu oli muutettu kesän ajaksi kävelykaduksi ja sinne oli ripoteltu kivoja kukkaistutusten rajaamia pikkuterasseja, joihin istahtaa haukkaamaan välipalaa. Söin falafel-täytteisen pitaleivän 2 Eat -ruokakojusta ja se oli niin täyttävä, etten tarvinnut sinä iltana muuta kuin torilta ostamiani marjoja iltapalaksi.

Tällä puolella kaupunkia oli useita kirppareita, joilla tietenkin kävin. Humanassa (Baltian UFF) kaikki maksoi euron, mutta onneksi järkeä oli sen verran, että ostin vain kaksi vaatetta. Poikkeuksellisesti kävin jopa ”ihan oikeissa” vaatekaupoissa ostoksilla, kun heinäkuun lopussa alennukset olivat huipussaan. Leveillä kaduilla liikkui ratikoita ja johdinautoja, joiden vanhanaikaista charmia ihastelin.

Riian vanhaakaupunkia myötäilevä puisto oli lämpimänä kesäpäivänä mukava paikka käyskennellä. Puiston kukkaloisto oli värikästä ja runsasta ja keskellä virtaavaa jokea pitkin lipui veneitä. Istuin hetken ylhäällä linnoituksen päällä ja ihailin puistonäkymiä. Muistelin, miten erilaista Riiassa oli 10 vuotta sitten talvimatkalla siskoni kanssa. Vaikka muistan kaupungin olleen silloinkin kaunis, vasta kesällä se herää kunnolla eloon: terassit valtaavat ravintoloiden edustat, kukat kukkivat kaikkialla ja joen ylle kaartuvien puiden vehreys saa huokailemaan ihastuksesta.

Torilla paikallistunnelma on parhaimmillaan

Riian keskustori toimii viidessä hallissa, jotka rakennettiin aikoinaan zeppeliinejä varten. Liha- ja kalahalleissa oli melko hiljaista ja myyjät nojailivat silmiinpistävän tympääntyneen näköisinä tiskiä vasten vartioiden valtavia savustettuja lahnoja, makkararivejä tai pässinkiveksiä. Kun ostin marjoja, tuntui torimyyjien asenne polveutuvan neukkuajoilta, jolloin hymyily ei ollut tapana.

Kesällä hallien vieressä toimii ulkotori, jossa kävi mukava kuhina. Paikalliset mummot polyesterimekkoineen ja papat vedettävine ostoskärryineen olivat ostoksilla, tilli, tuoreet marjat ja kukkameri tuoksuivat, vieras kieli soljui pehmeän suhisevana ja täällä jos missä tuli tunne, että on ulkomailla. Ruuan lisäksi myytävänä oli 70-lukua henkiviä emalikattiloita, kuviollisia villasukkia, työkaluja ja kuviollisia lasipurkin kansia, niin hassuja, että ostin kolme itselleni kotiin. Parasta kuitenkin oli torilla asuva kissa, jonka kanssa pääsin tekemään tuttavuutta.

Vanhankaupungin kujilla minä viihdyin

Minusta kuitenkin kaikkein kaunein osa Riikaa oli vanhakaupunki värikkäine taloineen ja kapeine mukulakivikujineen. Siellä oli paljon ravintoloita ja terasseja, pikkukauppoja, kukkia ja ihanan kepeää kesätunnelmaa. Heti ensimmäisenä iltana päädyin Mustapäiden talon luo, jonka kultaiset yksityiskohdat loistivat ilta-auringon valossa. Talo rakennettiin alun perin 1300-luvulla, mutta tuhoutui toisessa maailmansodassa niin pahoin, että neuvostomiehityksen aikaan se purettiin kokonaan. Rakennuspiirustukset löytyivät kuitenkin myöhemmin ja se rakennettiin uudelleen 1990-luvulla ja valmistui Riian 900-vuotisjuhlien kunniaksi. Goottilaistyylinen rakennus onkin siis oikeasti vain parikymmentä vuotta vanha.

Viimeisenä, melko harmaana ja koleana aamuna halusin vielä kerran noille kauniille kujille kävelemään ja kun lähdin heti kymmenen jälkeen, sain olla lähes yksin. Ei siellä valtavaa tungosta muulloinkaan ollut, korona varmasti vaikutti siihen, että matkailijoita oli normaalia vähemmän, vaikka Latvia on ns. turvalliseksi maaksi luokiteltukin.

Olin tyytyväinen, että uskalsin lähteä tälle matkalle. Olin ollut koko koronakevään tiiviisti kotona, noudattanut kaikkia turvallisuusohjeita ja vasta juhannuksen tienoilla olin nähnyt perhettä ja ystäviä. Kun nyt taas töissä kohtaan paljon ihmisiä, ajattelin ettei matkalla oleminen sen suurempi riski olisi. Tämä miniloma oli ihana muistutus siitä, mitä kaikkea olin kaivannut: päämäärätöntä kiertelyä, kirppariostoksia, mummojen tarkkailua, vanhojen talojen ihastelua ja sitä tunnetta, että joka nurkan takaa löytyy jotain uutta.

Ps. Riian lisäksi vierailin rannoistaan kuulussa Jurmalassa, josta tulossa juttua myöhemmin. 


Posted

in

by

Comments

24 vastausta artikkeliin “Riika on koronakesän hittikohde”

 1. Laura / Seikkailijattaret avatar

  Todellakin on tuntunut, että hyvin moni on viime aikoina käynyt tuolla. Pidempään on ollut itselläkin ajatus lähteä bussilla Tallinnasta ja seikkailla kohti eteläisempää Baltiaa. Riikan ruokatarjonnasta olen kuullut vain hyvää ja ovathan nuo vanhankaupungin maisemat aina kauniita ja tunnelmallisia. Ehkä olisi jo aikakin suunnata tuonne, omasta visiitistä on jo yli kymmenen vuotta. Voin kuvitella, etten enää edes tunnistaisi koko kaupunkia samaksi. Montaa asiaa en edes muista, jonkun kellotornin ehkä.

  1. Anna K. avatar

   Suosittelen bussimatkaa Baltiassa, se oli helppoa ja edullista. 😊 Riika ei ollut kovin paljon muuttunut kymmenessä vuodessa ja tuttuja paikkoja tuli paljon vastaan. Tällä kertaa kaupunki oli paljon kauniimpi, kesäasussaan.

 2. hannamarielina avatar
  hannamarielina

  Riika vaikuttaa kyllä ihanalta, yllättävän paljon kaunista arkkitehtuuria ja sopivan lähellä. Täytyy päästä joskus käymään ehdottomasti 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kyllä, silloin kun kohteeseen pääsee bussilla noinkin näppärästi, niin todellakin on lähikohde kyseessä. Silja Serenaden Riian risteilyt muuten jatkuvat tammikuulle asti.
   Kauniskin kaupunki on! 😊

 3. Alex avatar

  Wow mikä ex-temporereissu – tämä oli tosissaan ”lentävä lähtö”…
  Upeita kuvia Riikasta, ehdottomasti kiilannut vahvasti tänä kesänä omalle bucketlistalle.
  Miten matkustusmukavuus Ecolinesin bussissa, esim. penkkivälit jalkatilojen suhteeb?

  1. Anna K. avatar

   Tänä kesänä kun turvalliset matkakohteet on aika vähissä, on Riika varteenotettava vaihtoehto.
   Ecolinesin bussissa oli melko ahdasta, kuin meidän Onnibussit, mutta itse mahduin hyvin kun olen lyhyt. Lux Expressillä tulin takaisin, siinä oli isompi jalkatila.

 4. Pirkko / Meriharakka avatar

  Olin ihan varma juttua aukiklikatessani, että tämä on risteilyjuttu, mutta eipäs ollutkaan! Bussiyhteyksiä tuolla suunnalla, ainakin normaalitilanteessa, onkin ollut kiitettävästi – joskus aikoinaan matkattiin Riikasta Vilnaan bussilla ja se samainen bussi olisi tainnut jatkaa Varsovaan asti, mutta meille riitti kevyesti se useampi tunti Riika – Vilna -välillä. Riika on kyllä kiva kesäkaupunki, ainakin, sopivan kompakti ottaa jalkaisin haltuun.

  1. Anna K. avatar

   Risteilyhän mullakin oli mielessä, mutta tiesin jo etukäteen ettei se toimisi, kun en ehtisi kuudessa tunnissa kuitenkaan juuri mitään. Tuo neljä yötä perillä oli mulle paljon parempi vaihtoehto, vaikka matkaan menikin aikaa. Mäkin huomasin, että jotkut bussit menee Varsovaan asti. Olis aika mielenkiintoista kokeilla miten pitkälle peppu kestäis istumista. 😀

 5. Tiina Johanna / Kookospalmun Alla avatar

  Riika todellakin on yksi tämän kesän hittipaikoista, mutta syystäkin, onhan se houkuttelevan kaunis kaupunki! 🙂 Onneksi päätit lähteä, matka oli selvästi sen arvoinen ja ihanat kuvatkin sen jo kertovat. Tuon falafel street food kojun pistin heti korvan taakse, mekin olemme pian Riikaan lähdössä! Toivottavasti ehtisimme myös Jurmalassa pyörähtämään, mutta katsotaan kuinka käy. Kiinnostavaa myös tietää tuosta hotellisi aamupalakäytännöstä, nähtäväksi jää kuinka meidän hotellissamme tuo aamiainen hoituu. 🙂

  1. Anna K. avatar

   Tosi kiva, kun tekin pääsette Riikaa ihastelemaan, se on kaunis kaupunki! Kannattaa todellakin käydä testaamassa se falafel, tykkäsin!
   Itse oikeastaan lähdin koko matkalle Jurmalan rantojen ja puutalojen vuoksi, joten älkää jättäkö väliin. Junat menee näppärästi puolessa tunnissa ja hintakin vain alle 3e menopaluu.

 6. Sari / matkalla lähelle tai kauas avatar

  Korona kesän suosikkeja olivat kotimaa, Riika, Tallinna ja Norja. Riikan vanhakaupunki on upea mutta juurikin nuo melko uudet rakennelmat hiukan hämäävät.

  1. Anna K. avatar

   Näissä tutuissa ja turvallisissa lähikohteissa on ollut hyvä tänä kesänä matkustaa. Itsekin harkitsin Riian sijaan Raumaa, mutta tajusin, että se tulisi paljon kalliimmaksi, varsinkin kun olin yksin reissussa, eikä kukaan ollut jakamassa majoituskuluja. Ehkä joskus vielä sinnekin.

 7. Periaatteen Nainen avatar

  Vietin juuri 9 päivää Riiassa, ja mäkin menin sinne lautta + bussi-yhdistelmällä; mennessä sen jaksoi hyvin mutta paluumatkalla jo hieman hapotti 🙂 Tuttuja kulmia, vallan ihana kaupunki ja teki kyllä hyvää päästä hetkeksi pois Helsingistä 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kun nukkui osan matkaa niin bussimatka sujui vähän helpommin. Äänikirjat auttoi myös.

 8. Marika /Matkalla Missä Milloinkin avatar

  No huh, todellinen äkkilähtö! Ja kuulostaa erittäin onnistuneelta reissulta, vaikkakin reissuselvittelyt taisivat jäädä vähiin. Toisaalta, ehkä nimenomaan päämäärätön kiertely ja torilla istuskelu oli juuri sopivaa sisältöä tälle ex tempore -reissulle.

  1. Anna K. avatar

   En kovinkaan paljon jaksa nykyään suunnitella matkoja, mitä nyt Jurmalaan tiesin haluavani. Menen sinne minne nenä näyttää.

 9. Annemaria/Samppanjaa muovimukista avatar
  Annemaria/Samppanjaa muovimukista

  Todellista heittäytymistä. Ei sitä näköjään ihme juttuja tarvitse etukäteen tehdä, jos matkalle mielii 🙂 En ole itse käynyt koskaan Riiassa, mutta varmaan pitäisi. Enkä ole koskaan ajatellut, miten helposti sinne pääsee Tallinnasta. Kivalta näyttää toi vanha kaupunki. Vanhan kaupungin katukuvasta tulee mieleen Tallinna vai olenko väärässä?

  1. Anna K. avatar

   Neljän päivän matkalle lähdin pikkurepulla, eipä ihme valmisteluja tarvinnut.
   Kyllä, vanhakaupunki muistuttaa Tallinnaa, mut Riika tuntui ihan ”uudelta” tuttuun Tallinnaan verrattuna.

 10. INDIVUE avatar

  Ihanalta kuulostava ex-temporereissu sinulla! Itse kävin Riiassa lopputalvesta ja tykästyin – bloggasin lennon, hotellin, kahvilat sekä nähtävyyksiä. Kesäinen Riika jäi kuitenkin hamaan tulevaisuuteen koettavaksi. Pistin muuten myös merkille samaisen torin vakavat myyjät.

  1. Anna K. avatar

   Torimyyjien hymyttömyys on varmaan jäänne menneisyydestä. Onneksi kuitenkin kaupoissa ja ravintoloissa oli ihan ystävällistä palvelua, hotellissa ihan huippua.

 11. Anna | TÄMÄ MATKA avatar

  Olin nyt jälleen Riiassa. On se mahtava kaupunki. Tuli testattua samalla myös Siljan laivayhteys Riika-Helsinki. Hyvin toimi, vaikka olikin erittäin hintava. Ajoi siis yli Tallinnaan, kiertelin Viron saaria, ajoin Riikaan ja tulin sieltä laivalla Helsinkiin.

  1. Anna K. avatar

   Tosi kivan kuuloinen reitti ollut sulla!
   Mulla oli sama ajatus mielessä että olis voinu tulla laivalla takas, mutta olivat loppuunmyytyjä, kun tää mun lähtö oli niin ex tempore.
   Riika on kaunis ja helppo kaupunki. Voisin mennä uudelleenkin.

 12. Elisa avatar

  Kävin ekaa kertaa Riiassa nyt korona-aikaan! tosi kiva paikka ja tosi halpaa kans. Tallinnasta pääsee helposti bussilla 🙂

  1. Anna K. avatar

   Riika on mukava kaupunki. Olin yllättynyt miten näppärästi sinne pääsi Tallinnasta bussilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *