Se kuuluisa Oian auringonlasku

Tästähän kaikki vaahtoavat. Auringonlasku täytyy nähdä juuri Oiassa, eikä missään muualla, koska siellä se on niin uskomattoman upea. Ihmisiä tulee bussilasteittain ja suosituimmat näköalapaikat ovat tupaten täynnä vähän ennen h-hetkeä. (Vai pitäisikö sanoa a-hetkeä?)

Arvatkaa mitä tapahtui? Aurinko laski hiljalleen alemmas, taivas värjäytyi punertavaksi ja sitten se vajosi mereen. Öööö, eikö kukaan todellakaan ole koskaan aikaisemmin nähnyt mitään vastaavaa? Oiahan ei suinkaan ole maailman ainoa paikka, missä aurinko laskee, eikä edes ainoa, missä se laskee mereen.
Kun ihmiset taputtivat ja vislasivat auringon painuttua mailleen, olin aika hämmentynyt. Mitä ihmettä? Mistä tämä koko spektaakkeli johtuu? Eihän se mollukka näyttänyt yhtään sen kummemmalta kuin muallakaan. Ja silti tuhannet kamerat räpsyivät taukoamatta.

Okei, se mikä todellakin oli hienoa ja näkemisen arvoista, olivat valkoiset talot rinteessä ja niiden vaalenpunervat sävyt auringon viime säteiden loisteessa. Niitä minä kuvasin ja ihailin, niiden näkeminen jäi itselleni lähtemättömästi mieleen.

Mutta illan paras hetki oli itselläni vasta edessä. Jäin hengailemaan alueelle, kun kiireisimmät olivat jo lähteneet. Halusin nähdä vielä iltavalot. Sitä varten vaihdoin paikkaan, jossa olin jo aamulla käynyt kuvaamassa ja ihailemassa maisemia. Löysin sopivan istumapaikan matalan muurin päältä, jossa oli sekä turvallista (osa kuvaajista keikkui hengenvaarallisissa paikoissa) että kohtuullisen rauhallista.

Istuin siinä varmaan puolisen tuntia vain ja ainoastaan pimenevää iltaa ihaillen. Oma kamerani ei taivu kunnon kuviin vähäisessä valossa, joten keskityin vain nauttimaan näkemästäni. Ja sitä todellakin tein.

Jollakin tavalla halusin kuitenkin vielä tallentaa maisemaa. Löysin laukusta kynän ja palan paperia, johon tuhersin hämärässä seuraavan tekstin:

On niin kaunista, että häikäisee, vaikka on jo pimeä. Istun Oian linnoituksen portaiden vieressä, paikassa josta näkee loistavasti koko saaren ja kahteen eri suuntaan levittäytyvän kaupungin. Nyt saaren lähes mustat kallioseinät häämöttävät enää juuri ja juuri tummuvaa taivasta vasten. Firan kaupunki näyttää täältä kultaiselta kruunulta saaren päällä. Oian taloissa tuikkivat valot, kuin jalokiviä olisi ripoteltu vuoren rinteeseen. Voiko tällaista olla olemassa? Mitä pimeämpää on, sen vähemmän on muita turisteja ja voin omia tämän hetken itselleni. Kunpa en koskaan unohtaisi tätä.

Koska haluan jakaa illan maagisen tunnelman teillekin, saatte sen tässä videon muodossa. Vain pieni hetki, mutta niin kaunis. Ja tuo kitara taustalla!

7 kommenttia

    • Anna K.

      No kiitos tästä. Ehkä vielä parempi ja suomalaisempi olisi ollut ”hetki ennen taputuksia” tai ”suosionosoituksia.” Entisenä pilkun – ööö – viilaajana kirjoitan nykyään sen verran rennolla otteella, että mokatkin on sallittuja. Mutta yhdyssanavirheisiin en sorry!

      • Jakob

        Ei rentoudella ja väärinkirjoittamisella ole mitään tekemistä toistensa kanssa. Jotkut vain luulevat, että moniin alun perin ulkomaisiin lainasanoihin tulee aina ”b” eikä ”p” tai ”c” eikä ”s”

  • Tanja

    Oon itse käynyt Santorinilla ja Oiassa vuonna 2006. Muistan että mentiin myös iltaisin katsomaan sitä niin ihmeellistä auringonlaskua, mutta ei se munkaan mielestä sen kummalisemppi ollut kuin missään muuallakaan 😀 Parhaimmat auringonlaskuni olen nähnyt Uudessa-Seelannissa sekä Australiassa. Santorinilta kyllä muistan nuo ihanat valkoiset talot <3

    • Anna K.

      Just näin. Ihmetyttää vain, mistä se on tuon maineensa saanut? Tai ehkä koko Oia ja Santorini on niin ”hittikohde” että ns. tavalliset asiat ovat muuttuneet ihmisten silmissä siellä tavallista hienommiksi. Siis kaunishan se auringonlaskukin oli, mutta että maailmankuulu? Jotain rajaa. 🙂
      Oi noin kauas, kuin Uuteen-Seelantiin tai Australiaan, en ole päässytkään. Ehkä vielä joskus?

    • Anna K.

      Joku Santorinilla sanoi mulle, että jos ei ole koskaan nähnyt auringon laskevan mereen, voi jo se olla monelle ihmeellinen juttu. Me ollaan niin ronkeleita! 🙂

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *