Euroopan kauniit pikkukaupungit – näihin kaipaan

Krooninen kaipuu maailmalle sai minut muistelemaan Euroopan pikkukaupunkeja, joihin olen matkoillani eksynyt. Pienet paikat jäävät helposti suurien ja kuuluisien varjoon ja aivan suotta! Kokosin tähän blogijuttuun viisi suosikkipaikkaani vuosien varrelta. Niitä yhdistää kauneus, rento tunnelma ja sijainti veden äärellä.

Italian Positano – rantaelämää ja värikkäitä taloja

Positanosta tulee ensimmäisenä mieleen bussimatka mutkaista, jyrkänteen reunalla kulkevaa tietä pitkin. Meri loisti alhaalla sinisenä, ystävän kasvot vihreinä pahoinvoinnista. Olimme hypänneet kyytiin Sorrentosta ja bussi oli täyteen ammuttu ja kuuma. Perillä odotti viehättävä kaupunki pikkupuoteineen, jäätelökojuineen, mopoineen, leipomoineen.

Positanossa viehättivät kukkulan rinnettä kiipeävät värikkäät talot, metsän peittämät kukkulat niiden yläpuolella ja ranta, jonne aallot löivät verkkaisesti. Ranta oli pikkukiveä ja oi miten makoisaa siihen oli oikaista kävelyn jälkeen. Koko päivä oli kierrelty ja kaarreltu Positanon katuja, otettu kuvia ja taas lisää kuvia kunnes virta loppui, jos ei kameroista, niin naisista itsestään. Siinä oli hyvä vain olla ja ihmetellä paikallisten elämää, mammoja eväineen, lapsia hiekkakakkuineen ja nuoria rakastavaisia, jotka eivät voineet pitää näppejä erossa toisistaan. (Rantakuvat: Suvi Astikainen)

Ranskan Annecy on vuoristojärven rannalla

Annecy on yksi kauneimpia paikkoja missä olen ollut ja kuitenkin harva on koskaan kuullutkaan koko paikasta. Löysinkin sen aikoinaan sattumalta etsiessäni kartasta kaupunkeja kohtuullisen matkan päässä Geneven lentokentästä. Sieltä oli tarkoitus palata kotiin Sveitsin, Italian ja Ranskan kiertomatkalta.

Turkoosin järven rannalla sijaitseva Annecy uinuu vuorten kainalossa mitä kauneimmissa maisemissa. Vanhaa kaupunkia halkoo joki, jonka ylle kaartuu siltoja kukkakoreineen. Jokea reunustavat pienet, kodikkaat talot luovat paikkaan viehättävän ja sadunomaisen tunnelman. Ylhäältä linnan pihalta avautuu näkymä punaisten kattojen ylle.

Annecy oli täydellinen päätös kiertomatkalle. Kaupungissa oli loistavia ravintoloita ja ranskalainen palvelutyyli, joka on samaan aikaan rentoa ja tyylikästä. Jäätelö oli jopa parempaa kuin Italian puolella. Annecy on täydellinen kohde herkkusuille, esteetikoille ja romantikoille.

Kroatian Korčula – Welcome to the Condom village!

Saavuimme ystävän kanssa Korčulaan laivalla Dubrovnikista. Laivan kannella kaikui ikimuistoinen kuulutus ”welcome to Kortsula”, josta väänsimme paikalle heti lempinimen Condom village. Mutta miten kaunis kaupunki olikaan! Jo mereltä nähtynä se hurmasi meidät keskiaikaisine muureineen, kivitaloineen ja punaisine tiilikattoineen.

Vanha kaupunki on rakennettu pyöreälle niemelle, kukkulan päälle. Kapeilla kujilla katulaatat ovat askelten kiiltäviksi kuluttamia, siellä täällä oven vieressä on kukkaruukku. Ravintoloiden vieressä kujille on ahdettu pieniä pöytiä, niin että ohikulkeminen on vaikeaa. Parempi ehkä suosiolla istua pöytään?

Rantakadulla kirkkaan vihreät pinjapuut kaartuvat kadun ja meren ylle. Jos jatkaa niemen ympäri ja sivukatua eteenpäin, löytää pikkuriikkiset poukamat ja laiturit, joilta pääsee uimaan. Myös vastapäisen Orebičin niemimaan pikkurannoilla kannattaa käydä, sinne pääsee helposti veneellä. (Korčulan vaakakuvat: Suvi Astikainen)

Kreikan Kerkyra on kuin Nizza pienoiskoossa

Korfua moni pitää rantalomakohteena ja sitä se toki onkin, mutta saaren pääkaupunki Kerkyra on mitä hurmaavin pikku kaupunki. Se kuuluu niihin paikkoihin joihin ihastuin ensi silmäyksellä kun sinne saavuin. Korfun kaupunki on kuin sekoitus Italiaa, Kreikkaa ja Ranskaa. Mielestäni vanha keskusta oli kuin pienoismalli Nizzasta, joka kuuluu suosikkeihini suurista kaupungeista. Kapeat kujat ja komeat aukiot vuorottelivat kaupunkikuvassa.

Terrakotan väristen rakennusten holvikaarten alla oli korukauppoja, baareja, leipomoita, maustepuoteja, ravintoloita ja kunnon supermarketteja. Kadut täyttyivät puheensorinasta ihmisten vaeltaessa keskustan kaduilla. Eloisa Korfu kaappasi minut heti halaukseensa, enkä todellakaan pannut hanttiin.

Kaupungista pääsee bussilla saaren lukuisille rannoille. Hotellien valtaamilla rannoilla on kiva viettää muutama tunti ja palata sitten oikean elämän keskelle, Korfun kaupunkiin. Illalla voi suunnata esim. taverna Chrisomallikseen, joka tarjoaa perinteistä korfulaista ruokaa.

Espanjan Nerja on Andalusian sympaattisin rantakohde

Jos etsit Andalusiasta pientä ja sievää rantakohdetta, suuntaa Nerjaan. Itse päädyin sinne ystävän kanssa Andalusian kiertomatkalla, kun tulimme Granadasta rannikolle. Olimme kiertäneet upeita kaupunkeja ja päätimme relata päivän, pari rannalla. Siihen Nerja olikin oiva vaihtoehto, rantakadulta jäätelö käteen ja Balcon de Europa -näköalatasanteelta maisemia ihailemaan. Siitä jatkettiin matkaa alas rannalle, jolla oli dramaattisia kivimuodostelmia, kuin taideteoksia, joita vasten aallot vyöryivät. Aallot olivat niin suuria, etten uskaltanut edes uimaan, kun aikuisetkin niissä kaatuilivat.

Sisämaan aitojen kaupunkien jälkeen turismi näkyi Nerjassa selvästi, mutta Costa del Solin kaltainen massaturismikohde se ei ole, korkeita hotelleja ei ole ollenkaan. Nerja on säilyttänyt pikkukaupungin tunnelmansa turismista huolimatta. Merenelävien ystävä löytää tämän entisen kalastajakylän valkoisten kujien varrelta varmasti hyviä ravintoloita. (Nerjan kuvat: Suvi Astikainen)

Tykkään pienistä, rennoista paikoista, jotka on helppo ottaa haltuun päivässä. Aika ei kulu uuden paikan opetteluun, kun kaikki tarvittava on lähellä ja helposti saatavilla.

Tiedätkö sinä jonkun helmen, joka vastaa minun suosikkejani tunnelmaltaan? Kerro se ihmeessä kommentteihin, niin pääsen haaveilemaan uusista pikkukaupungeista. 🙂

24 kommenttia

  • Mikko / Matkalla Missä Milloinkin

    Kivalta vaikuttavia kaupunkeja kaikki, joissa en valitettavasti ole päässyt vielä vierailemaan ainoassakaan. Itseäni yleensä kiinnostaa enemmän vuoret ja luonto, joten muutenkaan vastaavista pikkukaupungeista ei kovin paljoa ole kokemusta. Mutta täytyisi tuollaisille kaupungeille antaa todellinen mahdollisuus ja vierailla vaikka parissa sellaisessa saman loman aikana.

    • Anna K.

      Näihin kaupunkeihin voisi melko helposti yhdistää luontoa ja Annecyyn vuoristoakin. Korfulla ja Korculassa (saaria kumpikin) on vaellusreittejä ja kaunista luontoa ihan lähellä.

  • Ailajajuha

    Näistä olemme käyneet Annecyssä ja Nerjassa. Hyviä valintoja molemmat. Annecyn ympäristössä pyöräilimmekin yhden päivän, mikä oli tosi kivaa. Kroatiassa on paljon varmaan yhtä miellyttäviä kohteita, se on kaunis maa. Mieleen tulvii nyt matkoiltamme pieniä kaupunkeja, joista olemme pitäneet, mietin, mitä niistä mainitsisin haaveiltavaksesi. Esimerkiksi Andalusiassa on paljonkin muuta kuin Nerja. Frigiliana, Comares, Estepa, Rute, Casarabonela… lista on loppumaton. Rondasta innostuneille mainostan Cuencaa rotkon reunalla roikkuvine taloineen. Joskus aivan turisteille tuntemattomat paikat tekevät vaikutuksen. Yksi tällainen oli Ranskan puolella Baskimaassa, jossa kiertelimme ympäristön punavalkoisten puutalojen täyttämiä kyliä majapaikkanamme Hasparrem. Bosnia-Hetzegovinasta jokainen tietää Mostarin, mutta me vietimme aivan unohtumattomat pari päivää sen lähellä pyhiinvaelluskohteena tunnetussa Medugorjessa. Puolaan matkustetaan usein Krakovaan tai Varsovaan, mutta pienempiä ihania kohteita ovat myös esimerkiksi Wroclaw tai Gniezno. Uskoisin, että listallani oli ainakin joku, josta jokainen ei ole edes kuullut. Innostuin postauksestasi nyt niin, että ehkäpä pitäisi kirjoittaa oma juttu omista löydöistä eikä vain luetella niitä tähän kommenttiin. Hyvä idea tosiaankin löytää pienempiä ja rauhallisempia kohteita isojen turistikaupunkien ohelle tai sijasta. Hyviä reissuja sinulle!

    • Anna K.

      Oi miten paljon vinkkejä! Andalusiaa olen jonkun verran kiertänyt, mutta halusin laittaa tähän nimenomaan jonkun pikkupaikan, en esim Sevillaa, Cordobaa tai Rondaa. Mutta nuo sinun luettelemat on kaikki mulle uusia. Cuenca kuulostaa todella houkuttelevalta!
      Kirjoita ihmeessä näistä juttu, siitä olis iloa mulle ja monelle muulle. Ihania matkoja teille myös! 🙂

  • Monna / Ekomatkaajat

    Olen myös itse käynyt Italian Positanossa ja se on käymistäni pikkukaupungeista ehdoton lemppari! Niin kaunis ja upea paikka. Vietimme siellä yhden päivän, mutta helposti olisi voinut jäädä pidemmäksi aikaa. Sinne on pakko päästä vielä uudelleen. Muista mainitsemistasi paikoista varsinkin Kreikan Kerkyra herätti mielenkiinnon. Nizza on nimittäin aivan ihana paikka ja rannan sekä kaupungin oleminen samassa kohteessa on minun juttuni. Tosi mielenkiintoinen postaus ja matkakuume nousi entistä korkeammalle jos edes mahdollista!

    • Anna K.

      Mekin oltiin Positanossa vain päiväretkellä, mutta tykättiin kovasti. Värikäs kaupunki ja kiva ranta.
      Korfun pääkaupunki Kerkyra on kyllä tosi kiva paikka, sitä voin suositella ihan kaikille. Kaunis, kansainvälinen, eloisa, herkullinen.

  • Werty

    Italian mantereen puolelta esim. Bordighera tai vuorille Bolzanon ympäristön pikkukyliin. Saarista vaikkapa Lampedusa. Yllättävämpi kohde Iso-Britannia ja siellä esimerkiksi Man-saari tai Guernsey. Man-saaren lentokentältä voi matkata pienellä höyryjunalla ja Douglasissa jatkaa matkaa hevosten vetämällä rautiovaunulla ja edelleen mitä erilaisemmilla kulkuneuvoilla ylös vuorille saakka. Kaikki kuin tehty turisteja ja somekuvia varten, mutta ne turistit puuttuivat lähes kokonaan jo ennen koronarajoituksiakin. 🙂

    • Anna K.

      Italian kylät kiinnostaisi kyllä! Varmasti ihania. Sisilia on houkutellut viime aikoina.
      Kanaalisaaret on tuttuja. Jerseyn saarella olen ollut, mutta en valinnut sitä tähän kun on mun makuun liian viileä kohde. Kaunista toki sielläkin. 😊

  • Anne | Elämää Nomadina

    Ihania pieniä kaupunkikohteita, joista itselle tuttuja on Nerja ja Annecy – erityisesti Annecy oli todella hurmaava tuttavuus ja Nerjakin kiva, tosin enemmän pidettiin naapurikylä Frigilianasta. Eri puolilta Eurooppaa löytyy kyllä ihan loputtomasti hienoja kaupunkeja, ja tosiaan ihan sattumalta voi löytää helmiä, joista ei ole koskaan kuullutkaan. Me ollaan nyt viime viikot reissattu läntisessä Espanjassa, ja täältäkin on löytynyt vaikka mitä! Isoista kaupungeista ihastuttiin upeaan Sevillaan, pienemmistä nostettakoon tähän vaikkapa kauniilta Extremaduran alueelta Cáceres‎, jonka historiallinen keskusta on ihan mieletön!

    • Anna K.

      Andalusiassa on varmasti hienompiakin paikkoja kuin Nerja, mutta rannikolta tuo oli kaunein. Vuoristossa kylät ja kaupungit on ihan toista luokkaa.
      Piti googlata tuo Caceres ja kyllä, se on juuri sen oloinen minne haluaisin! Kiitos vinkistä! 🙂

  • Kohteena maailma / Rami

    Näistä kaupungeista oli yhtä lukuun ottamatta lueskellut ja kuullut aikaisemmin, mutta yhdessäkään en ole käynyt. Muutamaa olen katsellut mahdollisina kohteina, joten näistä oli mukava lukea lisää. Korcula on kiehtova, Kroatia kiinnostaa tällä hetkellä muutenkin kovasti. Nerja voisi olla hyvä käydä katsastamassa, samalla kun tekee seuraavan kerran road tripin Etelä-Espanjaan. Olen siellä ollut useasti, mutta Nerjassa en ole vielä poikennut, vaikka sen olemassa olosta tietoinen olen ollut. Kerkyra ei sanonut mitään aikaisemmin, eli taas oppi jotain uutta 🙂

    • Anna K.

      Kiva että oli uusia kohteita sulle, jos vaikka jossakin innostut käymään.
      Korcula on sievä, Nerja sopiva välipala Andalusian kylien jälkeen. Kerkyra tunnetaan paremmin Korfuna (sekä saaren että pääkaupungin nimi) mutta käytin tässä kreikkalaista nimeä.

  • Pirkko / Meriharakka

    Mielenkiintoinen lista – veikkaisin, että kun mennään ”alaspäin” maiden pääkaupungeista ja ehkä vielä melko yleisesti tunnustetuista ”kakkoskaupungeista”, niin Euroopasta löytyy kivoja kaupunkeja paljon. Miehen työn takia vietin aikoinaan muutaman lomaviikon Saksan Aachenissa ja ihastuin siihen. Ranskassa ole viettänyt töiden puolesta aikaa mm. Cannesissa (ei tosin ole ihan hirmuisen pieni), joka sekin on ihan kiva. Myös Saksan Heidelberg on upea. Kreikassa pidimme Napfliosta, esimerkiksi.

    • Anna K.

      Kivoja paikkoja on varmasti paljon. Mun haavelistalla on Saksan ristikkotalot ja kauniit kylät, en ole koko maassa koskaan käynyt!
      Kreikan Nafplioon toivon joskus pääseväni! Sitä oon tutkaillut ja vaikuttaa juuri sellaiselta mistä tykkäisin.

  • Sari /matkalla lähelle tai kauas

    Tuohon voisin lisätä Kroatian Splitin ja Hollannin söpöistä söpöimmän kaupungin Delftiin. Muitakin voisi olla, kun oikein alkaa pohtimaan.
    Upeita kaupunkeja tässä. Korculaan haluaisin päästä. Korfun Kerkira on ihana muissa noista mainitsemistasi en olekaan käynyt.

    • Anna K.

      Split on tosi kiva, samoin Rovinj Kroatian pohjoisosassa. Hollannin pikkukaupungeissa en ole käynyt, vain Amsterdamissa ja Utrechtissä, sekä jossain rannikolla, en edes muista paikan nimeä. Tuo Delft näyttää kuvissa upealta, todellakin on söpö kuin mikä. Listalle! 🙂

  • VEERAPIRITA / Aurinkorasvaa ja aloe Veeraa

    Miten tunnelmallisia kyliä! Olisipa ihana päästä maailmalle piakoin. Erityisesti tuo Annecy kiinnitti oman huomion, niin kaunis tuo ensimmäinen kuvasi sieltä. En ollut kuullutkaan paikasta aikaisemmin, ehdottomasti piti ottaa nimi talteen tulevaisuutta ajatellen.

    • Anna K.

      Annecy kannattaa painaa mieleen, se on huikean kaunis! Mulla ei ollut hyviä kuvia järvestä, se on nimittäin uskomattoman turkoosi ja kaunis, ihanasti vuorten kainalossa! Annecy on kohde minne haluaisin joskus uudestaan.

    • Anna K.

      Kiitti. 🙂 Näistä Annecy on mun ehdoton lemppari ja kakkosena ehkä Korcula. Amalfin rannikolle menisin kyllä mielelläni uudestaan, paljon jäi vielä näkemättä sieltä.

  • Sunna

    Miekin olen suuri pikkupaikkojen fani, varsinkin, jos ne löytää ihan sattumalta haahuillessa. Erityisesti sunnuntaisin, jolloin koko pitäjä on raukeana ja vain parin ravintolan terasseilta kuuluu puheensorina. Olen tykännyt esimerkiksi Italian Trentosta, joka jää täysin Garda-järven turistirysien varjoon ja ihan hyvä niin: saa syödä jumalaista pizzaa ja kulkea museioissa ja linnoissa ihan itsekseen. Jos joskus eksyt Unkariin, niin siellä vaikkapa Eger ja Esztergom ovat loistavia päivän tai kahden mittaisen retken kohteita. Eger on kuuluisa viinistään ja kuumista lähteistään, Esztergom taas puolestaan valtavasta kirkostaan, Tonavasta ja ympäröivistä patikkapoluista.

    • Anna K.

      Ihanasti kuvailit sunnuntaitunnelmaa, pääsin heti fiilikseen. Kiva kuulla, että Gardankin rannalla on vielä hiljaisempia paikkoja, siispä Trento korvan taakse tulevaisuutta ajatellen. Unkarissa kävin kerran Keszthelyssä, se oli pikkupaikka josta en tykänny yhtään, aivan neukkumeininki. 😀 Mutta nuo sun vinkkaamat vois toki olla kivoja.

  • Timoteeus

    Hei,
    kiva blogi ja hyvä teema nuo pikkupaikat, ja kivoja vastauksia, kiitos kaikille!
    Minäkin olen iän myötä alkanut yhä enemmän hakea pieniä alle 50 000 ja jopa alle 10 000 asukkaan kaupunkeja ja pikkukyliäkin, ja nimenomaan meille läheisessä ja kulttuurisesti rikkaassa koti-Euroopassa. Junamatkaajalle niitä on heti Ruotsissa (mm. Lund vaihoehtona myös Köpiksen majoitukselle); Saksassa Heidelbergin ohella Marburg Frankfurtin lähellä, kaunis keskiaikainen ristikkotaloineen ja linnoineen, sekä Itä-Saksan puolella hyvin säilynyt Weimar; Englannissa Weymouth ja monet muut etelärannikon pikkupaikat mieluummin kuin turismin läpitunkema Brighton; Espanjassa historiallinen Toledo josta käsin voi hyvin pendlata Madridiinkin ja samoin Barcelonan lähellä Girona, ja Riojan ja Baskimaan monet pikkukaupungit; Portugalissa Serra de Estrelan vuoriston pikkukylät ja kaupungit, Tomar jne. Sekä Eestissä Tartto ja Viljandi, saarten ohella. Taidefriikkinä olen toisaalta halunnut myös päästä helposti isompiin kaupunkeihin niiden museoita ja kirkkoja koluamaan (näitä tosin on myös monessa pikkupaikassa) ja siksi hakenut isojen kaupunkien läheltä paikkoja. Mutta ennen kaikkea italofiilinä olen Italiasta löytänyt monia helmiä, kun aina n. 10 km välein on jopa muutaman tuhannen asukkaan kaupungeissa aitoa elämänmenoa, historiaa ja vahvoja perinteitä sekä uskomattomia taideaarteita. Ja ystävällisempiä ihmisiä, sellaisia jotka aidosti ilostuvat ja kiinnostuvat vieraista – Italiassakaan eivät silti niin tunkeilevasti kuin vaikkapa Marokossa ja muissa arabimaissa. Sitä paitsi, on luonnon läheisyys ja ihana rauha suurempiin kaupunkeihin verrattuna, jotka juuri Välimeren maissa ovat niin meluisia, sekavia, vaikeasti haltuun otettavia (varsinkin nopealla muutaman päivänkin käynnillä) ja saasteisia, jopa vaarallisia – minutkin on ryöstetty toistuvasti, mm. Barcelonassa kuristamalla tajuttomaksi. Italiassa olen kyllä tehnyt ’grand touria’ taiteen takia, siis Venetsia, Firenze ja Rooma (ei tosin vielä Napolia ja se saa jäädäkin) mutta suuremman vaikutuksen ovat silti tehneet pienemmät kaupungit: Padova, Ferrara, Siena, vielä pienemmistä ja tuntemattomammista mm. Spoteto ja Cori, sekä järviseudulla Lago di Maggioren ja Gardan sijaan keskimmäinen ja aidompana säilynyt Como (myös vaihtoehtona ja tukikohtana läheiselle Milanolle), ja siellä mm. Bellagio. Toscanan ohella suosikkialueitani on Umbria ja Sardinia joissa on paljon pikkuisia kyliä, Sardiniassa myös rannikolla, ja nyt seuraavaksi varsinkin Marche Adrianmeren puolella, jossa pikkupaikkoja riittää niin että on runsauden pulaa ja valinnan vaikeutta: kuukauden seniori-interrail ei oikein tahdo riittää jos ja kun haluaa myös pysähtyä useimmissa paikoissa vähintään 4 päiväksi (jolloin jää kolme kokonaista päivää paikalla) ja mielellään 5 päiväksi (retkipäivän kera), jopa viikoksi jolloin monet majoitukset ovat myös paljon halvempia. Eläkeläisellähän on aikaa vaikkei ole paljon rahaa (tämän vuoksi majoitus keittomahdollisuuden kera on must, ja matkustus off-season, sitä paitsi juuri pikku paikoissa ruoka sekä kaupassa että raflassa, niinkuin kaikki muukin, on paljon halvempaa). – Vielä yllä mainituista pienemmistä kaupungeista, useimmat ovat yliopistokaupunkeja, osoitus siitä että juuri näissä ilmapiiri on monessa maassa erityisen historiallinen, sivistynyt ja kultivoitu mutta samalla nuorekas, kansainvälinen ja eloisa.
    Vielä sanottakoon, että pikkupaikatkin tulevat helposti muotiin ja ryntäyksen kohteiksi. Niinpä mm. mainitut Positano ja Capri sekä isommista Siena, Ferrara ym., ja uskonnollisen ja taideturismin pienet kohteet kuten Assisi, oikeastaan kaikki ’ainutlaatuiset’ paikat (vaikkapa monet Kreikan saaret kuten Thera), tulevat helposti turistirysiksi lieveilmiöineen. Blogit ja vinkit helmistä ovat sikäli kaksiteräisiä: helposti pikkupaikat pilaantuvatkin. Siksi kannattaa hakea aktiivisesti omia paikkoja, myös vähemmän tunnettuja ja ihan ’tavallisiakin’ ilman suuria nähtävyyksiä ja vetonauloja; näissä paikallista aitoa elämää voi kokea rauhassa ja joissa on silti usein hienoja ja erikoisiakin piirteitä kun niihin vaan perehtyy.

    • Anna K.

      Kiitos kovasti perusteellisesta kommentista ja monista vinkeistä! Tässä oli vaikka mitä hienoja paikkoja korvan taakse laitettavaksi! Como ja Bellagio onkin mulle tuttuja, mutta kyllä niissäkin on jo aika paljon porukkaa. Tartto on hieno lähikohde!
      Totta, monet pikkupaikat kärsivät turismista, Santorinihan on aivan kamala nykyään. Ei pelkästään turistien paljous vaan se, miten turismi muuttaa upean kylän pelkäksi hotelli- ja ravintola-alueeksi, jossa paikalliset eivät voi enää asua, kun kaduilla ei mahdu kävelemään!
      Toledo on mun haaveissa ja nimenomaan tuo yhdistelmä eloisuutta ja kulttuuria kiinnostaa tosi paljon!

Jätä vastaus

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *