KREIKAN SAARIHYPPELY: vinkit ensikertalaiselle

Haaveiletko sinäkin Kreikan saarihyppelystä, mutta et tiedä mistä aloittaa suunnittelu? Kokosin sinulle parhaat vinkit siitä, mitä kaikkea kannattaa ottaa huomioon. Lisäksi kerron miten itse homman toteutan. Merta kohti!

Kun ensimmäistä kertaa saarihyppelin syksyllä 2013, löysin niin halvan (50e) menolennon Rodokselle, että se oli pakko ostaa. Silloin koko saarihyppelyni sai alkunsa tuosta TUI:n lennosta. Aloin tutkimaan lähisaaria ja valitsin sijainniltaan järkevimmät ja toisaalta mielenkiintoisimmat saaret. Sen jälkeen selvitin miten saarelta toiselle pääsee. Jäin kerrasta koukkuun ja nyt saarihyppelyjä on takana neljä ja viides tulossa.

Mistä aloittaa?

Muiden hyppelyideni reitit ovat määräytyneet sekä halpojen lentojen mukaan, että sen, minne on ollut pakko päästä keinoja kaihtamatta. Jos ei tiedä, mitä tarkalleen haluaa, kannattaa ostaa lennot Ateenaan, sillä sieltä pääsee kaikkialle. Kartta ja Googlen kuvahaku auttavat päättämään muutaman tärppisaaren. Älä luota sokeasti kuvahaun tuloksiin, sillä esim. Santorinin ja Mykonoksen kuvia tulee tyrkylle, googlasitpa lähes mitä saarta tahansa.

Haen kohteista lisätietoa netistä, kirjaston matkakirjoista, blogeista ja matkalehdistä sekä matkamessuilta kerätyistä Kreikan esitteistä. Jokaisella on omat toiveensa saarten suhteen, oli se sitten biletystä, rauhoittumista, hyvää ruokaa, kauniita maisemia tai vaikka hyviä vaellusreittejä, valitse siis saaresi omien mieltymystesi mukaan.

Kannattaa tutustua myös saarten hintatasoon. Suosituimmat saaret, kuten Santorini ja Mykonos, ovat muita kalliimpia, samoin hyvin pienet saaret ovat tyyriin puoleisia, esim. Folegandros. Silti kaikilta saarilta löytää aina myös edullista ruokaa ja majoitusta.

Mistä hankin laivaliput?

Kun lennot on varattu ja muutama kiva saari löytynyt, aletaan etsimään tietoa, miten sinne pääsee. Itse käytän useimmiten tätä nettisivustoa laiva-aikataulujen etsimiseen. En varaa tämän sivun kautta, sillä hintaan tulee päälle palvelumaksu. Kun saan selville sopivan aikataulun ja laiva-yhtiön nimen, siirryn suoraan kyseisen yhtiön nettisivuille ja varaan sitä kautta ilman palvelumaksua. Noin kymmenen euron palvelumaksulisä voi tuplata laivamatkan hinnan, sillä edullisimmat liput ovat kympin tuntumassa.

Laivaliput olen noutanut sataman lippuluukulta, mutta jos aikataulut ovat kovin tiukkoja, voi olla järkevämpää tilata liput lisämaksusta kotiin. Tulostettavia E-lippuja ei ole ollut vielä millekään reitille käytössä.

Jos lennät Ateenaan ja jatkat Pireukseen, matka kentältä satamaan kestää liikenteestä riippuen 45 minuutista puoleentoista tuntiin. Satama on iso ja lippujen lunastamiseen oikealta luukulta menee aikaa, joten itse menisin satamaan tuntia ennen laivan lähtöä. Huomioi, että lento voi olla myöhässä. Jos lentosi saapuu myöhään illalla, ei sille illalle kannata enää laivalippuja ostaa. Pireuksessa on edullisia hotelleja, joissa yöpyä.

Jätä aikatauluun väljyyttä hyppelyn aikanakin, sillä lakko voi yllättää tai toisaalta paikan ihanuus, jolloin jollekin saarelle voi jämähtää suunniteltua pidemmäksi aikaa. Kun kotimatka lähestyy, siirry ajoissa sinne, mistä lentosi lähtee. Itse olen yleensä yhden tai kaksi yötä Ateenassa ennen lentoa.

Millaisia laivat ovat?

Kokemuksen myötä olen oppinut, että suuret autolautat ovat luotettavimpia kuin katamaraanit, jotka ovat usein myöhässä ja voidaan perua liian tuulisella säällä. Lisäksi katamaraanit maksavat reilusti enemmän. Välillä on ollut kuitenkin pakko siirtyä katamaraanilla saarelta toiselle ja parhaimmillaan kyyti on ollut tasaista kuin junassa istuisi. Autolauttojen etuja taas ovat suuremmat tilat (voit valita ollako kannella vai ilmastoidussa sisätilassa), edullinen hinta ja se, että ne liikkuvat tuulisellakin säällä. Sitten on vielä lähisaarten välillä liikennöivät pikkupurkit, joissa myrskytuulella pelkää kuolevansa, mutta leppoisalla säällä voi nauttia kannella matkan teosta.

Olen matkustanut seuraavilla laivayhtiöillä: Dodekanisos Seaways, Blue Star Ferries, Seajets, Hellenic Seaways, Fast Ferries, 2Way Ferries, Anek Lines ja lisäksi pienemmillä lähisaarten välillä liikkuvilla aluksilla, kuten Small Cyclades Linesin Express Scopelitis -laivalla. Kaikki nuo laivat ovat olleet siistejä ja turvallisen tuntuisia. Yhden yönkin olen laivalla neljän hengen hytissä nukkunut naispaikalla ja sekin oli hyvä kokemus. Joillakin laivoilla näytetään turvallisuusvideo, eli miten toimia hätätilanteessa. Pelastusliivit ja pelastusveneet on merkitty selkeästi. Blue Star Ferriesin isot lautat ovat meidän ”Ruotsin laivoja” vastaavia, mutta melkeinpä siistimpiä.

Kaikilla laivoilla on yleensä jonkunlainen kuppila, josta saa ruokaa ja juotavaa. Joillakin isoilla laivoilla on kunnon ravintolakin. Santorinilta Kreetalle menevän kalliin katamaraanin hintaan kuului salaatti, voileivät ja juoma. Kahviloiden hinnat laivalla ovat hieman kalliimpia kuin maissa, mutta silti hyvin maltillisia. Esim. puolen litran vesipullo taisi maksaa 0,50e.

Mistä katto pään päälle?

Etsin majoitusta useimmiten Booking.comin kautta. En välttämättä varaa sitä kautta, mutta tutkin tarjontaa ja etsin sitten saman hotellin omat nettisivut ja kysyn tarjousta suoraan hotellista. Välillä hinta on edullisempi suoraan varattuna, välillä Booking-comin kautta. Myös Googlen karttaa tutkimalla voi löytää majoituksen, kun klikkaa kartalla näkyvän majapaikan nimen auki.

Kreikassa on paljon kotoisia majataloja, joista osa kulkee pension-nimellä. Itse tykkään näistä persoonallisista, kodikkaista paikoista, mutta saarihyppelyllä voit yhtä lailla varata ison hotellin. Joistakin hotelleista on kuljetus satamaan ja takaisin, jos hotelli sijaitsee vähän kauempana.

Milloin on hyvä aika hypellä ja kuinka kauan?

Olen saarihypellyt kesä-, heinä-, syys- ja lokakuussa kaksi – neljä viikkoa kerrallaan. Kaikki ovat olleet hyviä reissuja, eikä edes heinäkuun kahdella ensimmäisellä viikolla ollut tungosta. Meille kerrottiin silloin, että tärkein sesonki alkaa 15.7. ja päättyy elokuun loppuun. Harvalla on mahdollisuutta neljän viikon hyppelyyn, mutta kahdessa viikossa pääsee jo hyvin tunnelmaan. Viikkoa pitäisin itse turhan lyhyenä aikana, mutta kun ostat lennot itse, voit olla esim. 10 päivää perillä. Siinä ajassa ehtii jo hyvin muutamalle saarelle.

Syksy on suosikkiaikaani, kun Suomen kesä on ohi ja pahin ruuhka Kreikassa rauhoittunut. Syksyn hyviä puolia ovat edullisempi hintataso, miellyttävä ilma, kesän jäljiltä yhä lämmin merivesi ja kohteiden rauhallisuus. Turistien vähyys voi tosin kääntyä itseään vastaan, jos kaduilla tulee vastaan vain kulkukissa, joka sekin lähtee karkuun. Olen nähnyt miten kesän jälkeen pikkusaaret laitetaan talviunille ja se on jotenkin haikean surullista katsottavaa.

Syksyn miinuspuoli on sekin, että laiva-aikataulut harvenevat ja reitti on suunniteltava tarkkaan etukäteen, ettei jää jumiin jollekin saarelle. Myös saarten sisäiset bussilinjat harvenevat tai lakkaavat kokonaan, jolloin ajokortittomana en pääse juurikaan liikkumaan paikasta toiseen.

Keväällä en itse ole hypellyt, mutta pari pakettimatkaa olen toukokuussa Kreikkaan tehnyt, jolloin luonto oli vielä keväisen vihreä. Silloin ei toisaalta tarennut kunnolla uida ja sää oli epävakainen.

Matkatavarat

Toki moni saarihyppelee matkalaukun tai pienemmän vedettävän laukun kanssa, mutta itselleni ainoa järkevä vaihtoehto on reissureppu. Kreikan saariston viehättävät pikkukaupungit ovat täynnä epätasaisia katuja ja portaita, joilla hyvän repun kanssa liikkut sukkelasti ja ohitat matkalaukun kanssa taistelevat matkaajat.

Oma reppuni on 33+10 litrainen Ospreyn reppu, johon mahtuu oikein hyvin parin viikon tai  kuukaudenkin tavarat. Vaatteiden lisäksi sullon sinne snorkkelin, tietokoneen ja järkkärin ja saan kaiken mahtumaan 8-10 kilon käsimatkatavaroihin. Tärkeintä on pakata kevyttä kesävaatetta ja ottaa mukaan hyvät, sisäänajetut kengät. Lisää pakkausvinkkejäni voit lukea täältä.

Miksi saarihyppelen?

Saarihyppely ei sovi kaikille. Jos ajatus tavaroiden pakkaamisesta ja purkamisesta, jatkuvasta siirtymisestä, aikatauluttamisesta ja ajan tuhlaamisesta laivamatkoihin hirvittää, kannattaa suosiolla todeta, ettei saarihyppely ole oma laji.

Minulle saarihyppelyn parhaita hetkiä ovat juuri ne laivamatkat. Vapauden tunne ja seikkailufiilis ovat lähes käsinkosketeltavissa. Raikas merituuli kasvoilla, sinisenä auringossa välkehtivä meri ja utuisena taivaanrannassa odottava seuraava saari saavat minut täydelliseen lomafiilikseen. Oletko valmis kokemaan saman?

Kirjoitan vielä toisen osan Kreikan saarihyppelyyn liittyen, jossa kerron kohdevinkkejä, lempisaareni, mistä löytää halvat lennot ja paljonko tämä lysti maksaa. Pysy kuulolla, Kreikka-fani!

36 kommenttia

  • Leenu

    Samaistun niin tähän saarihyppelyfiilikseen! <3 Mikä mahtaakaan olla tuo Paroksen hotelli, missä uima-allas? 🙂

  • matkalla

    Saarihyppely on haavelistallani. Olen käynnistänyt työn listaamalla Kreikan saaria, joissa haluaisin käydä. Jossain vaiheessa on noita saaria hyvä alkaa niputtamaan ja katsomaan monelleko kannattaa yhdellä kertaa matkustaa. Toista juttuasi odotellen, kiitän näistä vinkeistä.

    • Anna K.

      Mäkin haaveilin siitä pitkään, kunnes päätin lähteä. Hyvä onkin ”keräillä” mielenkiintoisia saaria, niistä sitten valkkaa parhaat ensimmäiselle hyppelylle. Tähän puuhaan jää nimittäin pahasti koukkuun ja saariahan Kreikassa riittää! Kiva, että toisellekin jutulle on tilausta. 🙂

    • Anna K.

      Kiva, että tästä oli hyötyä. Haaveita tämän olikin tarkoitus herätellä. Ootapa sitä kakkososaa, kun tykitän kauneimmat saaret kehiin. Voi olla, että joudut ostamaan lentoliput sen jälkeen! 🙂

  • Anna | Muuttolintu.com

    Me toteutettiin tämä muutama vuosi sitten. Totta että saarihyppely ei ehkä sovi kaikille, mutta meille tämä oli juuri oikea tapa reissata Kreikassa. Ihanaa, kun pääsee tutustumaan useampaan saareen ja saa itse suunnitella matkansa just oman mielensä mukaan! Laivamatkoissa voi olla säätämistä, mutta toisaalta laivat matkustustapana on ehdottomasti yksi suosikeistani. Toinen saarihyppely on jo haaveissa.

    Meillä kohteina oli Folegandros, Santorini, Milos ja Naxos. Kaikki oli ihania kohteita omalla tavallaan. Santorini jäi ykkössuosikiksi, mutta viime vuosina sen suosio on tainnut räjähtää vielä entisestään, joten en tiedä viihtyisinkö siinä ryysiksessä nykyään.

    • Anna K.

      Laivamatkoissa on oma todella oma tunnelmansa.
      Ihanat kohteet ollu teidän hyppelyllä! Mäkin olen noissa kaikissa käynyt ja just sopivan erilaisia keskenään, että tulee se uuden löytämisen riemu jokaisella saarella. 🙂 Santorini on maisemiltaan toki huikea, mutta se turistipaljous on ahdistavaa. Tuosta listasta Milos olisi mun suosikki, monipuolinen ja vähän erilainen kohde.

  • Minttu

    Kiva lukea tällainen kirjoitus, itsekin juuri hehkutin Kreikan saaria. Nyt on takana kuukausi Naxoksella, josta on tullut meille v2010 kesäpaikka (välillä tosin viihdyttiin kesälomat Bali/Lombokilla). Ei kyllä nyt ole jaksanut hypellä aiempien vuosien tahtiin. Cycladesit on näppärät. Mykonos, Santori ja Paros on tätä nykyä aika ruuhkaisia, ihan äärirajoilla kesäsesonkina. Rafinan satama on muuten lähempänä Ateenan kenttää ja sieltäkin menee runsaasti laivoja mm. Cycladeille. Samalta sivulta itsekin laivoja tsekkaan ja Aegean ja Sky lentää ainakin Naxokselle. Suosittelen kyllä näitä saaria! Naxoksen hintataso on säilynyt samana vuosien mittaan. Paljon paikallisia lomailee täällä.

    • Anna K.

      Hyvä huomio tuo Rafinan satama, kiitos siitä! Seuraavassa jutussa, jossa keskityn enemmän kohteisiin, pitääkin mainita se myös, samoin Lavrio.
      Kuulostaapa aika huikealta tuo kuukausi Naxoksella, kelpais mullekin kesäpaikaksi! 🙂
      Onpa harmi, että Paroskin alkaa jo olla ruuhkainen kesäisin, se on yks mun suosikkisaaria. Mykonos oli mulle ihan ahdistuksen paikka sen kaupallisuuden ja turismin vuoksi. Tosi harmillista, koska se on yks kauneimpia valkoisia kaupunkeja.

  • Virpi/Hätälasku matkablogi

    Joskus on pakko kokeilla saarihyppelyäkin, edes niin että jakaa loman parille saarelle. 🙂 Mukava kirjoitus, jossa pääsi kyllä kivasti saarihyppelyn fiilikseen!

    • Anna K.

      Kiva, että fiilis välittyi, vaikka ennen kaikkea tämä taisi olla tällainen informaatiopläjäys. Kaksikin saarta on hyppely ja kerran ”hyppelin” vain yhdellä saarella, viikko Santorinilla kului Firassa, Oiassa ja Perissassa kolmessa eri majapaikassa. Kiva kokemus sekin!

  • Aron / Ja sitten matkaan...

    Saarihyppely toimisi meille kyllä mainiosti. Olemme roadtripeillä tottuneet elämään matkalaukkuelämää ja vaihtaman paikkaa tiheään. Tosin minä kyllä raahaisin perässäni sitä isoa matkalaukkua. Kreikan saarissa olisikin vielä pari näkemättä, tähän asti tutuksi kun on tullut vasta tasan Santorini. 🙂

    • Anna K.

      Juu, varmasti näissä kahdessa matkustustavassa on paljon samaa. Ylipäätään tärkeää on se, ettei hermostu paikasta toiseen siirtymisestä, vaan nauttii siitä.
      Kyllä moni muukin näyttää raahaavan matkalaukkua laivaan, joten et olisi yksin, mutta luulen, että jossain pikkukylän muhkuraisilla kaduilla ja portaikoissa saattais ottaa pattiin. 😀

  • Emma

    Tämä täytyy vielä joku päivä toteuttaa. Tykkään kovasti saarista ja kreikkalaisista maisemista ja myös maisemien vaihdoksesta, mutta toisaalta stressaan säätämisestä ja puljaamisesta, joten reitti pitäisi olla tosi hyvin suunniteltu ja tarpeeksi aikaa kullakin saarella. Olisi mahtavaa jos antaisit seuraavassa jutussa ihan konkreettisia reittiehdotuksia!

    • Anna K.

      Kyllä muakin välillä stressaa se pakkaaminen ja purkaminen. Se on tämän puuhan ainoa miinuspuoli. Pitää myös varoa, ettei ahnehdi liikaa saaria, sillä pitää olla myös aikaa nauttia ja relata.
      Seuraavassa jutussa nimenomaan tarkoitus antaa niitä reittivinkkejä ja kertoa, mitkä saaret on musta kivoja. Toivottavasti vielä joskus pääset tämän toteuttamaan.

  • Jenni Hagelberg

    Kiitos vinkeistä, me lennetään heinäkuun alussa ateenaan ja sieltä mennään laivoilla paros-naxos-ios-santorini ja santorinilta sit lento ateenaan takaisin muutamaksi päiväksi ennen kotiinlähtöä. Seuraavaa postausta odotellessa! 🙂

    • Anna K.

      Tosi kiva reitti teillä, aivan mahtavat saaret! Kaikilla oon käynyt, Ioksella oltiin tosin vain yö. Ateenassakin on kiva viipyä hetki.
      Yritän saada toisen osan pian valmiiksi.

  • Sandra

    Kreikka on ihana maa ja mainio tapa tuo päästä kokemaan useampi saari yhtä aikaa. Nousiko jokin saari muiden yli? Itse tykkäsin Pargasta ja Kreetasta, toki moni vielä kokematta.

    • Anna K.

      Kirjoitan enemmän suosikkisaaristani seuraavassa jutussa, mutta tähän voin jo paljastaa että on vaikea valita yhtä saarta ylitse muiden. Paros ja Skopelos oli ihania kumpikin, mutta toisaalta niin moni muukin.

  • Riitta

    kiva ja hyödyllinen postaus! Kreikan helmi ovat saaret, ja on kiva saada vinkkejä saarihyppelyn toteuttamiselle. Tällaista postausta en ole ennen nähnytkään.

    • Anna K.

      Toivottavasti pääset toteuttamaan saarihyppelyn! Tosi kiva kuulla, että infopaketti oli loistava, ei ole mennyt kirjoitustyö hukkaan, jos tästä oikeasti on hyötyä jollekin.

  • Paula - Viinilaakson viemää

    Kreikan saarihyppely on kyllä ollut haavelistallani jo vuosia! Kreikassa olen käynyt useammallakin saarella, ja niiltä mennyt sitten lautalla käymään muilla lähisaarilla, mutta varsinaista saarihyppelyä en ole tehnyt. Kreikka on muutenkin niin upea paikka ja vuosia minulla oli aina seinällä Kreikka-aiheinen seinäkalenteri. Siitä sitten katselin kuvia ja haaveilin eri paikoista joissa en ollut vielä käynyt.

    • Anna K.

      Ihan sama juttu mulla tuo kalenteri! Oon yleensä ostanut aina reissusta kalenterin seuraavaa vuotta varten (kiva, kun niissä on usein myös edellisvuoden loka-joulukuu mukana) ja haaveillut ihanista uusista saarista. Tuossa sun matkatavassa on jo selvästi viitteitä saarihyppelyn suuntaan ja vaikka tukikohta olisikin jossain yhdessä paikassa, niin toki voi hypähtää vaikka päiväksi toiselle saarelle.

  • Merja / Merjan matkassa

    Hyviä vinkkejä! Kreikan saarista kolmessa olen käynyt (Rodos, Kreeta ja Kos). Kosille teimme päiväretken Rodokselta, mutta ei sitä varsinaiseksi saarihyppelyksi voi kutsua. Kreikassa ei olekaan tullut käytyä vuosiin. Siskoni kanssa suunnittelimme Ateenan reissua syksylle, mutta katsotaan nyt mitä siitä tulee. Ateena on minulla vielä näkemättä ja kiinnostelisi kovasti. Sieltä pääsisi saarille, mutta en usko, että viikonlopun aikana ehditään hypellä muualla kuin Ateenan kaduilla 🙂

    • Anna K.

      Viikonloppu Ateenassa kannattaa pyhittää nimenomaan vain Ateenalle. Suosittelen tutustumaan! Ateena oli mulle suuri yllättäjä, ajattelin etten tykkää siitä yhtään, mutta varsinkin eka kerta siellä oli tosi kiva, kun lokakuun hiljaisten saarten jälkeen siellä oli elämää. Oon käynyt myös joulukuussa museokierroksella, tykkäsin silloinkin.

    • Anna K.

      Häslääjä varmaan hyppelee mielellään. 🙂 Ihan hirveästi ei kuitenkaan saaria kannata ahnehtia. Kun parhaillaan olen hyppelyllä, niin tuli sellainen tunne, että kolme yötä olis kyllä minimi/saari, että näkis paikasta enemmän. Toisaalta, jos saari on kovin pieni, niin parissakin päivässä ehtii tutustumaan. Tai jos ei kuvaa koko ajan maanisesti, niin kuin minä. 😀

  • Tiina

    Useammalla laivayhtiöllä saa kyllä tulostettua liput suoraan netistä. Esim Hellenic Seaways, Golden Star ferries sekä Fast Ferries.

    • Anna K.

      Kiitos Tiina infosta! Onpa hyvä tietää!
      Tänä kesänä hypellessä huomasin, että joillakin oli printattuja lippuja. Itse ostin liput vasta paikan päältä, niin en niitä netistä tällä kertaa edes varannut. Tämähän helpottaa hommaa sitten entisestään. 🙂

  • katja. warpenius-allonen

    Hei Anna K
    Kauan, kauan sitten asuin joitakin kuukausia Rhodoksen ja myöskin Tiloksen saarella. Nyt Mieli halajaa sinne uudestaan…Lauttojen aikataulut kiinnostaa ja se syksyaika eniten. Osaatko vinkata

    • Anna K.

      Hei Katja ja kiitos kommentista! Kuulostaapa ihanalta, että olet saanut olla saarilla noin kauan! Ensi syksyn lautta-aikautauluja ei varmaan ole vielä julkaistu. Itse katson aikatauluja usein tältä sivulta: https://www.ferries.gr/ Liput ostan joko satamasta tai suoraan kyseisen laivayhtiön sivuilta, silloin ei tule ylimääräisiä kuluja. Toivottavasti pääset uudelleen noihin maisemiin!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *