Albanian Ksamil jätti vaisut fiilikset

Albaniaa on kovasti kehuttu viime aikoina niin lehdissä kuin blogeissa. Kun sopivat lennot löytyivät Korfulle, päätin että nyt olisi sopiva tilaisuus nähdä Albaniaakin. Maa tarjosi hienoja rantoja, halpoja hintoja, rumia taloja, UNESCON raunioita ja oudon kielen, jota oli vaikea oppia. 

Tänä syksynä Kreikan kiertomatkani alkoi menemällä heti suorilta käsin vieraisiin. Tuskin oli Kreikan maaperälle päästy, kun jo rynnättiin eteenpäin, Albaniaan. Kohteeksi valikoitui Ksamilin lomakylä suoraan Korfua vastapäätä, koska sen rannat näyttivät täydellisiltä parin päivän rantalötköttelyyn.

Rentoon rantalomailuun Ksamil sopiikin mainiosti. Rannat ovat vaaleaa, hienoa hiekkaa ja tuovat paikoin mieleen paljon eksoottisemmat maisemat, vaikkapa Karibialla. Vesi ei ole niin kirkasta kuin esim. Kroatiassa tai edes vastapäätä olevalla Korfulla. Kuulimme hotellistamme, että usein aamupäivä on tyyni ja vesi kirkasta, kun taas iltapäivällä tuuli nousee ja aallot sekoittavat hiekan veteen.

Muistan yhä, kuinka muutama vuosi sitten näin kuvan Ksamilin rannoista Lonely Planetin lehdessä. Vesi kimmelsi kirkkaana ja hiljainen poukama vaikutti melkein täydelliseltä. Ksamilin rantaviiva muodostuukin pienistä poukamista, mutta nyt ne ovat täynnä aurinkovarjoja ja suurin osa rannoista kuuluu hotelleille tai yksityisille rantaklubeille. Yleinen rantakin on toki olemassa. Varmasti erilaisia aktiviteetteja olisi ollut tarjolla, mutta meille riitti pelkkä rannalla olo Butrintin retken lisäksi.

Kauneus on katsojan silmissä – minä sitä en löytänyt

Rehellisyyden nimissä on sanottava, että Ksamil ei ole kaunis paikka. Minua tällaiset pelkästään turismia varten rakennetut kohteet eivät viehätä. Niistä puuttuu aitous ja kylämäinen ilmapiiri, joka tekee lomakohteesta mieluisan. En myöskään pidä siitä, että kaduilla kävellään perse T-paidan alta vilkkuen tai kaljamaha paljaana.

Suomessa matkaa suunnitellessa yritin löytää netistä kuvia miltä itse Ksamilin kaupunki näyttää. Niitä oli hyvin vähän. Lähes kaikki kuvat olivat rannoilta, turkoosista merestä. Koska kerrostaloilla kuorrutetusta neukkuhenkisestä naapurikaupunki Sarandasta oli kuvia yllin kyllin, päädyimme Ksamiliin, koska ajattelin sen olevan viihtyisämpi. No, ehkä se sitä oli,  mutta jotenkin apean nuutunut tunnelma siellä hotellien keskellä oli.

Ksamilin kaduilla oli vieri vieressä melko uusiakin hotelleja ja huoneistoja. Erivärisiä ja erimallisia taloja oli ripoteltu vierekkäin, ilman mitään yhtenäistä linjaa. Esteetikon silmissä kaikki se mauttomuus oli vähän liikaa. Joku toinen ei varmaan olisi ollut moksiskaan. Kroatiassa ja Kuubassa olen törmännyt samanlaiseen tyyliin. Yritetään niin hemmetisti tehdä jotain koristeellista ja näyttävää, jolloin lopputulos on ihan kamalaa kitchiä. Myös keskeneräisiä rakennuksia, vailla mitään rakennustoimintaa, oli melko paljon. Eivät ne varsinaisesti katukuvaa kaunista.

Butrint on passeli retkikohde

Yksi syy siihen miksi valitsimme juuri Ksamilin lomakohteeksi, oli Butrintin läheisyys. Paikallisbussilla sinne hurautti kymmenessä minuutissa ja matka maksoi 50 lekeä. Butrint on Albanian suosituin kulttuurihistoriallinen nähtävyys ja UNESCO:n maailmanperintökohde. Tällä arkeologisella alueella on rakennuksia ja raunioita niin hellenistiseltä, roomalaiselta, bysanttilaiselta kuin venetsialaiselta aikakaudelta. Myös ottomaanit ovat alueella asuneet kaikkien muiden jälkeen. Nyt alueella pörräävät turistit ja heitä riittää. Mene siis joko mahdollisimman aikaisin tai myöhään iltapäivällä.

Butrint sijaitsee pyöreällä niemellä vehreällä, puistomaisella alueella, jossa on helppo löytää varjoinen paikka kuumana päivänä. Vettä pitää muistaa varata reilusti mukaan, sillä alueella saa helposti kulumaan pari tuntia. Me menimme heti aamupäivästä, mutta silti alueella oli jo suuria ryhmiä, jotka täyttivät melko kapeat kulkuväylät nopeasti. Päätimme siksi lähteä kiertämään aluetta ”väärin päin” eli aloitimmme ohjekartan viimeisistä numeroista. Huomasimme kuitenkin, että ylhäältä kukkulan päältä ei löytynytkään toista reittiä alas, joten jouduimme palaamaan samoja venetsialaisen linnoituksen viereisiä portaita alas. Linnoitukselta avautuivat hienot näkymät kohti merta ja vaikka portaita joutui kiipeämään, oli reitti mukavan varjoisa.

Linnoituksen lisäksi Butrintissa kannattaa käydä katsomassa pari muuta tärppikohdetta: amfiteatteri ja kirkon rauniot. Roomalainen amfiteatteri on kaunis ja hyvin säilynyt eikä sinne ole pitkä matka portilta. Rauniokirkko eli Great Basilica sijaitsee kauimpana, mutta on mielestäni silti käymisen arvoinen. Vaikka kirkko on niemen toisessa päässä, ei matka tunnu pitkältä, kun reitin varrella on muutakin katsottavaa. Takaisin voi kävellä toista kautta, jolloin näkee roomalaisen palatsin rauniot. Butrint oli minulle koko Albanian loman kohokohta.

Miten Ksamiliin pääsee?

Helpoin reitti eteläiseen Albaniaan on lentää Ksamilia vastapäätä olevalle Korfun saarelle, Kreikkaan. Koko matkamme alkoi muotoutumaan siitä, että löysin 35 euroa maksavan yhdensuuntaisen TUI:n lennon Korfulle. Lento saapui Korfulle vasta vähän ennen puolta yötä, eikä paikallisbusseja keskustaan enää mennyt. Taksi maksoi 15 euroa. Yövyimme hotelli Atlantiksessa vain ja ainoastaan sen sijainnin vuoksi, koska siitä oli kävelymatka aamulla lähtevään laivaan. Hotelli ei ollut häävi, mutta kyllä siinä yhden yön jotenkuten nukkui.

Kantosiipialus Korfulta Sarandaan kesti luvattua puolta tuntia kauemmin ja lähti myöhässä. Liput olimme ostaneet etukäteen netistä Finikas Linesin sivuilta hintaan 19e/hlö/meno. En ollut aiemmin ollut kantosiipialuksen kyydissä ja tämä kyseinen Finikas Linesin kottero oli jo aika kulahtanut ja ikävän ahdas. Perillä Sarandassa Ksamilin bussipysäkki löytyi terminaalirakennukselta oikealle vievän mäen alta. Bussimatka Ksamiliin taittui varsin siistillä, entisellä saksalaisella bussilla ja kesti puolisen tuntia, hinta 100 lekeä.

Mitkä fiilikset jäi Albaniasta?

Osasin jo etukäteen odottaa, että Albania ei tule olemaan minulle Kreikan veroinen lomakohde. Vaikka lähdin matkaan avoimin mielin, niin kyllä rakennuskannan rumuus silti lannisti tunnelmia. Jos tykkää vanhoista taloista ja rähjäromantiikasta, ei Ksamil ja Saranda niitä tarjoa.

Alle kolmen päivän piipahduksella ei saa tietysti kuin pintaraapaisun maasta ja sen ihmisistä. Albanialaiset olivat ystävällisiä ja hotellissamme hyvin auttavaisia, mutta kyllä silkkaan huijaamiseenkin kaduilla törmättiin. Kummallekin osunut ripuli verotti voimia ja fiiliksiä. Ruoka oli ihan hyvää, mutta gourmee-elämyksiä ei kohdalle osunut, vaikka söimme yhdessä Ksamilin kehutuimmista ravintoloista. Hinnat olivat edullisia niin ruuan kuin majoituksen suhteen. Albania oli mielenkiintoinen, uusi tuttavuus ja käymisen arvoinen paikka, mutta ei lempimaani Kreikan veroinen. Parin päivän jälkeen olin iloinen, että jatkoimme matkaamme Korfulle.

20 kommenttia

  • Travelloverin Annika

    On kyllä melkoinen kontrasti kuvien välillä, kun katsoo pelkkää rantaa ja kirkasta vettä, kun jos yhdistää siihen rakennukset. Sama fiilis minulle jäi Albaniasta, että ei se rakennustaiteella loista. Mulle parasta Albaniaa oli vuoristo. En jaksanut rannalle Durresia kauemmas, ja vaikka siellä rannat eivät olleet noin kauniita, Durres on oikea kaupunki, mikä teki siitä oikeastaan aika kivan.

    • Anna K.

      No sanopa muuta! Nyt ymmärrän, miksi Ksamilin kaduilta oli niin vähän kuvia netissä. Eihän siellä tehnyt mieli iltaisin edes kävelemään ympäriinsä, mistä yleensä tykkään lomaillessa. Ei ollut rantakatua, mitä kävellä.
      Olisin itsekin halunnut retkelle johonkin aidompaan kylään, mutta tällä kertaa Albanialle ei jäänyt kunnolla aikaa, kun Korfulla odotti monia paikkoja jotka halusin nähdä ja sinne varattiin enemmän päiviä. Vuoristosta tykkäisin varmaan minäkin, vehreä Butrintkin oli hieno retkikohde. Voin silti harkita Albaniaa uudelleenkin ja tuo Durres voisi olla yksi vaihtoehto.

  • Anna

    Näyttääpä turistien määrä vähäiseltä Ksamilissa. Olin kesällä siellä ja paikka oli aivan tukossa. Tykkäsimme kuitenkin rannoista ja uintipaikoista. Lasten kanssa oli myös helppo, kun ravintoloita riitti. Butrint oli myös todella vaikuttava paikka!

    • Anna K.

      Me oltiin syyskuun puolivälissä ja tilaa oli hyvin. Uskon, että lapsiperheille Ksamil on kiva paikka, kun rannat on matalia ja hiekassa saa möyriä. Nähtiin itsekin iloisia lapsia rannoilla. Eikä lapsia ärsytä rumat hotellit. 😄
      Butrint oli oma suosikkini Albaniassa.

  • Piyya

    Kiva lukea tätä kokemustasi Albaniasta. Albaniaan kun on sekä markkinoitu ja hehkutettu tulevana suosikkikohteena – ehkä vähän liioittelin- mutta hehkutettu on.
    Ehkä se tosiaan onkin rantojen ja halpojen hintojen vuoksi houkutteleva. Mutta ei maisemat ja idyllisyys ole niitä sanoja jouta käyttäisin ensimmäisenä Albanian kohteista. Toki tämä on subjektiivinen oma näkemys vaikka en ole vielä siellä itse käynyt. Uskon kutenik että omat kokemukseni tulee olemaan samankaltaisia kanssasi kun sinne jonain päivänä menen.

    • Anna K.

      Totta se on, että Albaniaa on hehkutettu paljon, varmasti siitä on povattu myös uutta suosikkikohdetta. Jos rannat, edulliset hinnat ja varmo aurinko riittää, niin kyllähän Albania tarjoaa niitä.
      Mutta sitten on meitä esteetikkoja, joita Albanian arkkitehtuuri melkein masentaa. Sarandassa ja Ksamilissa ei oikeastaan mitään vanhoja rakennuksia ollut. Luontokohteet olisi varmaan hienoja, toivottavasti niitä pääsee vielä joskus katsomaan. Vuoristoseuduista olen kuullut kehuja.

  • Suvi / Suvin matkassa

    Kiitos tästä rehellisestä tekstistä. Itse en ole vielä Albaniassa käynyt, ja taitaa jatkossakin muut kohteet mennä ainakin toistaiseksi vielä sen edelle 🙂 Kreikkaan olisi puolestaan ihana päästä saarihyppelemään.

    • Anna K.

      Halusin kirjoittaa rehellisen mielipiteen siloitellun sijaan. Teen kyllä oikeastaan aina niin. Korfun lomaan Albania oli helppo yhdistää, sitä suosittelen, niin näkee taatusti myös kauniita maisemia. 😉 Uskon kyllä, että Albaniassakin on kauniita paikkoja, Ksamil ja Saranda eivät vain olleet niitä.

  • Sini matkakuumeessa

    Ei minuakaan Ksamil sytyttänyt. Vierailin siellä heinäkuussa pari vuotta sitten. Ihmiset olivat rannalla kuin sillipurkissa. Me saatiin venekyyti rannan edustalla olevalle saarelle, jossa oli paremmin tilaa.

    • Anna K.

      Just tämän vuoksi matkustan aina kun mahdollista sesongin ulkopuolella, usein syyskuussa. Ehdottomasti parasta aikaa Välimerellä! Nyt rannoilla oli onneksi hyvin tilaa, muuten olisi Ksamilin ainoa hehkutuksen arvoinen asia kääntynyt miinukselle. Sillipurkkifiilis rannalla on kamalaa! Elokuussa olen sen Kroatiassa kokenut. Ei kiitos enää ikinä!

  • Emilia/Merkintöjä maailmasta

    Kiitos ihanan rehellisestä postauksesta. Albaniaan en ole vielä ehtinyt, mutta kiinnostaisi jonain päivänä. Täytyy tehdä ennakkoselvitystä sitten perusteellisesti, pelkälle turismille rakennetut rysät ei oikein nappaa. Tuo Butrint vaikutti hienolta ja mielenkiintoiselta!

    • Anna K.

      Rehellisyys maan perii, musta blogijutuissa pitäis aina kertoa sensuroimaton oma mielipide. Kyllä Albaniaan silti kannattaa mennä, minäkin voisin mennä uudelleen, mutta jonnekin ihan muualle. Ihan totta, että tarkkaan kannattaa selvittää, minne menee. Toisaalta meidän matkalla Albania oli vähän kuin ylimääräinen sivujuonne, kun Kreikka oli pääosassa.

  • Anna | TÄMÄ MATKA

    Albania on ollut pitkään kohdelistalla. Ja on edelleen. Mutta tosiaan ei ehkäpä kannata siihen liikaa odotuksia ladata. Romaniassa olimme ja pidimme, mutta siellä oli todella paljon historiaa. Siis muutakin kuin roomalaisia ym. Albanian kohdalla en ole vielä oikein löytänyt edes sitä oikeasti kiinnostavaa historiaa …

    • Anna K.

      Albanian matkalta ei tosiaan kannata liikoja odottaa. Tiedän kyllä tuttuja, jotka on tykänneet paljon, mutta itse en vain tuohon joukkoon osunut. Varmasti siellä olisi mielenkiintoista nähtävää, kun vain löytäsi missä.

  • Virpi/Hätälasku matkablogi

    Albaniaa on kyllä hehkutettu paljon ja itsekin olen sinne silloin tällöin reissuja katsellut. Kyllähän se vieläkin listalla on, mutta ihan varmasti se ei minunkaan kohdalla nouse Kreikan veroiseksi.

    • Anna K.

      Albanian Ksamili on passeli kohde niille, joille edulliset hinnat ja hyvät rannat on matkan kohokohta, ja jotka ei niin välitä, miltä lomakohteen rakennukset näyttää. Kreikan ihanille kylille se ei kyllä pärjää ja Korfulla vesikin oli monin paikoin kirkkaampaa.

    • Anna K.

      Meidän matkalla syyskuussa rannoilla oli hyvin tilaa, mutta vedet ois olleet kirkkaimmillaan aamupäivällä. Sarandan kerrostalot ei kyllä minuakaan kiehtoneet.

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *