Trinidad – tuo Kuuban kaunotar

Kuvittele mielessäsi värikkäiden talojen rivistö, jonka ohi matelee kirkkaan sininen amerikanrauta epätasaisella kadulla huojahdellen. Seuraavan mutkan takaa esiin tulee leikkivien lasten lauma ja vanhat hevosrattaat, joiden kyydissä istuu isä pienen poikansa kanssa. Kaiken tämän yllä loistaa kuuma Karibian aurinko. Tervetuloa Kuuban kauneimpaan kaupunkiin, Trinidadiin! 

Aika ei ole pysähtynyt, eikä sen kuulukaan olla, sillä Trinidad elää tätä päivää upeiden siirtomaa-ajan rakennusten ja kaupunkiin tungeksivien turistien kanssa rinta rinnan.
Vuonna 1514 perustettu kaupunki on historiallinen helmi pastellinsävyisine taloineen, mukulakivikatuineen (valkkaa hyvät kengät!) ja ihanine yksityiskohtineen: puuparveke tuolla, koristeellinen julkisivu täällä, valtavat puuovet, koristeelliset metallikalterit, vanhanaikaiset katulamput ja puistonpenkit; kaikki sulassa sovussa keskenään.

Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad

Ratsun lento on kuin tulta
Upeiden talojen lisäksi minua viehättää Trinidadissa erityisesti kaupungin asukkaat ja heidän käyttämänsä kulkuneuvot. Vanhoja amerikanrautoja näkee tietenkin paljon, mutta vielä vinkeämpiä ovat huterat hevoskärryt, joita kohtaa heti korttelin, parin päässä Plaza Maoyrin keskusaukiolta.

Yhtä lailla sivukaduilla saattaa tulla vastaan ratsastajia, ja heitä on syytä varoa, hevosilla mennään hurjaa laukkaa mukulakivistä välittämättä. Turisti väistäköön! Ihmetyttää, miten hevoset edes pysyvät pystyssä, kun nuoret miehet ratsastavat jyrkkää mäkeä ylös kilpaa ja kaviot kopisevat epätasaista katua vasten välillä holtittoman näköisesti. Vähän erilaista kuin meidän teinien mopoilla päristely, vaikka pohjimmiltaan samasta nuoruuden uhosta hurjastellaan.

Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad

Tervetuloa taloon!
Sivukaduilla pääsee helposti myös tutustumaan paikallisiin. Pari kuulakärkikynää ja pikkulelut (suklaamunista) ovat täällä aarteita lapsille. Koska puhun espanjaa, olen päässyt kyselemään paikallisilta heidän elämästään. Kun pysähdyin ottamaan kadulla leikkivistä lapsista kuvaa (kysyin luvan ensin), minulta alettiin heti kysellä mistä olen, mitä tykkään Kuubasta, kauanko olen, minne menen seuraavaksi. Kuubalaiset tuntuvat aina olevan kovin uteliaita kuulemaan ulkomaisten mielipiteitä maastaan.

Seuraavaksi minut jo kutsuttiin katsomaan trinidadilaista kotia, vähän ränsistynyttä siirtomaa-ajan rakennusta, jonka puinen katto oli valtavan korkealla ja maalattu sisäpuolelta siniseksi. Suuressa huoneessa, johon tultiin suoraan kadulta oli yhdessä nurkassa jonkunlainen kotikampaamo ja toisessa lakattiin kynsiä. Yksityisyritteliäisyyttä on nykyään yhä enemmän, vaikka ei tulot suuren suuria olisikaan.

Vaikka talot ovat jo kuluneita, voi niissä olla hienoja yksityiskohtia, kuten upeita, kuviollisia laattalattioita. Tykkään niistä todella paljon! Lattiat ovat säästyneet, kun ei ole ollut varaa eikä tarvikkeitakaan muuttaa niitä vaikkapa kamaliksi muovimatoiksi. Kunpa nyt vain ei nykyaika pääsisi jyräämään näitä historiallisia aarteita Kuuban pikkuhiljaa muuttuessa.

Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad

Mikä mahtaa olla in?
Paikallisten ihmisten tarkkailu on minulle jostain syystä aina matkan parasta antia. Heidän kauttaa pääsee näkemään, miten tässä maassa ja tässä kaupungissa asutaan. Mikä on muodissa, miten kulutetaan aikaa, miten liikutaan, mitä syödään, mitä laitetaan päälle, millaiset hiukset kuuluu olla, miten eletään ihan tavallista arkipäivää. Siksi poistun nopeasti pääturistialueilta sivukaduille aistimaan arkea. Ja sitähän tulee kyllä vastaan, kun antaa sille mahdollisuuden. Samalla voi tulla vastaan mojitoa ovensa edessä myyvä kundi ja hei, kun se euron maksaa, niin pitäähän nuoren miehen yritystoimintaa pitää yllä!

Kuubalaiselle tytölle 15-vuotisjuhlat ovat se elämän suuri juttu. Silloin juhlitaan kunnolla ja mikä tärkeintä, otetaan hienoja valokuvia juhlamekkoon tälläytyneenä. Kuubassa nimenomaan överit kermakakkumekot ovat kuuminta muotia. Ja mikä ettei, lattarityyliin ja iloiseen elämänasenteeseen se sopiikin! Ei  kyllä ihan 15-vuotiaalle tämä daami näytä, ennemmin tulee mieleen lähemmäs parikymppinen neitokainen.

Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad
Kuuba Trinidad

Jos suunnittelet matkaa Kuubaan, älä jätä Trinidadia väliin. Se on ehdottomasti näkemisen arvoinen ja täysin erilainen kuin esimerkiksi Havanna. Jos lähdet vain Varaderoon rantalomalle, niin Trinidad on hankalampi homma, se kun sijaitsee Karibianmeren puolella, Kuuban etelärannikolla, kun taas Varadero on pohjoisrannikolla Atlantin rannalla. Bussimatkaan saa menemään helposti 6-8 tuntia tuurista riippuen, joten ihan päiväkohteeksi siitä ei ole.

Omatoimisen kiertomatkaajan kannattaa ainakin käydä tsekkaamassa tämä helmi, ennen kuin valtaisat turistimassat valloittavat sen. Siitä on jo nyt enteitä näkyvissä.

Kuuba Trinidad

Posted

in

by

Tags:

Comments

6 vastausta artikkeliin “Trinidad – tuo Kuuban kaunotar”

 1. Tua avatar
  Tua

  Hei, ollaan ensi viikolla lähdössä Kuubaan. Hyvä vinkki nuo pienet lelut lapsille. Kiitos:)

  1. Anna K. avatar

   Oi, miten kiva kuulla! Itse palasin just eilen Kuuban työmatkalta kotiin, siellä ei nettiin juurikaan pääse. Toisaalta ihan kiva niin, voi keskittyä ihan muihin asioihin.

 2. ananas2go avatar
  ananas2go

  Kiitos tunnelmallisesta jutusta taas kerran! Popot pogoillen -blogi muisteli menneitä alkuja ja jakoi sinulle tunnustuksen:

  https://www.rantapallo.fi/ananas2go/2017/02/06/vihdoin-valmis-jakamaan-tunnustuksen-blogger-recognition-awards/

  1. Anna K. avatar

   Kiva kuulla, että tykkäsit jutusta. Trinidad on niin tunnelmallinen paikka, että se varmaan väkisin näkyy jutussakin. Taas vähän ikävä sinne, kun juuri siellä pääsin käymään ja ihmettelemään noita ratsastajia ja värikkäitä taloja.
   Oi, kiitos kaima tunnustuksesta!

 3. Margit Fresenius avatar
  Margit Fresenius

  Kiitos tästä 🙂
  Reppureissulle lähdössä tammikuun lopussa. Havanna ensin- sitten Trinidadiin! Missä olit yötä? Onnistuuko yöpyminen kotimajoituksessa extempore? En haluaisi varata mitään etukäteen, kun ei voi olla varma suunnitelmista. Ja mitä maksoi?

  1. Anna K. avatar

   Kiva kun tykkäsit!
   Trinidadiin voi olla vaikea päästä omatoimisesti, bussit on täysiä. Mene heti Havannaan tultuasi varaamaan bussia, yleensä muutama seuraava päivä on jo täyteen buukattu. Mutta ei hätää, vaikka se sinunkin suunnittelema päivä olisi jo täynnä, sitten tulet vain ko. päivänä odottamaan tunti ennen bussin lähtöä asemalle, olet ”peruutuspaikkajonossa”. Mä olen tällä tyylillä päässyt aina. Toivottavasti osaat espanjaa, englannilla ei pitkälle pötkitä bussiaseman yrmeiden virkailijoiden kanssa. 😀 (Se asema ei ole keskustassa, eläintarhan lähellä, ehkä 5km keskustasta.)
   Trinidadissa olen majoittunut kotimajoituksessa (casa particular), oli etukäteen varattu. Hinnat yleensä 25-35 cuc/yö. Olen aina tingannut, joskus onnistuu, joskus ei. Trinidad on tosi suosittu paikka, voi olla vaikea löytää majapaikkaa, uskaltaisin silti itsekin lähteä kokeilemaan onneani. Yleensä joku tulee jo bussiasemalla turistin luo ja vie jonkun ”kaverinsa” majapaikan luo. Olen näiden avulla löytänyt joskus majoituksen, mutta seuraavana yönä piti jo vaihtaa. Vinkki: testaa sänky ja katso lakanat! Mulla oli kerran niin likaiset yllärinä peiton alla, että nukuin vaatteet päällä.
   Havannassa hyvä majapaikka tämän jutun alla: https://www.rantapallo.fi/kaukaahaettua/2016/11/11/havannan-syvin-olemus/
   Omistaja todella mukava rouva, joka puhuu englantia. Suosittelen!
   Ihanaa matkaa sinulle hurmaavaan (ja välillä raivostuttavaan) Kuubaan! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *