Näe ainakin nämä Portossa!

Porto – portaiden ja jyrkkien mäkien kaupunki, jossa parin päivän kipuaminen saa pohkeet jumittumaan pahemman kerran, mutta kuitenkin tekee mieli kurkistaa tuon kapean kujan päähän ja vielä tuon nurkan taakse. Entä minnehän nuo portaat vievät?

Keskustan alue ja vanha kaupunki ovat sen verran pienellä alueella, että jalkaisin ehtii hyvin näkemään parhaat palat kaupunkia. Mitä Portossa sitten kannattaa käydä katsomassa? Ensikertalaisena suuntaisin katsomaan ainakin nämä viisi tärppikohdetta.

1. Sao Benton asema

Enpä muista, olenko koskaan aiemmin nähnyt näin kaunista rautatieasemaa. Sinivalkoisin kaakelein koristellusta asemasta on tullut turistinähtävyys eikä kamerat ja kännykät ojossa kuvaavia turisteja voi olla huomaamatta, heitä lienee jo enemmän kuin matkustajia.
Sinivalkoisiin azulejoihin ei voi olla törmäämättä Portugalissa, sillä kaakelitaide kuuluu tähän maahan oleellisena osana. Sao Benton asemalla kaakeleissa kuvataan maan sotaisaa historiaa ja toisaalta Porton alueen menneen ajan arkielämää viininviljelyineen ja sadonkorjuineen.

2. Palacio da Bolsa

Jos tykkäät kauniista rakennuksista ja haluat leikkiä hetken prinsessaa upeissa saleissa ja juhlavassa portaikossa, käy täällä! Entinen pörssitalo on ulkoa melko mitäänsanomaton, mutta sisältä näyttävä toinen toistaan hienompine huoneineen. Upea portaikko, jonka päällä roikkuvat massiiviset, 1500 kiloa painavat lamput, on  vasta alkusoittoa rakennuksen uumeniin.
Kuin sokerina pohjalla, näet viimeisenä upean arabialaisen salin, joka kerää ihastuneita huokauksia.

3. Katedraali ja näköala Ribeiraan

Vaikka kirkot ei millään muotoa kiinnostaisi, kannattaa katedraalille kävellä ihan näköalojen vuoksi. Varoitus: Portossa törmäät kerjäläisiin ennemmin tai myöhemmin ja täällä se tapahtuu heti. En ole koskaan ennen nähnyt näin päälle käyvää tyyliä: narkkarin oloinen rähjäinen nainen liimautui turistien kylkeen ja vaikersi vauhkona, välillä huutaa raakkuen maniiii, maniiiiii. Pelottavaa melkeinpä.

Maisema palkitsee. Näkymä yli kattojen on harmoninen ja kaunis. Nuoret parit istuvat pylvään luona maisemaa tai ehkä kuitenkin toisiaan ihaillen. Liity rohkeasti romantikkojen joukkoon. Muutama askel alempana on toinen näköalapaikka, jossa voi huilata hetken penkillä.

 4. Ribeira

Itse tykkään eniten Ribeiran alueesta värikkäine taloineen ja pikkuravintoloineen. Elämää kuhiseva jokiranta on hurmaava! Vastaan tuntuu tulevan Porton väestön koko kirjo: koiraa ulkoiluttava perhe, ryhmä opiskelijoita mustassa viitassaan, katusoittaja, käskynkkää kulkeva iäkäs pariskunta, rullaluisteleva teinityttö ja puluja jahtaava natiainen vanhemmat vanavedessään. Portosta ja sen rennoista asukkaista ei voi olla pitämättä!

Ravintoloiden lisäksi rantaa reunustaa pikkukojujen rivistö. Niistä saa sitä samaa turistiroinaa kuin kaikkialta maailmasta, mutta yksi erikoistuote portugalilaisilla on: korkista valmistetut esineet. En todellakaan tiennyt, että korkki taipuu laukkujen, lompakoiden ja jopa vaatteiden materiaaliksi. Miten olisi vaikkapa korkista tehty jakkupuku?

5. Lellon kirjakauppa

Siinä missä juna-asema yllättää kaakeleillaan, Lellon kirjakauppa herättää ihmetystä pääsymaksullaan. Siis mitä, kirjakauppa, jonne pitää maksaa päästäkseen sisään! Sisällä kaupassa maksun tarkoituksenmukaisuuden ymmärtää: kirjakaupasta on tullut niin suosittu ja kuuluisa, että se on täynnä selfieitä ottavia turisteja. Kirjakauppa!

Toisaalta kyse ei ole mistä tahansa puodista: tämä on kaunis kuin koru, mutta ennen kaikkea kuuluisa siitä, että J.K. Rowlingilla oli tapana silloin tällöin istuskella täällä ennen kuin hänestä tuli kuuluisa Harry Potter -kirjailija, hän  kun asui tuolloin Portossa. Huhutaan, että Rowling olisi luonut pahis-Voldemortin portugalilaisen ex-miehensä mukaan.

Eikä kaikki muukaan ole mielikuvituksen tuotetta. Kun ensimmäisen kerran näin kaupungilla opiskelijoita kokopitkissä viitoissaan, tuli mieleen mitä ihmeen Potter-hahmoja nämä on?  Porton kaduilta Rowling kopioi Tylypahkan koulupuvut kirjoihinsa. Lellon kirjakauppakin on varmaan toiminut hänelle inspiraation lähteenä, niin ”Tylypahkamainen” sisustus siellä on.

Heitetäänpä tähän väliin reilun minuutin verran tunnelmia Portosta videon muodossa. Sao Bento, Bolsa, Ribeira ja ihana jokiranta ovat päätähtinä tässä pätkässä. 

Bonusvinkki

Portossa tämäkin on hyvä vaihtoehto: unohda kaikki nähtävyyslistat ja suunnitelmat ja samoile sinne minne nenä näyttää. Päädyt puistoihin ja portaikkoihin, kujille ja jokirantaan. Mäkiä riittää, mutta ylhäällä odottaa aina palkinto; tämä ihmeellinen kaupunki taas uudesta vinkkelistä.

Porton päivän iltalääkkeeksi suosittelen kuumaa kylpyä, se on taattu eliksiiri pohkeiden jumitukseen!


Posted

in

by

Tags:

Comments

22 vastausta artikkeliin “Näe ainakin nämä Portossa!”

 1. Sofia avatar

  Välittyypäs kuvista ihana tunnelma! En ole käynyt vielä Portugalissa, mutta se on korkealla omalla toivelistallani. Hyvää vappua! 🙂

  1. Anna K. avatar

   Oi, kiva kuulla! Portossa oli kiva ottaa kuvia, kun siellä joka nurkan takaa avautu uudenlainen näkymä kaupunkiin.
   Hyvää vappua sullekin!

 2. Suunnaton avatar

  Olen viettänyt yhden viikonlopun Portossa, ja silloin tuli lähinnä vain samoiltua ympäri kaupungin kujia. Porto on niin suloinen kaikessa ränsistyneisyydessään. Käytiin myös joen toisella puolella viinitilavierailulla. Helppoa, kun sinne pääsee ihan kävellen. Arkkitehtuurista kiinnostuneiden kannattaa myös käydä katsomassa moderni yliopisto ja konserttitalo.

  1. Anna K. avatar

   Ränsistyneitä kujia riittää, jotkut olivat haisevia ja rumia, iltahämärissä aika luotaantyöntäviä.
   Suurimmaksi osaksi kyllä suloisen ränsistyneitä, hyvällä tavalla!
   Mäkin kävin portviiniä maistelemassa ja viinikellareihin tutustumassa (valtavia ne suurimmat tynnyrit) Vila Nova de Gaian puolella. Yliopisto taisi jäädä näkemättä, mutta konserttitalon näin kyllä. Todella erikoinen pytinki!

 3. Jaakko / Lomalla Viimeinkin avatar

  Portoon on itsellä tarkoitus mennä, ei ehkä tänä vuonna, mutta ehkä seuraavana. Ajattelin noudattaa tuota bonusvinkkiäsi! Varmasti fiilistelyä riittää. Odotan jo edullisia nahkatuotteita, joita kengistä laukkuihin kyllä kannattaa ostaa ?

  1. Anna K. avatar

   Portossa kannattaa käydä, se oli jotenkin sellainen eläväinen kaupunki. Ihmiset oli tosi mukavia siellä! Puheliaita, ystävällisiä, mutkattomia.
   Portugalissa nahkatuotteet on tosiaan edullisia ja laadukkaita. Tällä kertaa ei tullut ostettua mitään.

 4. Heidi / Fiiliksiä & hetkiä avatar

  Kiitos vinkeistä! Portugalissa on tullut käytyä, mutta Porto on jäänyt näkemättä. Laitan nämä muistiin 🙂

  1. Anna K. avatar

   Porto on vähemmän tunnettu kuin Lissabon, enkä mäkään ensimmäisellä Portugalin matkalla sinne ehtinyt. Kannattaa kuitenkin käydä, rento kaupunki. Kiva, jos vinkeistä oli hyötyä! 🙂

 5. Anna | Muuttolintu.com avatar

  Portugali on viime aikoina ruvennut kiinnostamaan tosi paljon Euroopan maista. Portosta muistan ennenkin lukeneeni tuosta kirjakaupasta ja viitoista. Siellä haluaisin Harry Potter -fanina ehdottomasti käydä. Tuo juna-asema vaikuttaa myös upealta! Hyviä vinkkejä ja ihanasti välittyi tunnelma tekstistä!

  1. Anna K. avatar

   Yes, hyvä että on muitakin Potter-faneja! 🙂 Mä olin ihan liekeissä kaikista Potter-huhuista, joista kaupungilla puhuttiin. Onhan sen niin ilmiöksi noussut koko kirjasarja + leffat.
   Onpa kiva kuulla, että tunnelma välittyi, vaikka tässä ehti aikaa hurahtaa ennen kuin ehdin kirjoittamaan.
   Ihmeessä Portugaliin, se on tosi edullinenkin, pullo HYVÄÄ viiniä 2,50e! Muutahan ei tarviikaan…! 😀

 6. Pirkko / Meriharakka avatar

  Tätä lukiessani huomaan, etten ole nähnyt Portoa vaikka siellä iltapäivän olenkin viettänyt! Tietysti, onhan iltapäivä tuohon kaupunkiiin ihan liian vähän, mutta joku vuosi sitten Santiago de Compostelaan suuntautuneen pienen kiertomatkamme paluulento oli Portosta ja siihen liittyen ehdimme hetken kaupungissakin viivähtää. Jokiranta ja kaupungin kauniit värit sentään ehdimme aistia!

  1. Anna K. avatar

   Iltapäivä on parempi kuin ei mitään, vaikka pintaraapaisuhan se on tietysti. Näitte kuitenkin (ainakin mun mielestä!) parhaat palat kaupungista, jokirantahan on jotenkin niin eläväinen, kuin kaupungin sydän.
   En minäkään ole ehtinyt juuri vanhaa kaupunkia pidemmälle, Porto on yllättävän laajalle levittynyt kaupunki.

 7. Jane / Lomaunelmia ja unelmalomia avatar

  Porto näyttää aina vain paremmalta! Olen kerran käynyt Lissabonissa, jo 90-luvulla, ja koitin nytkin löytää edullisia lentoja jonnekin Portugalissa ajatellen toukokuun loppupuolen lomaamme, mutta harmi kyllä en onnistunut löytämään. Jokin toinen kerta sitten, koska Portugali ja nimenomaan Porto tai Lissabon, vaivaa takaraivossa 🙂

  Kirjabloggarina tuo kirjakauppa pitäisi joskus kokea, siitä on kyllä kirjabloggaajien ryhmässä olkut juttua. Pääsymaksu on ihan oikein, valtaosa tulee paikalle vain kuvatakseen eikä osta mitään, tukkii vain liikkeen!

  1. Anna K. avatar

   Portugaliin on jostain syystä tosi kalliita lentoja, ei juuri koskaan halpoja. No, onhan se toki vähän kauempana kuin moni muu paikka, Euroopan laidalla. Mutta toivottavasti vielä joskus pääset!
   Kirjojen ystävälle Lello on ihan ehdoton! Ja hei, pääsymaksu on todella tarpeen, nyt oli kevättalvi ja tupa täynnä väkeä silti! Jos ostat kirjan, saat sen 4 euroa takaisin, eli kirjafaneja pääsymaksulla ei rankaista.

 8. Sandra / Terveiset päiväntasaajalta avatar

  Täydelliset kujat ja kadut ❤ oon koko ajan tiennyt haluavani portoon mutta nyt kyllä myit kohteen täysin mulle 😀 tosi hyviä kuvia ja toi kirjakauppa näyttää uskomattomalle samoin kuin rautatieasema.

 9. Anna K. avatar

  Voi vitsi, tosi kiva kuulla, kiitos! Portossa oli tosi hyvä fiilis ja ehkä se näkyy kuvissa. Kirjakauppa oli muuten vielä hienompi kuin kuvissa, aivan upeat puukoristelut ja upea kattoikkuna myös! Ehdottomasti sinne jos on kirjojen ystävä!

 10. Katja/jumalainenseikkailu avatar

  Kiinnostavia kohteita olisi Portossakin tarjolla! Varsinkin kirjakauppa on minunkin mieleeni 🙂

  1. Anna K. avatar

   Porto on mielenkiintoinen ja näkemistä riittää! Lellon kirjakauppa on aivan omaa luokkaansa!

 11. Teija / Lähdetään Taas avatar

  Olen pitkään halunnut Portoon. Voi, kun vielä saisi kesälle edulliset lennot, niin varaisin ne kyllä heti 🙂

  1. Anna K. avatar

   Kannattaa tutkailla hintoja vaikka Momondosta tms, no kuten tiedätkin. Halvimmat lennot tosin kiertää järjettömiä reittejä tai kestää tolkuttoman kauan. Toivottavasti pääset! Ehkä vaikka Norwegian voisi avata sinne reitin piakkoin?

 12. Stacy Siivonen avatar
  Stacy Siivonen

  Cato-instituutin eli uuslibilaarien valemedian mukaan Portugalissa ei ole huumeongelmaa lainkaan, kun kaikki on sallittua, mutta totuus taitaa olla toisenlainen. Lokki oli kyllä vähän jännittävä, tai ehkä siinä ei ole jännittävää muuten kuin että se on etelänharmaalokki. Pitäisi kyllä nähdä vähän tarkemmin.

  1. Anna K. avatar

   Niin jos ongelmat lakaistaan maton alle, niin voidaan tietysti ajatella, että ei ole mitään ongelmia. Ehkä näin on huumepolitiikan laita tuolla päin, mene ja tiedä.
   Bongasitko lokin myös videolta? Kun tein videota, niin oikein ajattelin, että laitetaanpa tosta Stacylle lintu! 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *